Genel cerrahi ameliyatlarında yaşanan bölünmeler ameliyathane ekibinin iş yükü algılarına ve ekip çalışmalarına etkisi
The effect of interruptions experienced during generalsurgery procedures on the operating room team's perceived workload and teamwork
- Tez No: 1009176
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ÖNLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Bölünmeler, İş Yükü, Ekip Çalışması, Operating Room, Disruptions, Workload, Teamwork
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
KOÇOĞLAN, F.H. Genel Cerrahi Ameliyatlarında Yaşanan Bölünmelerin Ameliyathane Ekibinin İş Yükü Algılarına ve Ekip Çalışmasına Etkisi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 2026. Bu araştırma, ameliyat sırasında yaşanan bölünmelerin ekip çalışması ve ameliyat ekibinin iş yükü algısı üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla, tanımlayıcı ve kesitsel olarak gerçekleştirildi. Araştırma verileri Ocak– Haziran 2025 tarihleri arasında bir devlet hastanesinin genel cerrahi ameliyatlarından elde edildi. Veri toplamada, Ameliyat Sırasında Bölünmeler Ölçeği, Ekip Çalışması Görsel Değerlendirme Ölçeği, NASA-TLX İş Yükü Ölçeği kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken ortalama, standart sapma, medyan değerleri gibi tanımlayıcı istatistiklerin yanında One-Way ANOVA analizi, Pearson korelasyon analizi uygulandı. Örnekleme alınan ameliyatlarda yaşanan bölünmelerin %10,5'inin teknik, %45,5'inin çevresel, %25'inin teknolojik, %4'ünün eğitim ve prosedürlerle, %3'ünün ekip çalışmasıyla ve %12'sinin vardiya değişimi, yemek molası gibi diğer etkenlerle ilgiliydi. Bölünmelere sebep olan olayların %56,5' inde, ameliyatta herhangi bir aksama olmadan ya da dikkat dağınıklığı oluşmadan devam edildiği, %43,5' inde ise ameliyata en az 10 saniyelik bir ara verildiği belirlendi. %16'sı indüksiyon, %4'ü açma, %7,5'i ameliyatın başlatılması, %35'i cerrahi onarım, %19,5'i ameliyatın sona ermesi, %18'i kapatma aşamasında bölünmeler yaşandı. Bu bölünmelerden cerrahlar %98,5, sirküle hemşireler %67,5, steril hemşireler %88,5, anestezistler %16,5, anestezi teknikerleri %18 ve diğer sağlık çalışanları %14 etkilendi. Ameliyathanede bölünmeye neden olan olayların %57,5'inin ameliyat ile ilgili amacı yoktu. Ekip çalışmasının ortalama puanı 7,74 olarak saptandı. Toplam iş yükü düzeyi ortalama 65,94 olarak saptandı. Ameliyat sırasında yaşanan bölünmeler ile NASA-TLX İş Yükü Toplam Puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılık saptandı (p<0,05). Sonuç olarak, ameliyathanede yaşanan bölünmelerin ameliyathane ekibinin algıladıkları iş yükünü artırdığı, ekip çalışmasını ise etkilemediği belirlendi. Ameliyathanedeki bölünmelerin hasta ve çalışan güvenliği üzerindeki etkilerinin incelendiği araştırmaların artırılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
KOÇOĞLAN, F.H. The Effect of Interruptions Experienced During General Surgery Procedures on the Operating Room Team's Perceived Workload and Teamwork, Tekirdağ Namık Kemal University, Institute of Health Sciences, Department of Nursing, Master's Thesis in Surgical Nursing, , Tekirdag, 2026. This descriptive and cross-sectional study was conducted to evaluate the effect of intraoperative interruptions on teamwork and the perceived workload of the surgical team. The study data were collected from general surgery operations performed in a public hospital between January and June 2025. Data collection tools included the Intraoperative Interruptions Scale, the Teamwork Visual Assessment Scale, and the NASA Task Load Index (NASA-TLX) Workload Scale. Descriptive statistics such as mean, standard deviation, and median values were used to analyze the data, along with One-Way ANOVA and Pearson correlation analyses. Of the interruptions observed during the sampled surgeries, 10.5% were technical, 45.5% environmental, 25% technological, 4% related to education and procedures, 3% related to teamwork, and 12% related to other factors such as shift changes and meal breaks. In 56.5% of the interruption-related events, the surgery continued without any disruption or loss of attention, while in 43.5% of cases, the procedure was paused for at least 10 seconds. Interruptions occurred during induction (16%), incision (4%), initiation of surgery (7.5%), surgical repair (35%), completion of surgery (19.5%), and closure (18%). Surgeons were affected by 98.5% of the interruptions, circulating nurses by 67.5%, scrub nurses by 88.5%, anesthesiologists by 16.5%, anesthesia technicians by 18%, and other healthcare professionals by 14%. Additionally, 57.5% of the interruption-causing events were unrelated to the surgical procedure. The mean teamwork score was 7.74, and the mean total workload score was 65.94. A statistically significant difference was found between intraoperative interruptions and the total NASA-TLX workload score (p < 0.05). In conclusion, intraoperative interruptions were found to increase the perceived workload of the operating room team but did not affect teamwork. We recommend increasing the number of studies examining the effects of operating room interruptions on patient and staff safety.