Sıçanlarda NSAİİ ile indüklenen peptik ülser gelişiminde ve farmakolojik tedavisinde SNAT proteinlerinin rolü
The role of SNAT proteins in the development and pharmacological treatment of NSAID-induced peptic ulcers in rats
- Tez No: 1009177
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ HALICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: H2 reseptörleri, NSAİİ, peptik ülser, proton pompaları, SNAT, H2 receptors, NSAİİ, peptic ulcer, proton pumps, SNAT
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Sıçanlarda NSAİİ ile İndüklenen Peptik Ülser Gelişiminde ve Farmakolojik Tedavisinde SNAT Proteinlerinin Rolü Amaç: İndometazinle indüklenen peptik ülserin gelişimi ve tedavisinde kullanılan H2 reseptör inhibitörü olan famotidin, proton pompa inhibitörü olan omeprazolun anti ülser etkilerini SNAT üzerinden incelemektir. Famotidin ve omeprazolün SNAT ile muhtemel ilişkilerini göstermek ve elde edilen sonuçlarla mide asit salınımının fizyolojisinde ve mide ülser fizyopatolojisinde SNAT'ların rolünü göstermek amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 24 adet Sprague-Dawley sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar; Kontrol (Sağlıklı), IND (İndometazin), IND+FAM (İndometazin+ Famotidin) ve IND+OME (İndometazin+ Omeprazol) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Çalışmada, indometazinle indüklenen peptik ülser modeli oluşturuldu. Deney sonrasında sıçanlardan elde edilen doku serumlarından ELISA metodu ile TNF-α, SOD, MPO ve CAT düzeyleri belirlenmiştir. Aynı dokudan moleküler olarak SNAT1,2,3,5,7 ve HRH2 mRNA ekspresyonları Real Time PCR ile kantifiye edildi. Ayrıca SNAT2,3,5,7 immunohistokimyasal olarak gösterilmiştir. Bulgular: İndometazinle ülser oluşturulmuş grupta TNF-α ve MPO düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak artmış, SOD ve CAT düzeyleri ise anlamlı şekilde azalmıştır. Famotidin ve omeprazol tedavileri TNF-α ve MPO düzeylerini azaltırken, SOD ve CAT düzeylerini artırmıştır. Real-Time PCR sonuçlarına göre SNAT1, SNAT2,SNAT3, SNAT5 ve SNAT7 IND grubunda azalmış olup SNAT 1 ve SNAT 3 ekspresyonundaki azalma anlamlı derecede olmamıştır. Tedavi gruplarında ise famotidin uygulanan gruplarda tamamında ölçtüğümüz tüm SNAT'lar yükselmiş olarak tespit edilmiştir. En güçlü yükselme ise SNAT 1 ve SNAT5 olmuştur. Omeprazol gruplarında ise SNAT1,2,3,5 artmış yalnızca SNAT7 anlamlı derecede azalmıştır. HRH2 ekspresyonları indometazin ve IND ve IND+FAM gruplarında değişmediği, yalnız IND+OME grubunda ise anlamlı derecede yükselme görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızda NSAİİ bağlı oluşan ülser patogenizinde SNAT proteinlerinin ekspresyonunun değiştiği, famotidin ve omeprazol gruplarında SNAT ekspresyonunun farklı cevapların SNAT proteinlerinin gastrik hücrelerde birçok farklı reseptör ve yolakla ilişkili olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
The Role of SNAT Proteins in the Development and Pharmacological Treatment of NSAID-Induced Peptic Ulcers in Rats Aim: The aim of this study is to investigate the development of indomethacin-induced peptic ulcers and the anti-ulcer effects of the H2 receptor inhibitor famotidine and the proton pump inhibitor omeprazole via SNAT. It also seeks to demonstrate the possible relationship of famotidine and omeprazole with SNAT, and to show, based on the obtained results, the role of SNATs in the physiology of gastric acid secretion and in the pathophysiology of peptic ulcer disease. Material and method: In this study, 24 Sprague–Dawley rats were used. The animals were divided into four groups: Control (Healthy), IND (Indomethacin), IND+FAM (Indomethacin + Famotidine), and IND+OME (Indomethacin + Omeprazole). A peptic ulcer model was induced using indomethacin. After the experiment, serum samples collected from the rats were analyzed for TNF-α, SOD, MPO, and CAT levels using the ELISA method. In addition, mRNA expression levels of SNAT1, SNAT2, SNAT3, SNAT5, SNAT7 and HRH2 in gastric tissue samples were quantified by Real-Time PCR. In addition, SNAT2, SNAT3, SNAT5, and SNAT7 were demonstrated by immunohistochemistry. Results: In the group where ulcers were induced with indomethacin, TNF-α and MPO levels were significantly increased compared to the control group, while SOD and CAT levels were significantly decreased. Treatments with famotidine and omeprazole reduced TNF-α and MPO levels, while increasing SOD and CAT levels. According to Real-Time PCR results, the expression of SNAT1, SNAT2, SNAT3, SNAT5, and SNAT7 decreased in the indomethacin (IND) group; however, the decreases in SNAT1 and SNAT3 expressions were not statistically significant. In the treatment groups, all measured SNATs were found to be elevated in the groups administered famotidine. The most robust increases were observed in SNAT1 and SNAT5. In the omeprazole groups, SNAT1, 2, 3, and 5 increased, while only SNAT7 showed a significant decrease. Regarding HRH2 expressions, no changes were observed in the IND and IND+FAM groups, whereas a significant increase was detected only in the IND+OME group. Conclusion: In our study, it was observed that the expression of SNAT proteins changes in the pathogenesis of NSAID-induced ulcers. The different responses in the famotidine and omeprazole groups suggest that SNAT expression may be associated with multiple receptors or pathways in gastric cells.