Genç erkek futbolculara uygulanan 8 haftalık bosu egzersizlerinin futbolda beceri ve bazı biyomotor özelliklere etkisi
The effect of 8 weeks bosu ball trainings applied to young male football players on football skills and some biomotor characteristics
  1. Tez No: 1009091
  2. Yazar: ALİ AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beceri, Bosu Topu, Egzersiz, Futbol, Bosu Ball, Soccer, Skill, Exercise
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı genç erkek futbolculara uygulanan 8 haftalık bosu egzersizlerinin futbolda beceri(pas, şut, top sürme) ve bazı biyomotor özellikler (denge, dikey sıçrama,30 m sürat, anaerobik güç ve kapasite, sırt ve bacak kuvveti) üzerine etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya katılan sporcular (n=20), rastgele örneklem yöntemi ile 10 'u deney grubu (DG) (yaş: 16,00±0.00 yıl; vücut ağırlığı: 63.15±11,2 kg; boy uzunluğu: 173.5±6.67 cm), ve 10 'u kontrol grubu (KG) (yaş: 15.9±0.31 yıl; vücut ağırlığı: 60.49±6.06 kg; boy uzunluğu: 176.4±3.74 cm) olarak 2 farklı gruba ayrılmıştır. Araştırma grubundaki tüm oyuncular haftada 3 gün düzenli antrenman yaparken, deney grubundaki oyuncular bu antrenmanlara ilave olarak haftada 3 gün yaklaşık 30 dk. süre ile bosu egzersizleri yapmışlardır. Uygulama öncesi ve 8. hafta bitiminde futbol yetenek testi (Mor-Christian Genel Futbol Yetenek Testi) ve biyomotor özellikler için flamingo denge testi , 30 m sürat testi, dikey sıçrama testi , wingate anaerobik güç ve kapasite testi, izometrik sırt ve bacak kuvveti testi ölçümleri alınmıştır. Çalışmanın istatistiksel analizlerinde SPSS 23 paket programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığına Shapiro Wilk testi ile bakılmıştır. Normallik testine göre p>0,05 olan değişkenlerin normal dağılım gösterdiği kabul edilerek parametrik testler tercih edilmiştir. Antrenman etkisine ilişkin grup içi analizleri Paired Simple T testi ile, gruplar arası analizleri ise Independent Simple T testi ile yapılmış ve anlamlılık düzeyi (p<0,05) olarak belirlenmiştir. Yapılan bu araştırmada, 8 haftalık BOSU egzersizlerinin genç erkek futbolcuların, dikey sıçrama, denge, pas, şut, top sürme, relatif ve absolut zirve güç ile relatif ortalama güç değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı gelişimler kaydedilmiştir. (p<0,05). Bu bulgular, BOSU egzersizlerinin sinir-kas koordinasyonu, proprioseptif farkındalık ve çekirdek stabiliteyi olumlu anlamda etkilediği söylenebilir. Buna karşılık izometrik sırt ve bacak kuvveti, 30 metre sürat, absolut ortalama güç ve yorgunluk indeksi parametrelerinde bosu egzersizlerinin anlamlı bir etkisi görülmemiştir. (p>0,05). Bu sonuç ise, bosu egzersizlerinin maksimal kuvvet veya anaerobik dayanıklılık gibi özellikleri geliştirmek için tek başına yeterli olmayabileceğini ya da bu özellikler üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the effect of 8-week bosu exercises applied to young male soocer players on soccer skills (passing, shooting, dribbling) and some biomotor characteristics (balance, vertical jump, 30 m sprint, anaerobic power and capacity, back and leg strength). Athletes participating in the study (n=20), 10 were in the experimental group (DG) (age: 16.00±0.00 years; body weight: 63.15±11.2 kg; height: 173.5±6.67 cm), and 10 were in the control group (KG) (age: 15.9±0.31 years; body weight: 60.49±6.06 kg; height: 176.4±3.74 cm) by random sampling method, 2 different it is divided into groups. All players in the research group train regularly 3 days a week, while the players in the experimental group train for about 30 minutes 3 days a week in addition to these workouts. they did bosu exercises for a while. Before the application and 8. at the end of the week, soccer aptitude test (Mor-Christian General Soccer Aptitude Test) and flamingo balance test, 30 m sprint test, vertical jump test, wingate anaerobic strength and capacity test, isometric back and leg strength test measurements were taken for biomotor characteristics. SPSS 23 package program was used in the statistical analyses of the study. The Shapiro-Wilk test was used to determine whether the data had a normal distribution. According to the normality test, parametric tests were preferred by accepting that the variables with a p>0.05 showed a normal distribution. Intra-group analyses of the training effect were performed with the Paired Simple T test, and intergroup analyses were performed with the Independent Simple T test and the significance level was determined as (p<0.05). Dec. In this study, statistically significant improvements were recorded in the variables of vertical jump, balance, pass, shot, dribbling, relative and absolute peak power and relative average power of young male soccer players during 8-week bosu exercises. (p<0.05). On the other hand, no significant effect of BOSU exercises was observed in the parameters of isometric back and leg strength, 30-meter speed, absolute average power and fatigue index (p>0.05). This result suggests that Bosu exercises alone may not be sufficient to improve properties such as maximal strength or anaerobic endurance, or may have a limited effect on these properties.