Derinin bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve bazoskuamöz hücreli karsinomlarının ayırıcı tanısında BerEP4, MOC31 ve TRPS1 immünohistokimyasının yeri
The role of BerEP4, MOC31, and TRPS1 immunohistochemistry in the differential diagnosis of basal cell carcinoma, squamous cell carcinoma, and basosquamous cell carcinoma of the skin
  1. Tez No: 1008901
  2. Yazar: ÖZGE ÖZGER ÇİNÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL DENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom, bazoskuamöz hücreli karsinom, BerEP4, MOC31, TRPS1, Basal cell carcinoma, squamous cell carcinoma, basosquamous cell carcinoma, BerEP4, MOC31, TRPS1
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Malign keratinositik tümörler arasında yer alan bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve bazoskuamöz hücreli karsinom histolojik olarak benzerlik gösterse de klinik seyir ve prognostik özellikler açısından farklılıklar içermektedir. Bu tümörlerin histopatolojik tanısı çoğu zaman hematoksilen-eozin (H&E) boyalı kesitlerle konulabilmekle birlikte bazı olgularda bazoskuamöz hücreli karsinom ile bazal hücreli karsinom ve skuamöz hücreli karsinom ayrımı güçleşebilmektedir. Bu nedenle immünohistokimyasal belirteçlerin kullanımı tanıda önemli bir destek sağlamaktadır. Bu çalışmada; bazal hücreli karsinom ve skuamöz hücreli karsinom ile bazoskuamöz hücreli karsinomların ayrımında BerEP4, MOC31 ve TRPS1 immünohistokimyasal belirteçlerinin ekspresyon özelliklerini belirlemeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamıza 30 adet bazal hücreli karsinom, 30 adet skuamöz hücreli karsinom ve 30 adet bazoskuamöz hücreli karsinom tanısı almış toplam 90 olgu dahil edilmiştir. Tüm olgulara immünohistokimyasal olarak BerEP4, MOC31 ve TRPS1 belirteçleri uygulanmıştır. Boyamalar Ventana Benchmark XT otomatik immünohistokimya cihazında gerçekleştirilmiştir. İmmünohistokimyasal değerlendirmede BerEP4 ve MOC31 için membranöz, TRPS1 için nükleer boyanma pozitif kabul edilmiştir. Olgular boyanma yaygınlığına göre <%50 ve ≥%50 olmak üzere iki grupta sınıflandırılmıştır. Bulgular: İmmünohistokimyasal incelemede BerEP4, bazal hücreli karsinom olgularının tamamında (%100), skuamöz hücreli karsinom olgularının %6,7'sinde ve bazoskuamöz karsinom olgularının %96,7'sinde pozitif olarak izlendi. MOC31 ile yapılan değerlendirmede, bazal hücreli karsinom olgularının %100'ünde, skuamöz hücreli karsinom olgularının %10'unda ve bazoskuamöz karsinom olgularının %96,7'sinde pozitiflik saptandı. Nükleer TRPS1 ekspresyonu ise skuamöz hücreli karsinom olgularının tamamında (%100), bazal hücreli karsinom olgularının %20'sinde ve bazoskuamöz hücreli karsinom olgularının %73,3'ünde izlendi. BerEP4, MOC31 ve TRPS1 belirteçlerinin immünohistokimyasal ekspresyon ve yaygınlık oranları; bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve bazoskuamöz hücreli karsinom olguları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir (p<0.001). Sonuç: BerEP4 ve MOC31, bazal diferansiyasyonu yansıtan ekspresyon paternleri ile bazal hücreli karsinomu ayırt etmede yararlı belirteçlerdir. TRPS1 ise skuamöz farklılaşmayı göstermesi nedeniyle skuamöz hücreli karsinom tanısında destekleyici bir belirteçtir. Bazoskuamöz hücreli karsinomlar, bu belirteçler açısından hem bazal hem de skuamöz komponentlere ait özelliklerin birlikte izlenebildiği heterojen bir immünohistokimyasal ekspresyon sergilemektedir. BerEP4, MOC31 ve TRPS1'in birlikte kullanıldığı immünohistokimyasal panel; bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve bazoskuamöz hücreli karsinomun ayırıcı tanısında yüksek tanısal doğruluk sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Although basal cell carcinoma, squamous cell carcinoma, and basosquamous cell carcinoma are all malignant keratinocytic tumors and share certain histological similarities, they differ in terms of clinical course and prognostic characteristics. In most cases, the histopathological diagnosis of these tumors can be achieved on hematoxylin–eosin (H&E)-stained sections; however, the distinction between basosquamous cell carcinoma and basal or squamous cell carcinoma may become challenging in some cases. Therefore, the use of immunohistochemical markers provides significant diagnostic support. In this study, we aimed to evaluate the expression characteristics of the immunohistochemical markers BerEP4, MOC31, and TRPS1 in the differential diagnosis of basal cell carcinoma, squamous cell carcinoma, and basosquamous cell carcinoma. Material and Methods: A total of 90 cases were included in the study, comprising 30 basal cell carcinomas, 30 squamous cell carcinomas, and 30 basosquamous cell carcinomas. Immunohistochemical staining with BerEP4, MOC31, and TRPS1 was performed in all cases using the Ventana Benchmark XT automated platform. Membranous staining was accepted as positive for BerEP4 and MOC31, and nuclear staining for TRPS1. Cases were classified into two groups according to staining extent: <50% and ≥50%. Results: Immunohistochemical analysis revealed BerEP4 positivity in 100% of basal cell carcinoma cases, 6.7% of squamous cell carcinoma cases, and 96.7% of basosquamous cell carcinoma cases. MOC31 positivity was detected in 100% of basal cell carcinomas, 10% of squamous cell carcinomas, and 96.7% of basosquamous cell carcinomas. Nuclear TRPS1 expression was observed in 100% of squamous cell carcinomas, 20% of basal cell carcinomas, and 73.3% of basosquamous cell carcinomas. The immunohistochemical expression and extent of BerEP4, MOC31, and TRPS1 differed significantly among basal cell carcinoma, squamous cell carcinoma, and basosquamous cell carcinoma (p<0.001). Conclusion BerEP4 and MOC31 are useful markers for distinguishing basal cell carcinoma owing to their expression patterns reflecting basal differentiation, whereas TRPS1 serves as a supportive marker in the diagnosis of squamous cell carcinoma due to its association with squamous differentiation. Basosquamous cell carcinoma demonstrates a heterogeneous immunohistochemical profile characterized by the coexistence of both basal and squamous phenotypic features. An immunohistochemical panel incorporating BerEP4, MOC31, and TRPS1 may provide high diagnostic accuracy in the differential diagnosis of basal cell carcinoma, squamous cell carcinoma, and basosquamous cell carcinoma.