Travmatik hemorajik şoklu hastalarda TRPA1 ve TRAF3 gen ekspresyonunun incelenmesi
Investigation of TRPA1 and TRAF3 gene expression in patients with traumatic hemorrhagic shock
  1. Tez No: 1008900
  2. Yazar: SERTAP DİLAY KUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GÜNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Travma, TRPA-1, Travmatik Hemorajik Şok, Epigenetik, TRAF-3, Geçici Reseptör Potansiyeli Ankirin, TNF Faktör İlişkili Faktör, Multiple Trauma, TRPA-1, Traumatic Hemorrhagic Shock, Epigenetics, TRAF-3, Transient Receptor Potential Ankyrin, TNF Factor-Related Factors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş/Amaç: Çoklu travmada sıvı replasmanı yıllar içerisinde yüksek hacimli yerine kontrollü resüsitasyona evrilmiştir. Temkinli ve kısıtlı yaklaşım, fayda sağlamaması ve hatta zararlı olmasından kaynaklanmaktadır. Kanama kontrolü ve ölümcül dörtlü (hipotermi, koagülopati, asidoz ve hipokalsemi) ile mücadele dışında müdahale seçenekleri oldukça kısıtlı olup, başka tedavi arayışları içerisinde olunması gerektiği düşünülmektedir. Özellikle travmatik hemorajik şokun eşlik ettiği çoklu travma kaynaklı mortalite oranları günümüzde halen yüksekliğini korumaktadır. Tedavi seçeneği arayışlarında epigenetik olay ve mekanizmaların daha detaylı bilinmesinin önem arz edebileceği düşünülmektedir. Bu bağlamda Geçici Reseptör Potansiyeli (TRP) kanalları incelenmeye değer bulunmuş olup, söz konusu yapıların inflamasyon ve hücre hasarı ile etkilendiği bilinmektedir. Benzer şekilde TRAF (tümör nekroz faktörü reseptörüyle ilişkili faktör) ailesi olarak bilinen adaptör protein grubu hücrede dışardan gelen sinyalleri (özellikle immünite ile ilgili olanlar) hücre içerisine iletme ve hücrenin hayatta kalması, inflamasyonu ya da ölümü gibi hususlarda kritik önemi haizdir. Çoklu travmada bu hususlarda literatür yeterli bilgiyi sağlamamaktadır. Dolayısıyla araştırmada şokun eşlik ettiği çoklu travma hastalarında TRPA-1 ve TRAF-3 gen ekspresyonlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, tek merkezli, prospektif, randomize kontrollü tasarımla Acil Tıp ve Tıbbi Biyoloji ve Genetik ana bilim dallarının iş birliği ile Erciyes Üniversitesinde yürütülmüştür. RNA izolasyonları yapılan hasta ve kontrol grubu kan örneklerinde TRPA-1 ve TRAF-3 parametrelerinin gen ekspresyon profilleri QRT-PCR yöntemi ile belirlenmiştir. Çoklu travma hastaları ve kontrol grubu gen ekspresyonları, sağkalım durumlarıyla birlikte başvuru ve 24. saat ölçümleri yapılarak uygun istatistik yöntemler ile analiz edilmiştir. Bulgular: 35 çoklu travma hastası (25 yaşayan ile 10 ölen) ve 33 sağlıklı kontrol grubu olgusu ile araştırma bulguları elde edilmiştir. TRPA-1 ifadesi travmatik hemorajik şoklu hastalarda sağlıklı gönüllülere göre düşerken (başvuru ortanca:0,3, 24. Saat ortanca:0,02), TRAF-3 ekspresyonu artış (başvuru ortanca:0,55, 24. Saat ortanca:0,36 göstermektedir) (p<0,001). Yaşayan hastaların 24. saatteki TRPA-1 düzeyleri ile hastanede kalış süreleri arasında negatif bir ilişki bulunmuştur (p=0,045). Sonuç: Alanında yapılan yegâne klinik çalışma özelliği taşımaktadır. Sağlıklı kontrollere göre travmatik hemorajik şoklu hastalarda TRPA-1 ve TRAF-3 epigenetik değişkenlerinin farklılaşması çoklu travmanın moleküler açıdan detaylandırılmasına katkı sağlayabilir. Araştırılan ifadelerin her ikisinin de travmaya özgü biyolojik cevabın birer parçası olduğu, bulguların klinik pratik için henüz yeterli bir anlam ifade etmediği ancak daha ileri ve yeni çalışmalara zemin oluşturabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In multiple trauma, fluid replacement has evolved over the years into high-volume controlled resuscitation. This cautious and limited approach is fraught with the risk of being ineffective and even harmful. Beyond bleeding control and managing the dead quartet (hypothermia, coagulopathy, acidosis, and hypocalcemia), intervention options are quite limited, necessitating the exploration of alternative treatment approaches. Mortality rates from multiple trauma, particularly traumatic hemorrhagic shock, remain high today. Detailed analysis of epigenetic events and components is crucial in researching treatment options. The question of whether flexible Transient Receptor Potential (TRP) therapy is worth investigating is relevant, given that these structures persist and are affected by cellular damage. Similarly, the group of adapter proteins known as the TRAF (tumor necrosis factor receptor-growth factor) family plays a critical role in the delivery of externally administered treatments (especially those related to immunity) into the cell, affecting cell survival or death. The literature lacks sufficient detail regarding these aspects in the context of multiple trauma. Therefore, the study showed an increase in TRPA-1 and TRAF-3 gene expression in patients with multiple trauma where the shocks were fragmented. Materials and Methods: This research was conducted at Erciyes University using a single-center, prospective, randomized controlled trial design, in collaboration between the Departments of Emergency Medicine and Medical Biology and Genetics. Gene expression profiles of TRPA-1 and TRAF-3 parameters were determined in patient and control group blood samples from which RNA isolations were performed, using the QRT-PCR method. Gene expression in multiple trauma patients and the control group, along with survival status, was measured at admission and 24 hours and analyzed using appropriate statistical methods. Results: The study findings were obtained from 35 patients with multiple trauma (25 survivors and 10 deceased) and 33 healthy control group subjects. TRPA-1 expression was decreased in patients with traumatic hemorrhagic shock compared to healthy volunteers (median at admission: 0.3, median at 24 hours: 0.02), while TRAF-3 expression increased (median at admission: 0.55, median at 24 hours: 0.36) (p<0.001). A negative correlation was found between TRPA-1 levels at 24 hours and length of hospital stay in surviving patients (p=0.045). Conclusion: This study is unique in its field. The differentiation of TRPA-1 and TRAF-3 epigenetic variables in patients with traumatic hemorrhagic shock compared to healthy controls may contribute to the detailed molecular understanding of multiple trauma. It is considered that both of the statements investigated are part of the trauma-specific biological response, that the findings do not yet have sufficient significance for clinical practice, but that they may lay the groundwork for further and new studies.