Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerji santrallerinde (GES) uygulamalarının iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesi uygulamalarının iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesi
Investigation of the applications of solar energy power plants (SPP), which are renewable energy sources, in terms of occupational health and safety
- Tez No: 1009132
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİME TAPHASANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, Güvenlik önlemleri, Risk değerlendirmesi, Yarı iletken güneş pili, Yenilenebilir enerji, İş kazaları, İş sağlığı ve güvenliği, Solar energy, Safety measures, Risk assesment, Semiconductor solar cell, Renewable energy, Occupational accidents, Occupational health and safety
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Güneş enerji santralleri hem ülkemizde hem de dünyada yatırım yapılan önemli alanlar haline gelmiştir. Yapılan bu yatırımlar temiz enerji kazandırmasının yanı sıra kurulum aşaması ve sonrasında ki bakım ve onarım aşamalarında meydana gelebilecek risk ve tehlikeleri de beraberinde getirmiştir. Güneş santralleri detayına inildiği zaman sanılanın aksine tamamen temiz kaynaklar değildir. Bu santrallerin, birçok alanda olduğu gibi iş sağlığı ve güvenliği (İSG) açısından kontrol edilip risk değerlendirmesinin yapılması gerekmektedir. Özellikle güneş santrallerinde kurulum sırasında meydana gelebilecek kaçak akımlar, işletme süresi bitmiş güneş santrallerinin oluşturduğu tehlikeler ve rüzgâr santrallerinde kanat taşınması sırasında meydana gelebilecek kazalar gibi benzeri birçok risk faktörünün detaylı bir şekilde incelenip önlem alınması gerekmektedir. Bu saha çalışmasının amacı, yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan güneş enerji santrallerinin (GES) kurulumundan devreye alınmasına kadar geçen süreçte ortaya çıkabilecek iş sağlığı ve güvenliği risklerini belirlemek ve bu riskleri L matris risk analizi yöntemi ile değerlendirerek risklerin ortadan kaldırılması veya kabul edilebilir seviyeye indirilmesine yönelik alınması gereken önlemleri ortaya koymaktır. Ayrıca çalışma kapsamında, sektörde karşılaşılabilecek önemli iş sağlığı ve güvenliği risklerinin önlenmesine yönelik uygulanabilir tedbirlerin belirlenmesi hedeflenmektedir. Çalışanlar, güneş enerji santrali kurulumunda yüksekte çalışma, montaj, elektrikli el aletleri ile çalışma, elle kaldırma, kaynak, sıcakta çalışma, kaldırma iletme ve iş makineleri ile çalışma, enerji vb. birçok çalışma yürütmektedirler. Çalışma alanından çalışanların yüksekten düşme, elektrik çarpması, panellerin ya da invertörlerin çalışanların üzerine devrilmesi, göze cisim kaçması, el aletlerinin vücuda zarar vermesi, sıcak çarpması, hasarlı kabloların aşınması ya da birbirine ek yapılmış kabloların aşınması sonucu elektrik çarpması, kas iskelet rahatsızlıkları vb. birçok tehlike ve riskten etkilenmektedir. Yapılan risk değerlendirmesi ile bu santralin proje tasarım aşamasından devreye alınmasına kadarki süreçte çalışanların karşılaşabileceği tehlike ve riskler belirlenmiş ve bunların kabul edilebilir risk seviyesine çekilmesi için düzeltici ve önleyici faaliyetler belirlenmiştir. Yapılacak düzeltici ve önleyici faaliyetler sonrası riskleri ya tamamen ortadan kaldırmak ya da riski elimine etmek için çalışmalar yapılmıştır. Bu risk analizi güneş enerji santralinde çalışma koşullarından veya doğal afetler gibi dış etmenlerden kaynaklanan tehlikeleri tespit ederek; bu tehlikelere bağlı olarak oluşan riskleri belirlemek ve sayısal skorlama yardımı ile risk öncelik sırası oluşturarak, mevcut risklerin kabul edilebilir seviyeye indirgenmesi ile ilgili önlemlerin belirlenip, önlemlerin uygulanması amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Solar power plants have become one of the most important investment areas both in Türkiye and worldwide. While these investments contribute to the production of clean energy, they also introduce various risks and hazards that may arise during the installation phase as well as during subsequent maintenance and repair processes. Contrary to common belief, when examined in detail, solar power plants are not entirely risk-free systems despite being considered environmentally friendly energy sources. Therefore, as in many other sectors, these facilities must be evaluated in terms of Occupational Health and Safety (OHS), and comprehensive risk assessments must be conducted. In particular, many potential risk factors require careful examination and the implementation of preventive measures. These include leakage currents that may occur during installation, hazards arising from solar power plants that have reached the end of their operational lifetime, and accidents that may occur during the transportation of turbine blades in wind power plants. The aim of this field study is to identify the occupational health and safety risks that may arise during the period from the installation of solar power plants (SPPs), which are among renewable energy sources, to their commissioning. These risks are evaluated using the L-matrix risk analysis method in order to eliminate them or reduce them to acceptable levels. In addition, the study aims to determine practical measures to prevent significant occupational health and safety risks that may be encountered in the sector. Employees involved in the installation of solar power plants perform a wide range of tasks such as working at height, assembly operations, working with electric hand tools, manual handling, welding, working under hot conditions, lifting and transportation operations, operating heavy machinery, and working with energy systems. Within the working environment, employees may be exposed to various hazards and risks including falls from height, electric shock, panels or inverters falling onto workers, foreign objects entering the eyes, injuries caused by hand tools, heat stroke, electric shocks resulting from worn or damaged cables or improperly connected cables, and musculoskeletal disorders. Through the risk assessment conducted in this study, potential hazards and risks that employees may encounter from the project design phase of the solar power plant to its commissioning have been identified. Corrective and preventive actions have been determined to reduce these risks to acceptable levels. Following the implementation of these actions, efforts have been made to either eliminate the risks completely or minimize them as much as possible. This risk analysis has been prepared to identify hazards arising from working conditions in solar power plants as well as those resulting from external factors such as natural disasters. Furthermore, it aims to determine the risks associated with these hazards, establish a risk priority ranking through numerical scoring, and identify and implement appropriate control measures to reduce existing risks to acceptable levels.