Türk romanında göç (2000 sonrası)
Migration in the Turkish novels (post-2000)
  1. Tez No: 1009082
  2. Yazar: AYSEL OSOYDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ELİUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Göçler, Kimlik, Mülteciler, Türk romanı, Türkiye, Migrations, Identity, Refugees, Turkish novel, Türkiye
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
İnsan odaklı doğası nedeniyle göç, birey-toplum-coğrafya ilişkilerini etkilediği gibi edebî eserlerde de her geçen gün daha sık işlenen temalar arasında yer alır. Bireylerin yer değiştirme deneyimleri, aidiyet arayışları ve toplumsal ilişkiler üzerindeki etkileri edebiyat aracılığıyla hem görünür kılınır hem de okuyucuya bireysel ve toplumsal düzeydeki sonuçları anlama imkânı sunar. Çalışmada 2000 sonrasında kaleme alınan ve özellikle Orta Doğu ülkelerinden Türkiye'ye yönelen göçleri konu edinen eserler aracılığıyla; göçmenlerin ayrıldığı ve transit ya da hedef ülke olarak varmayı amaçladığı ülkelerin, göç öncesi ve sonrasındaki durumları göç kuramları bağlamında incelendi. Romanlardaki ortak yapı unsurları üzerinden gerçek dünyadaki göç olgusunun kurgusal metinlerde nasıl temsil edildiği analiz edildi. 2000 sonrası Türk romanından, dış ülkelerden Türkiye'ye yönelen göçleri konu alan eserlerin seçildiği çalışma; mültecilerin Türkiye'de yarattığı siyasi-sosyal-ekonomik değişimleri ve bu değişimlerin romanlardaki yansımalarını irdelemesi bakımından özgün niteliklere sahiptir. Her geçen gün daha fazla eserde konu edinilmesine rağmen, alandaki mevcut araştırmaların yetersiz kalması nedeniyle karar verilen çalışmanın kapsamı; göç kuramlarının edebî eserlere uygulanması ve eserlerin yapısal çözümlemelerinden oluşur. Bu yönüyle, göç ve edebiyat ilişkisine dair yeni araştırmalara kaynaklık edebilecek bir referans niteliği taşır. Bireylerin daha iyi koşullara sahip olmak amacıyla yola koyulma eylemi olan göç, 2000 sonrasında yazılan Türk romanlarında kavram ve kuram boyutunda ele alındı. Eserlerin ortak yapı unsurları belirlenerek tematik çözümleme yapıldı. 11 adet romanın incelenmesi sonucunda, göç alan ülkelerde mülteciler ile ülkenin vatandaşları arasında sosyal eşitsizliklerin ortaya çıktığı; farklı kültürlerin birbiri üzerindeki etkisi ve mültecilerin dışlanması sonucu toplumlarda yozlaşmanın başladığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Due to its human-centered nature, migration affects the relationships between individuals, society, and geography, and it increasingly emerges as a prominent theme in literary works. The experiences of displacement, the search for belonging, and the impact on social relations are rendered visible through literature, providing readers with an opportunity to understand both the individual and societal consequences of migration. This study examines literary works written after 2000, particularly those focusing on migration from Middle Eastern countries to Turkey. Through these works, the pre- and post-migration conditions of the countries from which migrants depart, as well as the countries they use as transit or aim to reach as destinations, were analyzed within the framework of migration theories. The representation of real-world migration in fictional texts was further explored through the common structural elements of the novels. The study is distinguished by its focus on post-2000 Turkish novels addressing migration from foreign countries to Turkey and its investigation of the political, social, and economic changes induced by refugees, as well as the reflection of these changes in literature. Although migration is increasingly addressed in contemporary novels, existing research on the subject remains limited. Accordingly, the scope of this study is defined by the application of migration theories to literary works and the structural analysis of these texts. In this regard, the study provides a valuable reference for future research on the relationship between migration and literature. Migration, the act of individuals setting out in pursuit of better conditions, has been addressed in terms of concept and theory in post-2000 Turkish novels. Thematic analysis was performed by identifying the common structural elements of the works. The examination of 11 novels revealed that social inequalities arise between refugees and citizens in the countries receiving migrants; the influence of different cultures on each other and the exclusion of refugees lead to the onset of social decay in societies.