Sürdürülebilirlik endekslerinin zayıf formda piyasa etkinliği: Gelişmiş, gelişmekte olan ve gelişmişlik düzeyi düşük ülkeler için karşılaştırmalı bir analiz
Weak-form market efficiency of sustainability indices: A comparative analysis for developed, developing, and less developed countries
- Tez No: 1009018
- Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA OMAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, İşletme, Ekonomi, Econometrics, Business Administration, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal sürdürülebilirlik, Stokastik birim kök, Corporate sustainability, Stochastic unit root
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Politik Ekonomi Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda sürdürülebilirlik, finansal piyasalar açısından giderek daha önemli bir hale gelmektedir. Bu kapsamda, sürdürülebilirlik endeksleri de yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Bu çalışmada, sürdürülebilirlik endekslerinin zayıf formda piyasa etkinliği test edilecektir. Bunun için BİST, NASDAQ, SNP500 ve gelişmiş, gelişmekte olan ve gelişmişlik düzeyi düşük ülkelerin borsaları için birim kök testi kullanılacaktır. Birim kök testi sonucunda, sürdürülebilirlik endekslerinin zayıf formda etkin olduğu sonucuna varılırsa, bu durum yatırımcılar için önemli politika önerileri doğurabilir. Örneğin, yatırımcılar geçmiş fiyat hareketlerini kullanarak sürdürülebilirlik endeksleri üzerinde piyasa üstü getiri elde edemeyeceklerdir. Bu nedenle, yatırımcılar bu endekslere yatırım yaparken daha dikkatli bir strateji belirlemelidirler. Birim kök testi sonucunda, sürdürülebilirlik endekslerinin zayıf formda etkin olmadığı sonucuna varılırsa, bu durum yatırımcılar için daha fırsatçı bir ortam yaratabilir. Örneğin, yatırımcılar geçmiş fiyat hareketlerini kullanarak sürdürülebilirlik endeksleri üzerinde piyasa üstü getiri elde edebilirler. Bu nedenle, yatırımcılar bu endekslere yatırım yaparken daha riskli bir strateji belirlemelidirler. Bu çalışma, sürdürülebilirlik endekslerinin piyasa etkinliğini inceleyerek, yatırımcılar için önemli bilgiler sağlayacaktır. Ayrıca, bu çalışmanın sonuçları, sürdürülebilirlik endekslerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için de yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
In recent years, sustainability has become increasingly important in financial markets. In this context, sustainability indices have also attracted the attention of investors. This study tests the weak-form market efficiency of sustainability indices. For this purpose, unit root tests are applied to BIST, NASDAQ, S&P 500, and stock exchanges from developed, emerging, and less developed countries. If the unit root test results indicate that sustainability indices are efficient in weak form, this finding may generate important policy implications for investors. For instance, investors would not be able to obtain above-market returns on sustainability indices by using past price movements. Therefore, investors should adopt a more cautious strategy when investing in these indices. Conversely, if the unit root test results indicate that sustainability indices are not efficient in weak form, this situation may create a more opportunistic environment for investors. For example, investors may be able to obtain above-market returns on sustainability indices by utilizing past price movements. Consequently, investors should adopt a riskier strategy when investing in these indices. This study provides important insights for investors by examining the market efficiency of sustainability indices. Moreover, the results of this study will serve as a guide for the development and dissemination of sustainability indices.