SSRI'lara (sertralin) bağlı kuru göz ve ön segment değişikliklerinin korneal topografi ve ön segment OCT ile değerlendirilmesi
Evaluation of dry eye and anterior segment alterations associated with ssris (sertraline) using corneal topography and anterior segment OCT
  1. Tez No: 1008862
  2. Yazar: ATABAY RAJABOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENDER ŞENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SSRI, kornea topografisi, ön segment OCT, anksiyete bozuklukları, SSRI, corneal topography, anterior segment OCT, anxiety disorders
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) kullanımının oküler yüzey ve ön segment üzerindeki olası etkilerinin kornea topografisi ve ön segment optik koherens tomografi (AS – OCT) ile kantitatif olarak incelenmesidir. Gereç-Yöntem: Çalışmaya Ocak 2026 ile Nisan 2026 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite Hastanesi Psikiyatri Kliniğine başvurup günde 50 mg oral sertralin tedavisi başlanan yeni tanı almış anksiyete bozukluğu hastaları dahil edildi. Hastalar, sertralin tedavisi öncesinde ve tedavinin 10. Gün ve 1. Ayında olmak üzere düzeltilmiş en iyi görme keskinliği, biyomikroskopi ile ön segment ve fundus muayenesini içeren oftalmolojik değerlendirme yapılarak göz hastalıkları kliniğinde aynı hekim tarafından değerlendirildi ve hastaların Pentacam kornea topografisi ve ön segment optik koherens tomografi ölçümleri yapıldı. Bu prospektif çalışmaya 27 SSRİ hastasının 54 gözü dahil edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 35,61±4,31 (18-60) yıldır. Göz yaşı kırılma zamanında (TBUT) tedavi öncesi ile tedavi sonrası 10. Gün ve tedavi öncesi ile tedavi sonrası 1. Ay ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma mevcuttu (p < 0,05). Schirmer testinde, tedavi öncesi ile tedavinin 10. Gün ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı değişiklik olmazken, tedavi öncesi ile tedavi sonrası 1. Ay arasında ve tedavinin 10. Gün ile 1. Ayı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir azalış izledik (p < 0,05). AS – OCT ile yapılan ölçümlerde, gözyaşı menisküs yüksekliğinde (TMH), tedavi öncesi ile tedavi sonrası 10. Gün ve tedavi öncesi ile tedavi sonrası 1. Ay ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma izledik (p < 0,05). Gözyaşı menisküs derinliğinde (TMD) sağ göz için tedavi öncesi ile tedavi sonrası 10. Gün arasında istatistiksel olarak anlamlı bir azalış (p < 0,05) izlenirken, tedavi sonrası 10. Gün ve tedavi sonrası 1.Ay arasındaki ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik izlenmedi. Gözyaşı menisküs derinliğinde (TMD) sol göz için ise tedavi öncesi ile tedavi sonrası 10. Gün ve tedavi öncesi ile tedavi sonrası 1. Ay ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma izledik (p < 0,05). Gözyaşı menisküs alanında (TMA) sağ göz için tedavi öncesi ve tedavi sürecindeki ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı değişiklik izlenmedi (p > 0,05). Gözyaşı menisküs alanında (TMA) sol göz için tedavi öncesi ile tedavi sonrası 10. Gün arasında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik izlenmezken, tedavi sonrası 10. Gün ve tedavi sonrası 1. Ay arasında istatistiksel olarak anlamlı bir azalış izlendi (p < 0,05). Pentacam topografi cihazı ile yapılan ölçümlerde kornea ön yüzeyi maksimum keratometri (Kmax front) değerinde ve minimum eğrilik yarıçapında (Rmin) tedavi öncesi ve tedavi sürecindeki ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı değişiklik izlenmedi (p > 0,05). Sonuç: Sistemik sertralin tedavisi TBUT ve Schirmer testinde azalmaya neden olmuştur. Gözyaşı menisküs yüksekliği ve gözyaşı menisküs derinliğinde istatistiksel olarak anlamlı azalmaya neden olmuştur. Bu değişikliklere bakılarak ilacın gözyaşı parametrelerini azalttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study quantitatively investigates the possible effects of selective serotonin reuptake inhibitor (SSRI) use on the ocular surface and anterior segment using corneal topography and anterior segment optical coherence tomography (AS-OCT). Material-method: The study included between January 2026 and April 2026, newly diagnosed anxiety disorder patients who presented to the Psychiatry Clinic of Tokat Gaziosmanpaşa University Hospital and were started on oral sertraline treatment at a dose of 50 mg per day. Patients underwent ophthalmological evaluation—including best corrected visual acuity, anterior segment and fundus examination with biomicroscopy—before treatment, on the 10th day of treatment, and at 1 month. All examinations were performed by the same ophthalmologist in the ophthalmology clinic. Pentacam corneal topography and anterior segment optical coherence tomography measurements were obtained. This prospective study included 54 eyes of 27 SSRI patients. Findings: The mean age of patients was 35.61 ± 4.31 years (range: 18–60). Tear break-up time (TBUT) showed a statistically significant decrease between pre-treatment and day 10, and between pre-treatment and 1 month (p < 0.05). Schirmer test results showed no significant change between pre-treatment and day 10, but a statistically significant decrease was observed between pre-treatment and 1 month, and between day 10 and 1 month (p < 0.05). AS-OCT measurements revealed a statistically significant decrease in tear meniscus height (TMH) between pre-treatment and day 10, and between pre-treatment and 1 month (p < 0.05). For tear meniscus depth (TMD), the right eye showed a significant decrease between pre-treatment and day 10 (p < 0.05), but no significant change between day 10 and 1 month. In the left eye, TMD decreased significantly between pre-treatment and day 10, and between pre-treatment and 1 month (p < 0.05). Tear meniscus area (TMA) in the right eye showed no significant changes (p > 0.05). In the left eye, no significant change was observed between pre-treatment and day 10, but a significant decrease was found between day 10 and 1 month (p < 0.05). Pentacam topography measurements showed no statistically significant changes in maximum anterior corneal keratometry (Kmax front) or minimum radius of curvature (Rmin) during treatment (p > 0.05). Results: Systemic sertralin treatment caused a decrease in TBUT and Schirmer test values. It also led to a statistically significant reduction in tear meniscus height and depth. These findings suggest that SSRIs reduce tear film parameters.