Type-ii stochastic transfer line balancing problem
Tip-2 stokastik transfer hattı dengeleme problemi
- Tez No: 1008924
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AZİZOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sezgisel algoritmalar, Üretim hattı dengeleme, Heuristic algorithms, Production line balancing
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, stokastik iş istasyonu bakım sürelerini göz önünde bulundurarak Tip-II Transfer Hattı Dengeleme Problemini incelemektedir. Bakım sürelerinin etkilerini ortalama parametreler aracılığıyla dahil eden deterministik formülasyonların aksine, bu çalışmada bakım süreleri açıkça rassal değişkenler olarak modellenmiş ve bunların etkileri doğrudan çevrim süresi performansına entegre edilmiştir. Bakım kaynaklı değişkenliği ele almak amacıyla; teknolojik, öncelik ve iş istasyonu dışlama ve dahil etme kısıtlarına tabi olarak beklenen çevrim süresini en aza indirme hedefiyle senaryo tabanlı bir stokastik programlama formülasyonu, bir kısıt programlama modeli ve bir Dal ve Sınır algoritması geliştirilmiştir. Blok oluşturma ve operasyon atama kararlarının kombinatoryal yapısı nedeniyle, kesin çözüm yaklaşımları büyük boyutlu problemler için hesaplama açısından zorlayıcı hale gelmektedir. Büyük boyutlu problemleri çözebilmek adına, matematiksel programlama bileşenleri yapılandırılmış iyileştirme prosedürleri ile bütünleştirilmiş matematiksel sezgisel çözüm yaklaşımları sunulmuştur. Bu yaklaşımlar, hesaplama verimliliğini korurken çözüm kalitesini artırmak için ayrıştırma tabanlı blok oluşturma, iş istasyonu atama mekanizmaları ve yerel iyileştirme prosedürleri kullanmaktadır. Kapsamlı hesaplama deneylerinin sonuçları, kesin yöntemlerin küçük ve orta ölçekli problemler için etkili olduğunu; önerilen matematiksel sezgisel prosedürlerin ise büyük ölçekli problemleri makul hesaplama süreleri içinde çözebildiğini ve yüksek kaliteli çözümler ürettiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis studies the Type-II Transfer Line Balancing Problem under stochastic workstation maintenance times. In contrast to deterministic formulations that incorporate maintenance effects through average availability parameters, maintenance durations are explicitly modeled as random variables, and their impact is directly embedded in cycle time performance. To capture maintenance-induced variability, a scenario-based stochastic programming formulation, a constraint programming model, and a Branch and Bound algorithm are developed with the objective of minimizing expected cycle time subject to technological, precedence, and workstation exclusion and inclusion constraints. Due to the combinatorial structure of block formation and operation assignment decisions, exact solution approaches become computationally challenging for large-sized instances. To address large-sized instances, matheuristic solution approaches are introduced that integrate mathematical programming components with structured improvement procedures. These approaches employ decomposition-based block formation, workstation assignment mechanisms, and local improvement procedures to enhance solution quality while maintaining computational efficiency. The results of extensive computational experiments reveal that exact methods are effective for small-to-medium-sized instances, while the proposed matheuristic procedures can solve large-sized instances within reasonable computational times and produce high-quality solutions.