Aterosklerotik renal arter darlığı tedavisinde düşük profilli stent sistemlerinin teknik ve klinik sonuçları
Technical and clinical outcomes of low profile stent devices for treatment of atherosclerotic renal artery stenosis
- Tez No: 203703
- Danışmanlar: PROF. FERHUN BALKANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: ateroskleroz, renal arter darlığı, stent, hipertansiyon, renal fonksiyon bozukluğu, atherosclerosis, renal artery stenosis, stent, hypertension, impaired renal function
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Özkan E. Aterosklerotik renal arter darlığı tedavisinde düşük profilli stent sistemlerinin teknik ve klinik sonuçları. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji tezi. Ankara, 2008. Bu tezin amacı, aterosklerotik renal arter darlığı tedavisinde düşük profilli stent sistemlerinin teknik ve klinik sonuçlarının değerlendirilmesidir. 33 aylık süre içerisinde, aterosklerotik renal arter darlığı olan 53 hastada, 52 Express? Vasküler SD (Boston Scientific, Natick, MA, ABD) ve 13 Tsunami? (Terumo, Tokyo, Japonya) düşük profilli monorail balonla açılan stent sistemleri kullanıldı. Tedavi endikasyonları 27 hastada (ortalama yaş, 66±11; yaş aralığı, 41-85) hipertansiyon, 26 hastada (ortalama yaş, 66±14; yaş aralığı, 40-86) renal fonksiyon bozukluğuydu. 49 hastada balon ile predilatasyon yapılmadan primer stentleme gerçekleştirildi. İleri derecede darlık bulunan 2 hastada stentleme öncesinde darlığın tam olarak açılmasını sağlamak amacıyla balon ile predilatasyon yapıldı. Diğer 2 hastada ise renal arter tıkanıklığı, kateter ve kılavuz tel ile mekanik olarak rekanalize edildi ve stentleme öncesinde balon ile predilatasyon uygulandı. Stent yerleştirilmesi hastaların tümünde teknik başarıyla (%100) sonuçlandı. Minör komplikasyon 1 (%1.9) hastada, major komplikasyon 4 (%7.6) hastada görüldü. Hipertansiyon grubundaki 4 (%15) hastada ve renal fonksiyon bozukluğu grubundaki 5 (%19) hastada çift taraflı olarak renal arterlere stent yerleştirildi. Hipertansiyon grubundaki 6 (%22) hastanın ve renal fonksiyon bozukluğu grubundaki 6 (%23) hastanın soliter fonksiyone böbreği bulunmaktaydı. Bu hastalarda, karşı böbrek cerrahi olarak çıkarılmış (nefrolitiyazis veya böbrek tümörü nedeniyle) veya renal arter tıkanıklığına bağlı olarak atrofikti. Hastalar prospektif olarak klinik sonuçlar ve restenoz açısından takip edildi. Ortalama 2 yıllık takip süresi sonunda, hipertansiyon açısından hastaların %7'sinde kür, %82'sinde iyileşme sağlanırken, renal fonksiyon açısından hastaların %39'unda iyileşme, %46'sında stabilizasyon sağlandı. Restenoz oranı %3.8 olarak bulundu. Sonuç olarak düşük profilli stent sistemleri, aterosklerotik renal arter darlığı tedavisinde yüksek teknik başarı ve düşük komplikasyon oranlarıyla iyi klinik sonuçlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Özkan E. Technical and clinical outcomes of low profile stent devices for treatment of atherosclerotic renal artery stenosis. Hacettepe University Faculty of Medicine, Radiology thesis. Ankara, 2008. The purpose of this thesis is to assess technical and clinical outcomes of low profile stent systems for treatment of atherosclerotic renal artery stenosis. During a period of 33 months, 53 patients with atherosclerotic renal artery stenosis underwent renal artery stent placement using 52 Express? Vascular SD (Boston Scientific, Natick, MA, USA) and 13 Tsunami? (Terumo, Tokyo, Japan) low profile monorail balloon expandable stent systems. Indications were hypertension in 27 (mean age, 66±11; range, 41-85) and impaired renal function in 26 (mean age, 66±14; range, 40-86) patients. Primary stenting without balloon predilatation was performed in 49 patients. In 2 patients with severe stenosis, stent placement was preceded by balloon predilatation to ensure the full expansion of the stenosis. In 2 patients with renal artery occlusion, mechanical recanalization and balloon angioplasty was performed before stent placement. Renal artery stent placement was technically successful in all patients (100%). Major complications occurred in 7.6% and minor complications in 1.9% of the patients.4 (15%) patients in the hypertension group and 5 (19%) patients in the impaired renal function group had bilateral renal artery stent placement. 6 (22%) patients in the hypertension group and 6 (23%) patients in the impaired renal function group had solitary functioning kidneys. In these patients, contralateral kidneys had been removed (nephrolithiasis/renal tumor) or had renal artery occlusion with renal atrophy. Patients were prospectively evaluated for clinical outcomes and restenosis. At a mean follow-up of 2 years, hypertension was cured in %7 and improved in %82, renal function was improved in 39% and stabilized in 46% of the patients. Restenosis rate was as low as %3.8. In conclusion, low profile stents provide good clinical results with high technical success rate and reduced risk of complications in treatment of atherosclerotic renal artery stenosis.