Ergenlerde gelişmeleri kaçırma korkusunun riskli davranışlar ile ilişkisi
The relationship between fear of missing out and risky behaviors in adolescents
- Tez No: 1009175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CİHAD AKTAŞ, DOÇ. DR. SERCAN MANSUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gelişmeleri kaçırma korkusu, Riskli davranışlar, Fear of missing out, Risk behaviours
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Ergenlik, kişinin kendi kimliğini tanımaya başladığı, sosyal çevresiyle ilişkilerini yeniden biçimlendirdiği ve duygusal olarak olgunlaştığı önemli bir gelişim dönemidir. Bu araştırmada ergenlerde gelişmeleri kaçırma korkusunun riskli davranışlar ile ilişkisini incelemek amaçlandı. Kesitsel tipte planlanan bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanıldı. Araştırma verileri yüz yüze, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı kamu ortaöğretim kurumlarında 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı bahar döneminde öğrenim gören 13-17 yaş arası 1170(510 erkek, 660 kız) ergen birey ile toplandı Veri toplama araçları olarak, araştırmacı tarafından literatür incelenerek geliştirilen kişisel bilgi formu, Sosyal Medyada Gelişmeleri Kaçırma Korkusu (FoMO) Ölçeği, Riskli Davranış Ölçeği (RDÖ) kullanıldı. Görüşme öncesinde katılımcılara bilgilendirilmiş onam ve veli onam formu imzalatıldı Verilerin analizi, SPSS 25.0 paket programı kullanılarak Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, korelasyon ve regresyon analizleri ile gerçekleştirildi. Araştırmada yaş, sınıf, sosyal medya üyeliği, sosyal medya kullanım sıklığı, sosyal medya kullanım süresi ve kullanılan sosyal medya platformu değişkenleri ile FoMO arasında; cinsiyet, yaş, sınıf, aile gelir durumu, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, anne baba birliktelik durumu, anne çalışma durumu, baba çalışma durumu, sosyal medya üyeliği, sosyal medya kullanım sıklığı, sosyal medya kullanım süresi ve kullanılan sosyal medya platformu değişkenleri ile RDÖ arasında anlamlı farklılıklar bulundu. Gelişmeleri kaçırma korkusu ile riskli davranışlar arasında orta düzeyde negatif bir ilişki(r=-0.342) olduğu tespit edildi. Regresyon analizinde FoMO'nun (β=-0.472, p<0.05) Riskli Davranışlar üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir etkisi olduğu saptandı. Sonuç olarak, FoMO ve RDÖ'nün ergenlerin sosyodemografik değişkenlerine göre farklılık gösterebildiği, FoMO'nun artması bireyleri sosyal medya platformlarında daha uzun süre çevrim içi kalmaya yönelterek bireylerde dikkat ve zaman kullanımının dijital ortama yoğunlaşması sonucu belirli riskli davranışların ortaya çıkma olasılığını azaltabildiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Adolescence is a crucial developmental period where individuals begin to recognize their own identity, reshape their relationships with their social environment, and mature emotionally. This research aimed to investigate the relationship between fear of missing out (FoMO) and risky behaviors in adolescents. This cross-sectional study utilized a correlational survey model. Data were collected face-to-face from 1170 adolescents (510 males, 660 females) aged 13-17 attending public secondary schools affiliated with the Van Provincial Directorate of National Education during the spring semester of the 2024-2025 academic year. Data collection tools included a personal information form developed by the researcher based on literature review, the FoMO Scale, and the Risky Behavior Scale (RDÖ). Informed consent and parental consent forms were signed by participants before the interviews. Data analysis was performed using SPSS 25.0 software package with Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, correlation, and regression analyses. The study found significant differences between FoMO and age, class, social media membership, frequency of social media use, duration of social media use, and the social media platform used; and between gender, age, class, family income, mother's education level, father's education level, parental marital status, mother's employment status, father's employment status, social media membership, frequency of social media use, duration of social media use, and the social media platform used, and risky behaviors. A moderate negative correlation (r=-0.342) was found between FoMO and risky behaviors. Regression analysis revealed that FoMO (β=-0.472, p<0.05) had a statistically significant and negative effect on risky behaviors. In conclusion, it was determined that FoMO and risky behaviors may differ according to the sociodemographic variables of adolescents, and that increased FoMO encourages individuals to stay online for longer periods on social media platforms, resulting in a concentration of attention and time use in the digital environment and reducing the likelihood of certain risky behaviors.