Okullarda su verimliliğinin analizi ve izlenmesi için su verimliliği sürdürülebilirlik indeksi çerçeve yapısının geliştirilmesi
In schools development of a framework for the water efficiency sustainability index to analyze and monitor water efficiency
  1. Tez No: 1018020
  2. Yazar: FURKAN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su verimliliği, okullarda su verimliliği, su verimliliği değerlendirme sistemi, su verimliliği sürdürülebilirlik indeksi, çoklu ölçütlü karar verme, Water efficiency, water efficiency in schools, water efficiency assessment system, water efficiency sustainability index, multi-criteria decision making
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Değişen iklim koşulları ve su talebinin artması kentsel su yönetiminde su verimliliğini zorunlu kılmaktadır. Özellikle okullar gibi yüksek tüketimli kullanıcılarda bu durum daha da önemlidir. Yüksek tüketimli kullanıcılarda su verimliliği faaliyetlerinin sürdürülebilirliği izlenmelidir. Bu çalışmada okullarda su verimliliği faaliyetlerinin mevcut uygulama düzeylerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla su verimliliği sürdürülebilirlik indeksi çerçeve yapısının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bunun için Eğitim ve Kapasite Geliştirme (EKG-İndeks) (47 alt bileşen), Su Tüketim Analiz ve İzleme (STA İndeks) (50 alt bileşen), Denetim, Kontrol ve Bakım (DKB İndeks) (26 alt bileşen) alt sürdürülebilirlik indeksleri altında toplam 123 alt bileşen tanımlanmıştır. Bu kapsamda ilk önce okullarda su verimliliği uygulamalarının mevcut uygulama düzeyini değerlendirmek için 1 ile 5 arasında puanlandırma yapısına sahip bir değerlendirme sistemi önerilmiştir. Değerlendirme sistemi toplam 35 okulda yerinde yapılan incelemelere göre uygulanmıştır. Pilot okullarda genel olarak eğitim ve kapasite geliştirme ve su tüketim analiz ve izleme altındaki değerlendirme bileşenleri yetersiz düzeydedir. Bununla birlikte, Denetim, Kontrol ve Bakım altındaki bileşenler ise genel olarak ortalamanın üzerindedir. Özellikle okullarda su verimliliği kapsamında farkındalık, bilgilendirme, eğitim ve etkinlik düzenleme faaliyetlerinin yetersiz düzeyde olduğu görülmüştür. Bu çalışmada önerilen su verimliliği değerlendirme sistemi okullara yıllık olarak uygulanmalıdır. Bu değerlendirme sistemi okullarda su verimliliği kapsamında zayıf yönlerin belirlenmesi, zayıf yönlerin zaman içinde iyileşme durumunun izlenmesi, etkinliklerin su verimliliği üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi açısından önemli katkılar sunacaktır. Çalışmanın ikinci aşamasında okullarda su verimliliği sürdürülebilirlik indeksi hesaplama metodolojisi oluşturulmuştur. Bunun için çoklu ölçütlü karar verme yöntemleri (En İyi En Kötü, Entropi, FUCOM) kullanılarak alt sürdürülebilirlik indeksler, ana faaliyet ve değerlendirme bileşenlerinin ağırlıkları hesaplanmıştır. BWM yöntemine göre EKG, DKB ve STA alt sürdürülebilirlik indekslerinin ağırlıkları sırasıyla 0.394, 0.307 ve 0.299 olarak elde edilmiştir. Okullarda su verimliliği indeksi çerçeve yapısı toplam 35 okulda uygulanmış, saha verilerine göre her bir bileşen için elde edilen puanlar elde edilmiş ve ağırlıklar dikkate alınarak su verimliliği sürdürülebilir indeksi hesaplanmıştır. Okullarda su verimliliğinin izlenmesi için önerilen çerçeve yapısı, bu çerçeve yapısındaki hiyerarşik hesaplama metodolojisi, su verimliliğinin kapsamlı bileşenlere göre değerlendirilmesi ve ağırlıklı puanlara göre izleme indeksinin hesaplanması çalışmanın özgünlüğünü güçlendirmektedir. Bu çerçeve yapısının okullarda su verimliliğinin izlenmesinde önemli katkılar sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Changing climate conditions and increasing water demand make water efficiency a necessity in urban water management. This is especially important for high-consumption users such as schools. The sustainability of water efficiency activities should be monitored for high-consumption users. This study aims to develop a water efficiency sustainability index framework to monitor and evaluate the current implementation levels of water efficiency activities in schools. For this purpose, a total of 123 sub-components has been defined under the sub-sustainability indices of Education and Capacity Development (ECG-Index) (47 sub-components), Water Consumption Analysis and Monitoring (STA Index) (50 sub-components), and Inspection, Control and Maintenance (DKB Index) (26 sub-components). In this context, an evaluation system with a scoring structure between 1 and 5 has been proposed to first assess the current level of water efficiency practices in schools. The evaluation system was implemented based on on-site inspections conducted at a total of 35 schools. Overall, the components of education and capacity building, as well as water consumption analysis and monitoring, are inadequate in the pilot schools. However, the components under Audit, Control, and Maintenance are generally above average. It was observed that awareness, information, education, and event organization activities related to water efficiency are at an insufficient level, especially in schools. The water efficiency assessment system proposed in this study should be implemented in schools annually. This evaluation system will make significant contributions to identifying weaknesses in water efficiency in schools, monitoring the improvement of these weaknesses over time, and assessing the impact of activities on water efficiency. In the second phase of the study, a methodology for calculating the water efficiency sustainability index in schools was developed. For this purpose, the weights of the sub-sustainability indices, main activity and evaluation components were calculated using multi-criteria decision-making methods (Best Worst, Entropy, FUCOM). According to the BWM method, the weights of the EKG, DKB, and STA sub-sustainability indices were obtained as 0.394, 0.307, and 0.299, respectively. The water efficiency index framework was implemented in a total of 35 schools. Based on field data, scores were obtained for each component, and the water efficiency sustainability index was calculated by considering the weights. The proposed framework for monitoring water efficiency in schools, the hierarchical calculation methodology within this framework, the evaluation of water efficiency according to comprehensive components, and the calculation of the monitoring index based on weighted scores strengthen the originality of the study. This framework is expected to make significant contributions to monitoring water efficiency in schools.