Hipofiz adenomlu hastalara ameliyat öncesi uygulanan sıcak su ayak banyosunun anksiyete düzeyi ve fizyolojik parametrelere etkisi
The effect of preoperative hot water foot bath on anxiety levels and physiological parameters in patients with pituitary adenoma
- Tez No: 1008923
- Danışmanlar: PROF. DR. SEHER ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Perioperatif hemşirelik, Perioperative nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Hipofiz adenomu ameliyatı öncesinde hastalar anksiyete yaşayabilmekte ve bu durum hastaların fizyolojik parametrelerini etkileyebilmektedir. Bu dönemde anksiyeteyi gidermek amacıyla kullanılan hemşirelik girişimleri önemli bir yere sahiptir. Bu araştırma hipofiz adenomu sebebiyle cerrahi girişim planlanan hastalarda sıcak su ayak banyosunun ameliyat öncesi anksiyete ve fizyolojik parametreler üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Araştırma 25.09.2024-05.12.2025 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinin Beyin ve Sinir Cerrahisi Servisinde yatmakta olan 100 hastada (çalışma grubu:50, kontrol grubu:50) randomize kontrollü olarak ve körleme yapılarak yürütüldü. Çalışmadaki tüm hastaların ameliyathaneye transfer edilmeden önce serviste bekledikleri süreç içerisinde anksiyete düzeyleri ve fizyolojik parametreleri iki aşamada değerlendirildi. Çalışma grubu hastalarında kontrol grubu hastalarından farklı olarak iki değerlendirme aşaması arasında sıcak su ayak banyosu uygulandı. Verilerin toplanmasında“Veri Toplama Formu”,“Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri (STAI)”,“Visual Analog Skala (VAS)”ve“Visual Analog Skala-Anksiyete (VAS-A)”kullanıldı. Bulgular: Çalışma ve kontrol grubunda yer alan hastaların her iki değerlendirme aşamasındaki anksiyete düzeyleri karşılaştırıldığında çalışma grubunun son değerlendirmedeki anksiyete puan ortalamasının kontrol grubundan anlamlı derecede düşük olduğu belirlendi (p<0,05). Çalışma grubunun son değerlendirmedeki ortalama arter basıncı ve solunum sayısı ortalama değerlerinin ilk değerlendirmeye göre anlamlı derecede düşük olduğu (p<0,05) ve çalışma grubunun son değerlendirmedeki ortalama arter basıncı ortalama değerinin kontrol grubundan anlamlı derecede düşük olduğu belirlendi (p<0,05). Her iki grupta yer alan hastaların ağrı düzeyleri, kalp atım hızları, beden sıcaklıkları ve oksijen satürasyonları arasında anlamlı bir farkın olmadığı belirlendi (p>0,05). Sonuç: Sıcak su ayak banyosunun hipofiz adenom ameliyatı öncesinde hastaların anksiyete düzeylerini, ortalama arter basınçlarını ve solunum sayılarını azaltmada etkili bir uygulama olduğu görüldü. Bu sonuçlara göre hipofiz adenom ameliyatı geçirecek hastaların anksiyete düzeylerinin, ortalama arter basıncı ve solunum sayısı değerlerinin düşürülmesi amacıyla sıcak su ile ayak banyosu uygulaması yapılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Patients may experience anxiety before pituitary adenoma surgery, and this can affect their physiological parameters. Nursing interventions to alleviate this anxiety are crucial. This study aims to evaluate the effects of warm foot baths on preoperative anxiety and physiological parameters in patients scheduled for surgery due to pituitary adenoma. Material and Methods: The study was conducted between 25.09.2024 and 05.12.2025, on 100 patients (study group: 50, control group: 50) hospitalized in the Neurosurgery Department of the Istanbul Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, affiliated with the Ministry of Health of the Republic of Turkey. It was a randomized, controlled, and blinded study. Anxiety levels and physiological parameters were assessed in two stages while patients waited in the clinic before transfer to the operating room. The study group received a warm water foot bath between assessments, unlike the control group. Data were collected using a“Data Collection Form,”“State-Trait Anxiety Inventory (STAI),”“Visual Analog Scale (VAS)”and“Visual Analog Scale-Anxiety (VAS-A).”Results: Post-intervention anxiety scores in the study group were significantly lower than the control group (p<0.05). In the study group, mean arterial pressure and respiratory rate significantly decreased in the final assessment compared to the initial assessment (p<0.05). Additionally, the study group's final mean arterial pressure was significantly lower than that of the control group (p<0.05). No significant differences were found regarding pain levels, heart rates, body temperatures, or oxygen saturations between groups (p>0.05). Conclusion: Warm water foot baths were found to be an effective treatment for reducing anxiety levels, mean arterial pressure and respiratory rate in patients undergoing pituitary adenoma surgery. Based on these results, we recommend warm water foot baths for patients who will undergo pituitary adenoma surgery to reduce their anxiety levels, mean arterial pressure and respiratory rate.