Elastomerik pompa ile 5-FU tedavisi alan hastalara verilen eğitimin konfor ve anksiyete düzeylerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of education on comfort and anxiety levels in patients receiving 5-FU therapy via elastomeric pump: A randomized controlled study
  1. Tez No: 1008861
  2. Yazar: ELİF CEREN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANİTA KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: 5-Florourasil, Anksiyete, Hasta Eğitimi, Hasta Konforu, İnfüzyon Pompaları, 5-FU (Fluorouracil), Anxiety, Education of Patients, Comfort, Infusion Pumps
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Elastomerik pompalar (EP), 5-Fluorourasil (5-FU) içeren kemoterapinin evde sürdürülmesini sağlayarak hastaların günlük yaşamını kolaylaştırır. Ancak kullanımına ilişkin bilgi eksikliği teknik sorunlara ve artan anksiyeteye yol açabilir. Bu araştırmada EP ile 5-FU tedavisi alan kanser hastalarına verilen eğitimin konfor ve anksiyete düzeylerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma bir üniversite hastanesinin medikal onkoloji biriminde randomize kontrollü deneysel tasarımda yürütülmüştür. EP ile 5-FU infüzyonu alan 70 hasta, basit rastgele yöntemle girişim (n = 35) ve kontrol (n = 35) gruplarına ayrılmıştır. Veri toplama araçları olarak Hasta Bilgi Formu, Genel Konfor Ölçeği-Kısa Form (GKÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. Girişim grubuna yüz yüze anlatım, görsel materyaller ve uygulamalı gösterimi içeren yaklaşık 15–20 dakikalık yapılandırılmış eğitim verilmiş ve eğitim kitapçığı ile desteklenmiştir. Kontrol grubunda rutin bakım sürdürmüş, her iki grupta konfor ve anksiyete düzeyleri 4. haftada yeniden değerlendirilmiştir. Eğitim öncesi GKÖ toplam ve alt boyut puanları arasında gruplar arasında fark saptanmamıştır. Girişim grubunda 4. haftada GKÖ puanları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p < 0.001). Girişim grubunda konfor puanları anlamlı artış gösterirken, kontrol grubunda değişim saptanmamıştır. Eğitim sonrası girişim grubunda anksiyete puanları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p<0.001). Ayrıca, anksiyete ve konfor puanları arasında negatif yönde, orta düzeyde anlamlı ilişki belirlenmiştir (r = -0.428; p = 0.010). Sonuç olarak, EP ile 5-FU tedavisi alan hastalara verilen yapılandırılmış eğitim programı, konforu artırmakta ve anksiyeteyi azaltmaktadır. Bulgular, EP eğitimlerinin standart bakım süreçlerine entegre edilmesinin ve özellikle evde infüzyon tedavisi alan hastalar için yapılandırılmış rehberlik uygulamalarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Elastomeric pumps (EP) enable the continuation of chemotherapy containing 5-Fluorouracil (5-FU) at home, improving patients' daily lives. However, insufficient knowledge about their use may lead to technical problems and increased anxiety. This study aimed to evaluate the effect of education provided to cancer patients receiving 5-FU via EP on their comfort and anxiety levels. This randomized controlled experimental study was conducted in the medical oncology unit of a university hospital. A total of 70 patients receiving 5-FU infusion via EP were randomly assigned to intervention (n = 35) and control (n = 35) groups. Data were collected using the Patient Information Form, General Comfort Questionnaire-Short Form (GCQ), and Beck Anxiety Inventory. The intervention group received a structured 15–20 minute education session including face-to-face instruction, visual materials, and practical demonstration, supported by an educational booklet, while the control group received routine care. Comfort and anxiety levels were reassessed at the 4th week. No significant differences were found between groups in pre-education GCQ scores. At the 4th week, GCQ scores were significantly higher in the intervention group (p < 0.001). Comfort increased significantly in the intervention group, while no change was observed in the control group. Post-education anxiety scores were significantly lower in the intervention group (p < 0.001). Additionally, a moderate negative correlation was found between anxiety and comfort (r = -0.428; p = 0.010). In conclusion, structured education for patients receiving 5-FU via EP increases comfort and reduces anxiety, emphasizing the importance of integrating such education into standard care. These findings highlight the importance of integrating EP education into standard care processes and implementing structured guidance, especially for patients receiving home-based infusion therapy.