Kalça protezinde genel ve rejyonel anestezinin perioperatif kanama, mortalite ve morbidite üzerinde etkisi
The effect of general and regional anesthesia on perioperative bleeding, mortality, and morbidity in hip prosthesis surgery
- Tez No: 951316
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZALEVLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kalça protezi, rejyonel anestezi, genel anestezi, perioperatif kanama, mortalite, morbidite, Hip prosthesis, regional anesthesia, general anesthesia, perioperative bleeding, mortality, morbidity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Kalça protezi ameliyatları, yaşlanan popülasyon ve artan cerrahi gereksinimler nedeniyle en sık uygulanan ortopedik prosedürlerden biridir. Bu çalışmada, total kalça protezi (TKP), parsiyel kalça protezi (PKP) ve revizyon kalça protezi ameliyatlarında kullanılan genel ve rejyonel anestezi yöntemlerinin perioperatif kanama, mortalite ve morbidite üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, 18 yaş üstü elektif kalça protezi ameliyatı geçiren hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastalar, genel anestezi (G) ve rejyonel anestezi (R) uygulanan iki gruba ayrıldı. Gruplar, intraoperatif ve postoperatif kan kaybı, transfüzyon ihtiyacı, operasyon süresi, hipotansiyon sıklığı, hastanede kalış süresi, postoperatif komplikasyonlar ve mortalite oranları açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Demografik veriler gruplar arasında benzerdi. Grup R'de operasyon süresinin Grup G'ye kıyasla daha kısa olduğu tespit edildi (p=0,041). İntraoperatif ve postoperatif kanama miktarı açısından iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmazken, Grup G'de intraoperatif eritrosit süspansiyonu, taze donmuş plazma ve kristalloid sıvı ihtiyacının Grup R'ye kıyasla daha yüksek olduğu belirlendi (p=0,030, p=0,016, p=0,021, sırasıyla). İntraoperatif dönemde hipotansiyon Grup R'de Grup G'ye kıyasla daha sık gözlenirken vazopressör ihtiyacı açısından gruplar arasında fark saptanmadı. Postoperatif kan ve kan ürünü kullanımı, postoperatif kristalloid ihtiyacı, hastanede kalış süresi, postoperatif komplikasyonlar ve mortalite oranları gruplar arasında benzer bulundu. Sonuç: Kalça protezi cerrahisi uygulanan hastalarda rejyonel ve genel anestezi yöntemleri arasında perioperatif kanama, postoperatif komplikasyonlar ve mortalite açısından belirgin bir fark bulunmamaktadır. Ancak genel anestezi uygulanan grupta intraoperatif kan ve kan ürünü ile kristalloid ihtiyacının daha fazla olması ve operasyon süresinin daha uzun olması nedeniyle rejyonel teknikler daha iyi bir seçim olabilir. Daha geniş hasta gruplarında yapılacak ileri çalışmalar anestezi seçiminin hasta sonuçlarına etkisini daha net bir şekilde ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Hip replacement surgery is one of the most frequently performed orthopedic procedures due to the aging population and increasing surgical requirements. This study compared the effects of general and regional anesthesia methods used in total hip replacement (THP), partial hip replacement (PHP) and revision hip replacement surgeries on perioperative bleeding, mortality and morbidity. Materials and Methods: In our study, patients over the age of 18 who underwent elective hip replacement surgery were retrospectively examined. Patients were divided into two groups: general anesthesia (G) and regional anesthesia (R). The groups were compared in terms of intraoperative and postoperative blood loss, transfusion requirement, operation time, frequency of hypotension, hospital stay, postoperative complications and mortality rates. Results: Demographic data were similar between the groups. Operation time was found to be shorter in Group R compared to Group G (p=0.041). There was no significant difference between the two groups in terms of intraoperative and postoperative bleeding, while intraoperative erythrocyte suspension, fresh frozen plasma and crystalloid fluid requirement was higher in Group G compared to Group R (p=0.030, p=0.016, p=0.021, respectively). Hypotension was observed more frequently in Group R compared to Group G during the intraoperative period, while no difference was found between the groups in terms of vasopressor requirement. Postoperative blood and blood product use, postoperative crystalloid requirement, hospital stay, postoperative complications and mortality rates were found to be similar between the groups. Conclusion: There was no significant difference between regional and general anesthesia methods in terms of perioperative bleeding, postoperative complications and mortality in patients undergoing hip replacement surgery. However, regional techniques may be a better choice in the group undergoing general anesthesia due to higher intraoperative blood and blood product and crystalloid requirement and longer operation time. Further studies in larger patient groups will more clearly reveal the effect of anesthesia selection on patient outcomes.