Orphic media: A study on affective regulation and the ethics of auditory experience
Orfik medya: Duygulanımsal düzenleme ve işitsel deneyim etiği üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 1008962
  2. Yazar: BEYDA KIRCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NUR EREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Güzel Sanatlar, Müzik, Performing and Visual Arts, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu regülasyonu, Etik, Görsel-işitsel medya, Ses çalışmaları, İletişim, Affect regulation, Ethics, Visual-auditory media, Sound studies, Communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Bilim Dalı
Özet
ORPHIC MEDIA: A STUDY ON AFFECTIVE REGULATION AND THE ETHICS OF AUDITORY EXPERIENCE ÖZET Bu tez, Mack Hagood tarafından literatüre kazandırılan“orfik medya”kavramı üzerinden, çağdaş ses teknolojilerinin duygulanımsal modülasyon araçları olarak kullanımını ve bu kullanımın doğurduğu etik soruları incelemektedir. Gürültü önleyici kulaklıklar, binaural beat'ler, beyaz gürültü uygulamaları ve ortam sesi çalma listeleri gibi anlatısal içeriğin askıya alındığı, titreşimsel nitelikleriyle öne çıkan bu teknolojiler; modern öznenin dikkatini yönetme, stresle baş etme ve duygusal durumunu optimize etme arzusuna yanıt veren araçlar olarak ele alınmaktadır. Çalışma, bu araçların neoliberal kültürün talep ettiği verimlilik, esneklik ve öz-düzenleme idealleriyle nasıl eklemlendiğini ve Foucaultcu anlamda birer“kendilik teknolojisi”olarak nasıl işlediğini tartışmaktadır. Teorik çerçevesini Baruch Spinoza'nın duygulanım ve potentia agendi kavramları üzerine kuran bu araştırma, sesle kurulan ilişkinin öznenin eyleme kapasitesini artırıp artırmadığını sorgulamaktadır. Bu doğrultuda çalışma, sesin ontolojik kiplerini (enerji transferi, iletişimsel yaklaşım ve sinyal işleme) sınıflandırmak için Barry Truax'ın Akustik İletişim Modeli ile bu kiplerin insan sinir sisteminde tetiklediği içsel süreçleri açıklamak için Patrik Juslin'in BRECVEMA modelini sentezleyen bütünleşik bir metodoloji geliştirmiştir. Sonuç bölümünde, orfik medyanın genellikle teşvik ettiği izolasyon ve araçsal rasyonaliteye dayalı dinleme biçimi, Pauline Oliveros'un Deep Listening pratiği ile karşılaştırılmaktadır. Çalışma, sesin titreşimsel gücünü araçsallaştırmak yerine; dinleme pratiğini dikkat ve bedensel farkındalık yoluyla kurulan, öznenin kendi otonomisini ürettiği ve eyleme gücünü gerçekleştirdiği etik bir eylem sahası olarak yeniden düşünmeyi önerir.
Özet (Çeviri)
ORPHIC MEDIA: A STUDY ON AFFECTIVE REGULATION AND THE ETHICS OF AUDITORY EXPERIENCE ABSTRACT Centering on the concept of“orphic media”introduced by Mack Hagood, this thesis investigates contemporary sound technologies as instruments of affective modulation and explores the ethical implications of these practices. Devices such as noise-canceling headphones, binaural beats, white noise applications, and ambient playlists are characterized by their vibrational qualities and the suspension of narrative content. This study examines these technologies as instruments responding to the modern subject's desire to manage attention, cope with stress, and optimize emotional states. It further discusses how such tools articulate with neoliberal ideals of efficiency, flexibility, and self-regulation, operating as Foucauldian“technologies of the self.”Establishing its theoretical framework on Baruch Spinoza's concepts of affect and potentia agendi (power to act), this research questions whether the relationship established with sound enhances or diminishes the subject's capacity to act. Accordingly, the study develops an integrated methodology synthesizing Barry Truax's Acoustic Communication Model to classify the ontological modes of sound, and Patrik Juslin's BRECVEMA model to explain the internal processes triggered by these modes in the human nervous system. In the conclusion, the mode of listening promoted by orphic media, often based on isolation and instrumental rationality, is contrasted with Pauline Oliveros's practice of Deep Listening. Rather than instrumentalizing the vibrational power of sound, the study proposes rethinking the practice of listening as a site of ethical encounter established through attention and bodily awareness, where the subject cultivates their own autonomy and realizes their power to act.