ATEROSKLEROTİK RENAL ARTER DARLIĞINDA STENT YERLEŞTİRİLMESİ SONRASI ERKEN DÖNEMDE KAN BASINCI DÜŞÜŞÜNÜN UZUN DÖNEMDE BÖBREK İŞLEVLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ
Investigation of the Effect of Early-Term Blood Pressure Drop on Long-Term Renal Functions Following Stent Implantation in Atherosclerotic Renal Artery Stenosis“Daha Kısa ve Akıcı Çeviri (Başlıklar için ideal):”The Impact of Early Blood Pressure Reduction on Long-Term Renal Function After Renal Artery Stenting for Atherosclerotic Aterosklerotik renal arter darlığı: Atherosclerotic renal artery stenosis (veya atherosclerotic renovascular disease)Stent yerleştirilmesi sonrası: Following stent implantation veya after stentingErken dönemde kan basıncı düşüşü: Early-term blood pressure drop/reduction/decreaseUzun dönemde böbrek işlevleri: Long-term renal function/functionsEtkisinin incelenmesi: Investigation of the effect of... veya The impact of...
  1. Tez No: 1008937
  2. Yazar: EMİNE ÇAĞAN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ASI OKTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: aterosklerotik renal arter darlığı, renal arter stentlemesi, kan basıncı, böbrek fonksiyonları, eGFR, renovasküler hipertansiyon Giriş ve, atherosclerotic renal artery stenosis, renal artery stenting, blood pressure, renal function, eGFR, renovascular hypertension
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Aterosklerotik renal arter darlığı (ARAD), sekonder hipertansiyon ve ilerleyici böbrek işlev kaybının önemli nedenlerinden biridir. Renal arter revaskülarizasyonu sonrasında elde edilen erken dönem kan basıncı düşüşünün, uzun dönem böbrek fonksiyonları üzerindeki etkisi ise halen tartışmalıdır. Bu çalışmada, ARAD nedeniyle renal arter stentlemesi uygulanan hastalarda işlem sonrası erken dönemde gözlenen kan basıncı düşüşünün uzun dönem böbrek işlevleri üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal Metot : Bu çalışma, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı'nda takip edilen hastaları içeren tek merkezli retrospektif kohort çalışmasıdır. ARAD nedeniyle renal arter stentlemesi uygulanan hastalar geriye dönük olarak incelenmiştir. Hastalar işlem sonrası erken dönemde kan basıncı yanıtına göre sınıflandırılmış; demografik özellikler, klinik veriler ve izlem süresince böbrek fonksiyonları değerlendirilmiştir. Uzun dönem böbrek fonksiyonları tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFR) üzerinden analiz edilmiştir. Bulgular:Çalışmada, renal arter stentlemesi sonrası erken dönemde belirgin kan basıncı düşüşü gösteren hastalar ile göstermeyen hastalar karşılaştırılmıştır. Erken dönemde kan basıncı düşüşü olan hastalarda uzun dönem böbrek fonksiyonlarının korunma eğiliminde olduğu izlenmekle birlikte, bu ilişkinin tüm hasta gruplarında tutarlı olmadığı görülmüştür. Bazı hastalarda erken hemodinamik yanıtın böbrek fonksiyonları üzerine olumlu etkisi gözlenirken, diğer hastalarda benzer bir fayda saptanmamıştır. Sonuç:Renal arter stentlemesi sonrası erken dönemde gözlenen kan basıncı düşüşü, bazı hastalarda böbrek fonksiyonlarının korunması ile ilişkili olabilir. Ancak bu etkinin hasta grupları arasında heterojenlik göstermesi, erken hemodinamik yanıtın tek başına uzun dönem böbrek fonksiyonlarını öngörmede yeterli olmayabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle, revaskülarizasyondan fayda görebilecek hasta grubunun belirlenmesinde klinik, hemodinamik ve fonksiyonel parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Aim :Atherosclerotic renal artery stenosis (ARAS) is an important cause of secondary hypertension and progressive renal dysfunction. The impact of early blood pressure reduction after renal artery revascularization on long-term renal outcomes remains controversial. This study aimed to evaluate the effect of early post-procedural blood pressure reduction on long-term renal function in patients undergoing renal artery stenting due to ARAS. Methods and Methods:This single-center retrospective cohort study included patients followed at the Division of Nephrology, Dokuz Eylül University Faculty of Medicine. Patients who underwent renal artery stenting for ARAS were retrospectively analyzed. Patients were classified according to early post-procedural blood pressure response. Demographic characteristics, clinical data, and long-term renal outcomes were evaluated. Renal function was assessed using estimated glomerular filtration rate (eGFR). Results:Patients with and without early blood pressure reduction after renal artery stenting were compared. Although patients with early blood pressure reduction tended to have better preservation of renal function during follow-up, this association was not consistent across all patients. While some individuals demonstrated improved renal outcomes, others did not show significant benefit despite an early hemodynamic response. Conclusion:Early blood pressure reduction following renal artery stenting may be associated with better renal outcomes in selected patients; however, this relationship appears to be heterogeneous. Early hemodynamic response alone may not be sufficient to predict long-term renal function. A comprehensive evaluation including clinical, hemodynamic, and functional parameters is essential for identifying patients who are most likely to benefit from revascularization.