Diyabetik ayak operasyonlarında tek enjeksiyon ve devamlı infüzyon popliteal sinir bloğunun ağrı ve hemodinami üzerine etkilerinin karşılaştırılması
The effect of single injection and continuous infusion of popliteal nerve block on pain and hemodynamics in diabetic foot operations
- Tez No: 674763
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ ŞAHİNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Popliteal Sinir Bloğu, Diyabetik Ayak, Ağrı, Tek Enjeksiyon, Sürekli.İnfüzyon, Popliteal Nerve Block, Diabetic Foot, Pain, Single Injection, Continuous Infusion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Diyabetik ayak nedeniyle cerrahi girişim planlanan hastalarda kontrolsüz diyabetten dolayı, nöroaksiyal veya genel anesteziye bağlı komplikasyonlar görülebilir. Bunları engelleyebilmek için rejyonel anestezi yöntemleri tercih edilebilir. Bu çalışmada, diyabetik ayak nedeniyle cerrahi girişim planlanan hastalarda, sürekli infüzyon ve tek enjeksiyon yöntemi ile popliteal sinir bloğu uygulamasının hemodinamik etkiler ve ağrı açısından sonuçları karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onamını takiben, diyabetik ayak cerrahisi için anestezi yöntemi olarak popliteal sinir bloğu yapılacak ASA II-IV risk grubunda 63 olgu, iki gruba randomize edildi. Grup 1 (n:32) hastalara popliteal sinir etrafına ultrasonografi ve sinir stimülatörü eşliğinde 30 mL lokal anestezik verildi. Grup 2'de (n:31) yer alan hastalara ise ek olarak kateter iğne ucunun 4-5 cm ötesinde olacak şekilde yerleştirildi. 2 mL/sa hızla %0,25 bupivakain infüzyonu için elastomerik pompa hazırlandı. Blok öncesi ve sonrası hemodinamik parametreler kaydedildi. Blok başlangıç ve sonlanım zamanları kaydedildi. Postoperatif ağrı skorları, hemodinamik parametreler, analjezik ihtiyacı zamanı, hasta memnuniyeti ve taburculuk süresi takip edildi. Bulgular: Grup 1'de postoperatif 12. saatten sonra, Grup 2'de 60. saatten sonra ağrı skorları yüksek seyretmiştir (sırasıyla P=0,006, P < 0,01). Grup 2'de postoperatif 60. saate kadar Grup 1'e göre daha düşük, sonrasında anlamlı olarak daha yüksek seyretmiştir. Blok süresi Grup 1'de ortalama 631,56 ± 218,72 dakika, Grup 2'de ortalama 733,26 ± 435,83 dakika idi. İlk analjezik ihtiyacına kadar geçen süre Grup 1'de ortalama 804,64 ± 1020,8 dakika, Grup 2'de ortalama 2012,78 ± 1424 dakika idi ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (P=0,072). Blok işleminden önce ve başarılı blokaj sonrasında ölçülen sistolik, diyastolik, ortalama arteryal kan basıncı ve kalp hızı gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı (P > 0,5). Sonuçlar: Sürekli infüzyon yöntemi ile popliteal sinir bloğunun daha uzun ağrısız dönem sağladığı ortaya çıkmıştır. Her iki yöntemde de benzer hemodinamik veriler ve düşük ağrı skorları olduğu görülmüştür. Sürekli infüzyon yönteminin daha iyi analjezi sağladığı görülse de, işlem maliyeti, teknik zorluklar ve hasta konforuna olumsuz etkileri de göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background: In patients undergoing diabetic foot surgery, complications due to neuraxial or general anesthesia may occur due to uncontrolled diabetes. Regional anesthesia methods can be preferred to prevent these. In this study, the results of continuous infusion and single injection and popliteal nerve block application in terms of hemodynamic effects and pain were compared in patients undergoing surgical intervention for diabetic foot. Materials and Methods: Following the approval of the ethics committee, 63 cases in the ASA II-IV risk group who would undergo popliteal nerve block as an anesthetic method for diabetic foot surgery were randomized into two groups. Group 1 (n: 31) patients were given 30 mL of local anesthetic around the popliteal nerve with ultrasonography and nerve stimulator. In the patients in group 2, the catheter was placed 4-5 cm beyond the tip of the needle in addition. An elastomeric pump was prepared for 0.25% bupivacaine infusion at a rate of 2 mL / hr. Before and after the block, hemodynamic parameters were recorded. Block start and end times were recorded. Postoperative pain scores, hemodynamic parameters, time to analgesic requirement, patient satisfaction and discharge time were followed. Result: Pain scores were high after the postoperative 12th hour in Group 1 and after the 60th hour in Group 2 (P = 0.006, P 0.5). Conclusion: It has been revealed that popliteal nerve block provides a longer painless period and stable hemodynamics with continuous infusion method. It was observed that both methods had similar hemodynamic data and low pain scores. Although the continuous infusion method appears to provide better analgesia, the cost of the procedure, technical difficulties and adverse effects on patient comfort should also be considered.