Turizm ve turizm bölgelerinde inşaat maliyetleri
Construction costs in tourism and tourism regions
  1. Tez No: 1008986
  2. Yazar: ORHAN ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Tourism, Construction, Construction Cost, Construction Costs in Tourism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Turizm sektörü, küresel ekonomik sistem içinde stratejik öneme sahip hizmet alanlarından biridir. Turizm faaliyetlerinin gelişmesi, altyapı yatırımlarını ve inşaat projelerini doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmada turizm ve turizm bölgelerinde inşaat maliyetleri kavramsal olarak incelenmiştir. Araştırmanın amacı, turizm yatırımlarında maliyet oluşumunu etkileyen temel faktörleri literatür temelli olarak değerlendirmektir. Turizm bölgelerinde inşaat maliyetleri makroekonomik değişkenler, bölgesel özellikler, işgücü maliyetleri ve malzeme fiyatları gibi birçok faktörden etkilenmektedir. Enflasyon, döviz kuru dalgalanmaları ve finansal belirsizlikler turizm yatırım projelerinin maliyet yapısını doğrudan şekillendirmektedir. Ayrıca destinasyon özellikleri, arazi fiyatları ve sezonsellik faktörü turizm inşaat yatırımlarında önemli rol oynamaktadır. Araştırma sonucunda turizm sektöründe sürdürülebilir rekabet avantajı sağlanabilmesi için etkin maliyet yönetimi, risk analizi ve stratejik yatırım planlamasının gerekli olduğu ortaya konulmuştur. Turizm yatırımlarında kalite standartlarının korunması ve proje yönetim tekniklerinin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
he tourism sector is one of the strategically important service sectors within the global economic system. The development of tourism activities directly affects infrastructure investments and construction projects. In this study, tourism and construction costs in tourism regions are examined conceptually. The aim of the research is to evaluate the main factors affecting cost formation in tourism investments based on the literature. Construction costs in tourism regions are influenced by many factors such as macroeconomic variables, regional characteristics, labor costs and material prices. Inflation, exchange rate fluctuations and financial uncertainties directly shape the cost structure of tourism investment projects. In addition, destination characteristics, land prices and seasonality play an important role in tourism construction investments. As a result of the research, it is concluded that effective cost management, risk analysis and strategic investment planning are necessary to achieve sustainable competitive advantage in the tourism sector. It is recommended to maintain quality standards and improve project management techniques in tourism investments.