Tek ve çift yönlü güneş panellerinin ve güneş enerji santrallerinin karşılaştırılmalı incelemesi
Comparative review of single and bifacial photovoltaic panels and solar power plants
- Tez No: 969507
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAD FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Ekonomi, Energy, Economics
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik enerji, Güneş enerjisi santrali, Güneş paneli, Maliyet analizi, Mühendislik yönetimi, Photovoltaic energy, Solar energy plant, Solar panel, Cost analysis, Engineering management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Dünya nüfusu hızla artmaktadır. Artan dünya nüfusunun gerek gıda olsun gerekse barınma faaliyetlerinden olan ısınma, iklimlendirme ve aydınlanma gibi temel ihtiyaçlarda gün geçtikçe hızla artmaktadır. Günümüzde bu enerji ihtiyaçlarının büyük bir bölümü fosil tabanlı yakıtlardan sağlanmaktadır. Mevcut enerji talebinin karşılanması ve fosil kaynakların yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması artık kaçınılmaz olmuştur.Fosil tabanlı kaynakların çevreye vermiş olduğu zararları minimum seviyeye indirmek için bu sistemler yerine çevreye daha az zararlı ve düşük maliyetli sistemlerden olan hem de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına olanak sağlayan sistemler ve enerji üretim yolları seçilmelidir. Gerek bireysel ve gerekse endüstriyel enerji üretimine uygun olan fotovoltaik panel sistemleri bunların başında gelmektedir. Bu tez çalışmasında aktif olarak çalışmakta olan iki güneş enerji santrallerinde alınan bilgiler doğrultusunda proje değerlendirme yöntemlerinde net bugünkü değer yöntemi ve karlılık endeksi yöntemi ile projeler değerlendirilmiştir. Yapılan inceleme ve hesaplamalar sonucunda % 20 iskonto ile net bugünkü değer yöntemi kullanılarak çift yönlü paneller ile kurulumu gerçekleştirilen GES'in beşinci yılında sonunda proje maliyetinin tamamına yaklaştığı belirlenmiş, tek yönlü panelde ise bu süre altıncı geçtiği belirlenmiştir. Karlılık endeksi yöntemi de net bu günkü değer yöntemini doğrulamaktadır. Sonuç olarak güneş enerji paneli uygulamalarında tek yönlü panellerin maliyetleri çift yönlü panellere nazaran daha düşük olmasına karşın, çift yönlü panellerin enerji üretme kapasitesi yüksek olması nedeniyle tek yönlü panellere nazaran daha kısa zamanda maliyetleri karşılamaktadır.
Özet (Çeviri)
The world population is increasing rapidly. The basic needs of the increasing world population, such as heating, air conditioning and lighting, which are both food and shelter activities, are increasing rapidly day by day. Today, most of these energy needs are provided from fossil-based fuels. It has become inevitable to meet the current energy demand and to use renewable energy sources instead of fossil resources. In order to minimize the damage caused by fossil-based resources to the environment, systems and energy production methods that are less harmful to the environment and low-cost systems that allow the use of renewable energy sources should be selected instead of these systems. Photovoltaic panel systems, which are suitable for both individual and industrial energy production, are among the leading ones. In this thesis study, projects were evaluated using the net present value method and profitability index method in project evaluation methods, in line with the information received from two actively operating solar power plants. As a result of the examination and calculations, it was determined that the solar power plant, which was installed with two-way panels using the net present value method with a 20% discount, approached the full project cost at the end of its fifth year, while this period passed for the sixth for the one-way panel. The profitability index method also confirms the net present value method. As a result, although the costs of one-way panels are lower than bifacial panels in solar energy panel applications, they cover the costs in a shorter time compared to one-way panels due to the high energy production capacity of bifacial panels.