Diasporic experiences in postcolonial British plays: Idealised identity, resistance, and cultural hybridity in Mustapha Matura's Welcome Home Jacko and Hanif Kureishi's The Black Album
Postkolonyal Britanya oyunlarında diasporik deneyimler: Mustapha Matura'nın Eve Hoşgeldin Jacko ve Hanif Kureishi'nin Kara Plak adlı eserlerinde idealize edilmiş kimlik, direniş ve kültürel melezlik
- Tez No: 1009194
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kolektif kimlik, Kureishi, Hanif, Matura, Mustapha, Melez kimlik, Collective identity, Kureishi, Hanif, Matura, Mustapha, Hybrid identity
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, 1970'ler ve 1980'lı yıllar arasında geçen postkolonyal Britanya tiyatro oyunlarında göç kavramını, Mustapha Matura'nın Eve Hoş Geldin Jacko ve Hanif Kureishi'nin Kara Plak adlı oyunları üzerinden incelemektir. Birinci kuşak Trinidad asıllı bir göçmen olan Matura ile ikinci kuşak Pakistan asıllı bir göçmen olan Kureishi, seçili oyunlarında göç deneyimini Jamaika diasporası ve Pakistan diasporası bağlamında sunar. Çalışma boyunca metin analizleri, diaspora kavramı, Helen Gilbert ve Joanne Tompkins'in Postkolonyal Drama adlı çalışması ile Homi Bhabha'nın taklit, melezlik, yerinden edilme ve yabancılaşma gibi postkolonyal kavramlarının oluşturduğu teorik çerçeveyle sınırlandırılmıştır. Bu bağlamda çalışma, kültürel kimliğin göçmen karakterler için sabit olmadığını; diaspora deneyimi içerisinde dinamik, sürekli değişken ve karmaşık bir yapı sergilediğini ileri sürer. Londra'da geçen her iki metinde de göçmen karakterler, ev sahibi toplum tarafından dışlanır, ötekileştirilir ve ırkçılığa maruz bırakılır. Neo-emperyal bir sistem içerisinde göçmen karakterler, Britanya toplumuna entegre olmaya çalışırlar. Ancak maruz kaldıkları ayrımcılık nedeniyle karakterler, dil ve fiziksel görünüş aracılığıyla otoriter ve kontrolcü sisteme karşı direniş gösterirler. Matura'nın Rastafaryan karakterleri ile Kureishi'nin İslamcı Köktenci karakterleri, idealize edilmiş bir kimlik inşa ederek kendilerini sembolik özellikler üzerinden tanımlarlar. Fakat, sembolik değerler üzerine inşa edilmiş bu kimlik performatif bir araca dönüşür. Göçmen özneler aynı komünite içerisinde yer alsalar bile, birbirinden farklı kimlik krizleri yaşarlar. Bu bağlamda, deneyimledikleri diasporaya bağlı olarak, kültürel kimlikleri parçalı bir yapıdadır ve arada kalmış haldedir. Sonuç olarak bu tez, seçili göçmen tiyatrolarında direniş, idealize edilmiş kimlik ve kültürel melezlik kavramlarını analiz eder.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to examine the concept of migration in postcolonial British plays set between the 1970s and the 1980s through Mustapha Matura's Welcome Home Jacko and Hanif Kureishi's The Black Album. Matura, as a first-generation immigrant of Trinidadian origin, and Kureishi, as a second-generation immigrant of Pakistani origin, present the experience of migration within the context of the Jamaican diaspora and the Pakistani diaspora. Throughout the study, textual analyses are limited to the theoretical framework established by Helen Gilbert and Joanne Tompkins in Postcolonial Drama, the notion of diaspora, and Homi Bhabha's postcolonial concepts, including mimicry, hybridity, dislocation, and estrangement. In this context, the study argues that cultural identity is not fixed for migrant characters; rather, within the experience of diaspora, it shows a dynamic, constantly shifting, and complex structure. In both texts set in London, migrant characters are excluded, marginalised, and subjected to racism by the host society. Within a neo-imperial system, migrant characters attempt to integrate into British society. However, due to the discrimination they face, the characters resist the authoritarian and controlling system through language and physical appearance. Matura's Rastafarian characters and Kureishi's Islamist fundamentalist characters define themselves through symbolic features by constructing an idealised identity. However, this identity constructed upon symbolic values turns into a performative tool. Even though migrant subjects exist within the same community, they experience different identity crises. In this context, depending on the diaspora they experience, their cultural identities are fragmented and remain in a state of in-betweenness. Consequently, this study analyses the concepts of resistance, idealised identity, and cultural hybridity in selected immigrant plays.