Konservatuvar öğrencilerinin müziksel yazma süreçlerinde ezgiyi bellekte tutma stratejilerinin temellendirilmiş kuram yaklaşımıyla incelenmesi
An investigation of melody retention strategies in the musical dictation processes of conservatory students: A grounded theory approach
- Tez No: 1008925
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN AÇILMIŞ, DOÇ. DR. DENİZ TUNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müziksel yazma, Musical writting
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, konservatuvar öğrencilerinin müziksel yazma sürecinde ezgiyi bellekte tutarken kullandıkları stratejileri incelemek ve bu süreci etkileyen bilişsel, duygusal ve pedagojik faktörleri ortaya koymaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden temellendirilmiş kuram yaklaşımı doğrultusunda yürütülmüştür. Çalışma grubunu, konservatuvar düzeyinde müzik eğitimi alan ve müziksel işitme, okuma ve yazma derslerine devam eden 22 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve açık, eksenel ve seçici kodlama süreçleri doğrultusunda analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, öğrencilerin ezgiyi bellekte tutma sürecinde çeşitli bilişsel stratejiler geliştirdiklerini göstermektedir. Bu stratejiler arasında ritmik referans kullanımı, kuramsal bilgiden yararlanma, ezgisel eşleştirme, içsel tekrar, ezgiyi parçalara bölme ve çalgıyı zihinde canlandırma öne çıkmaktadır. Bununla birlikte öğrencilerin müziksel çözümleme sürecinde süreleri ayırt etme, duyduğunu yazıya aktarma ve melodik çözümleme gibi alanlarda güçlük yaşadıkları belirlenmiştir. Bulgular ayrıca bilişsel yük, dikkat ve kısa süreli işitsel bellek gibi faktörlerin ezgiyi bellekte tutma sürecinde sınırlayıcı bir rol oynadığını göstermektedir. Bunun yanında çalgı deneyimi, duyuşsal faktörler ve pedagojik süreçlerin müziksel yazma performansı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları, müziksel yazma sürecinin yalnızca işitsel algıya dayalı bir beceri olmadığını; bilişsel, duygusal ve pedagojik boyutların etkileşimiyle oluşan çok boyutlu bir süreç olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the strategies used by conservatory students to retain melodies in memory during the musical dictation process and to reveal the cognitive, affective, and pedagogical factors influencing this process. The study was conducted using a qualitative research design based on the grounded theory approach. The study group consisted of 22 conservatory students who receive training in musical hearing, reading, and writing. The data were collected through a semi-structured interview form and analyzed using open, axial, and selective coding procedures. The findings indicate that students develop various cognitive strategies to retain melodies in memory. In addition, students experience difficulties in distinguishing rhythmic durations, transferring auditory input into written form, and melodic analysis. The results also show that cognitive load, attention, and short-term auditory memory play a limiting role in this process, while instrument experience, affective factors, and pedagogical practices influence musical dictation performance. As a result, it is concluded that the musical dictation process is not solely based on auditory perception, but rather constitutes a multidimensional structure shaped by the interaction of cognitive, affective, and pedagogical components.