Çocuk hastanesi çevre tasarımı ilkelerinin dünyadaki örnekleri üzerinden değerlendirmesi
An evaluation of principles of children's hospital environmental design based on international examples
  1. Tez No: 1008994
  2. Yazar: MAHAMMAD MAMMADOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇEN FİRDEVS YÜCEL CAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk hastanesi, peyzaj tasarımı, iyileştirici bahçeler, biyofilik tasarım, duyusal bahçeler, oyun alanları, doğal elemanlar, sürdürülebilir tasarım, Children's hospital, landscape design, healing gardens, biophilic design, sensory gardens, playgrounds, natural elements, sustainable design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çocuk hastaneleri çevre tasarım kriterlerini araştırmayı ve bu bağlamda kullanıcı ihtiyaçlarına duyarlı, güvenli, erişilebilir ve sürdürülebilir dış mekân tasarım ilkelerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çocuk hastanesi kullanıcıları gözünde tutulduğunda; fiziksel çevrenin psikolojik rahatlama, yönlendirme, sosyal etkileşim ve oyun faaliyetlerini desteklemesi önemli olacaktır. Çalışmada öncelikle; biyofilik tasarım, solutajenik tasarım, restoratif çevre tasarımı ve çocuk hastanelerindeki uygulama kriterleri; sonrasında çocuk hastanesi tarihçeleri, çocuk ve çevre ilişkisi, çocuk hastaneleri kullanıcı grupları ve temel gereksinimler ele alınmıştır. Ardından çocuk hastanesi çevre tasarımı kriterleri; doğal elemanların kullanımı (Bitki seçimi ve yerleştirme, su elemanları, doğal malzeme ve yüzeyler, duyusal ve sanatsal elemanlar), renk kullanımı, gölgelikler, yeşil alanlar (iyileştirici bahçeler, duyu bahçeleri), erişilebilirlik ve hareket olanakları, oyun alanları ve eğitsel alanlar (fidiksel aktiviteyi destekleyen oyun alanları, yaratıcılığı teşvik eden oyun alanları, eğitim alanları ve açık hava sınıfları, etkileşimi teşvik eden alanlar), sürdürülebilirlik ve altyapı başlıkları altında değerlendirilmiştir. Araştırmada nitel tarama modeli kullanılmış; doküman analizi ve karşılaştırmalı değerlendirme yöntemiyle farklı ülkelerden seçilen örnek çocuk hastaneleri incelenmiştir. Alan verileri, tasarım rehberleri, teknik raporlar ve hastane kampüsü yerleşim planlarından elde edilen bilgiler tematik olarak sınıflandırılmıştır. Çalışmada alan çalışması olarak, peyzaj tasarımı yaklaşımlarıyla öne çıkan altı uluslararası ve bir yerel çocuk hastanesi belirlenmiştir: Ann ve Robert H. Lurie Çocuk Hastanesi (Chicago), Çocuk Hastanesi (Pittsburgh), Rady Çocuk Hastanesi (San Diego), Randall Çocuk Hastanesi (Portland), Boston Çocuk Hastanesi (çatı iyileştirme bahçesi) ve Gold Coast Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı Bölgesi (Queensland) ve Azerbaycan'da Karayev Çocuk Hastanesi. Başarılı bir çocuk hastanesi ortamının kriterleri Cooper ve Carolyn'in (1997) çalışmaları temel alınarak, Ulrich vd. (2008) ve Whitehouse vd. (2001) gibi kaynaklar dikkate alınarak geliştirilmiştir. Elde edilen bulgular, çocuk hastanelerinde peyzaj tasarımının sadece estetik değil, aynı zamanda terapi, yön bulma, oyun davranışları, ailelerin bekleme deneyimi ve sağlık personelinin çalışma motivasyonunu destekleyici fonksiyonlara sahip olması gerektiğini göstermiştir. Sonuç olarak, çocuk hastanelerine yönelik peyzaj tasarımının; iyileştirici bahçe ilkelerini temel alan, duyusal çeşitlilik sunan, erişilebilirliği önceleyen, riskleri minimize eden, yaş gruplarına uygun oyun ve öğrenme alanları içeren, ekolojik sürdürülebilirliği gözeten bütüncül bir yaklaşım çerçevesinde ele alınması önerilmektedir. Bu çalışma, gelecekte planlanacak çocuk hastanelerine yönelik peyzaj tasarımı kararlarının geliştirilmesine katkı sağlayarak, kullanıcı odaklı, güvenli ve iyileştirici çevrelerin oluşturulması için bir rehber niteliği sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate environmental design criteria for children's hospitals and, in this context, to examine outdoor design principles that are sensitive to user needs, safe, accessible, and sustainable. From the perspective of children's hospital users, it is important for the physical environment to support psychological comfort, wayfinding, social interaction, and play activities. The study first addresses biophilic design, solutagenic design, restorative environment design, and application criteria in children's hospitals; subsequently, it examines the history of children's hospitals, the relationship between children and the environment, user groups in children's hospitals, and fundamental requirements. Subsequently, the environmental design criteria for children's hospitals are discussed, including the use of natural elements (plant selection and placement, water features, natural materials and surfaces, sensory and artistic elements), color usage, shading, green spaces (therapeutic gardens, sensory gardens), accessibility and mobility, play areas and educational spaces (play areas supporting physical activity, play areas encouraging creativity, educational spaces and outdoor classrooms, spaces promoting interaction), and sustainability and infrastructure. The study employed a qualitative survey model; selected children's hospitals from different countries were examined using document analysis and comparative evaluation methods. Information obtained from site data, design guidelines, technical reports, and hospital campus layout plans was thematically classified Within the scope of the case study, six international and one local children's hospitals, prominent for their landscape design approaches, were selected as the research sample: Ann and Robert H. Lurie Children's Hospital (Chicago), Children's Hospital (Pittsburgh), Rady Children's Hospital (San Diego), Randall Children's Hospital (Portland), Boston Children's Hospital (roof garden), the Gold Coast University Hospital Children's Health Precinct (Queensland), and the Karayev Children's Hospital in Azerbaijan. The criteria for a successful children's hospital environment were developed based on the work of Cooper and Carolyn (1997), taking into account sources such as Ulrich et al. (2008) and Whitehouse et al. (2001). The findings indicate that landscape design in children's hospitals must serve not only aesthetic purposes but also therapeutic functions, support wayfinding, facilitate play behaviors, enhance the waiting experience for families, and boost the work motivation of healthcare staff. Consequently, it is recommended that landscape design for children's hospitals be approached within a holistic framework that is grounded in healing garden principles, offers sensory diversity, prioritizes accessibility, minimizes risks, includes age-appropriate play and learning areas, and considers ecological sustainability. This study contributes to the development of landscape design decisions for future children's hospitals, serving as a guide for creating user-centered, safe, and healing environments.