Finansal raporlamada yenilikçi bir yaklaşım:TFRS 18
A novel approach to financial reporting: IFRS 18
- Tez No: 1009081
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KADİR DABBAĞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal tablolar, Muhasebe, Standartlar, Sunum, Financial statements, Accounting, Standards, Presentation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, finansal raporlama alanında önemli bir dönüşümü temsil eden TFRS/IFRS 18 (Finansal Tablolarda Sunum ve Açıklama) Standardının getirdiği yapısal yenilikleri incelemeyi amaçlamaktadır. TFRS 18, önceki düzenleme olan TMS/IAS 1 (Finansal Tabloların Sunuluşu) Standardı yerine geçerek finansal tabloların sunum mantığını köklü biçimde değiştirmekte ve kullanıcı odaklı bir raporlama anlayışını temel almaktadır. Standart, özellikle kâr veya zarar tablosunun işletme faaliyetlerine göre yeniden yapılandırılması, zorunlu alt toplamların getirilmesi ve yönetim tarafından tanımlanan performans ölçütlerinin açıklanması gibi yeniliklerle finansal bilgilerin şeffaflığını, anlaşılabilirliğini ve karşılaştırılabilirliğini güçlendirmektedir. Çalışmada, TFRS 18'in getirdiği yeni sunum esaslarının işletmelerin raporlama süreçlerine etkileri değerlendirilmiş; faaliyet, yatırım ve finansman kategorilerine dayalı sunum anlayışının finansal analiz üzerindeki sonuçları tartışılmıştır. Ayrıca standardın bilgi değeri, açıklama kalitesi ve finansal tablo kullanıcılarına sağlayacağı katkılar kapsamlı biçimde ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, TFRS 18'in finansal raporlama sistemine yalnızca biçimsel bir değişiklik getirmediğini, aynı zamanda işletmelerin performans ölçüm ve bilgi iletme biçimlerinde de köklü bir dönüşümü temsil ettiğini ortaya koymaktadır
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the structural innovations introduced by TFRS/IFRS 18 (Presentation and Disclosure in Financial Statements), which represents a significant transformation in the field of financial reporting. TFRS 18 replaces the previous standard, TMS/IAS 1 (Presentation of Financial Statements), and fundamentally restructures the understanding of financial statement presentation while establishing a user-oriented reporting approach. The standard enhances the transparency, clarity, and comparability of financial information through major revisions, including the reclassification of the statement of profit or loss based on operating activities, the introduction of mandatory subtotals, and the disclosure of management-defined performance measures. Within the scope of this study, the effects of the new presentation requirements introduced by TFRS 18 on corporate reporting processes are assessed, and the implications of the activity-based presentation model comprising operating, investing, and financing categories on financial analysis and performance evaluation are discussed. Moreover, the study examines the information value, disclosure quality, and potential contributions of the standard to financial statement users. The overall findings indicate that TFRS 18 does not merely introduce a formal change but represents a structural transformation in how enterprises measure performance, interpret financial outcomes, and communicate financial information.