The psychological aftermath of the Great War: Trauma, repression and alienation in Virginia Woolf's Mrs Dalloway and Aldous Huxley's Antic Hay
Büyük Savaş'ın psikolojik sonuçları: Virginia Woolf'un Mrs Dalloway ve Aldous Huxley'nin Antic Hay eserlerinde travma, bastırma ve yabancılaşma
- Tez No: 1009193
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kendine yabancılaşma, Kente yabancılaşma, Parçalanma, Stres bozuklukları-post travmatik, Toplumsal travma, Toplumsal yabancılaşma, Self-alienation, , Alienation from the city, Fragmentation, Stress disorders-post traumatic, Collective trauma, Social alienation
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Virginia Woolf'un Mrs Dalloway ve Aldous Huxley'nin Antic Hay adlı eserlerini karşılaştırmalı olarak inceleyerek I. Dünya Savaşı sonrası dönemin psikolojik ve toplumsal yıkımını ele almaktadır. Sigmund Freud'un psikoanalitik kavramları olan Eros ve Thanatos, Haz İlkesi ve yineleme zorlantısı çerçevesinde bu çalışma Büyük Savaş'ın yalnızca tarihsel bir olay değil, bireysel ve kolektif bilinci zedelemeye ve yeniden şekillendirmeye sebep olan kalıcı bir travma olduğunu ileri sürmektedir. Çalışma Kayıp Kuşak'ın kaygılarını hem savaş gazileri hem de siviller üzerinden incelemektedir. Woolf'un Septimus Warren Smith ve Clarissa Dalloway karakterleri ile Huxley'nin Theodore Gumbril ve entelektüel arkadaşlarına odaklanan bu tez, varoluşsal travmanın tekrarlama, duygusal yabancılaşma ve karakterlerinin geçmişleriyle uzlaşamamasıyla nasıl yaygınlaştığını ortaya koymaktadır. Freudyen kuramsal çerçevelerden yararlanarak, her iki romanın da savaş sonrası Londra'yı psikolojik ve toplumsal yabancılaşmanın mekânı olarak nasıl tasvir edildiğini göstermektedir. Woolf Mrs Dalloway'de özellikle Septimus'un savaş nevrozu ve Clarissa'nın savaş öncesi toplumsal düzeni yeniden kurmaya yönelik umutsuz çabaları aracılığıyla savaşın görünmez yaralarını bilinç akışı tekniğiyle sunmaktadır. Antic Hay'de ise Huxley, hiciv ve dağınık anlatım yoluyla Kayıp Kuşak'ın amaçsızlığını, duygusal durgunluğunu ve entelektüel hayal kırıklığını yansıtmaktadır. Sonuç olarak bu tez, Woolf ve Huxley'nin farklı anlatı teknikleri kullanmalarına rağmen, Britanya'daki toplumsal ve tıbbi kurumların psikolojik travmayı iyileştirmedeki başarısızlığını eleştirdiğini savunmaktadır. Romanlar, Büyük Savaş'ın yalnızca fiziksel coğrafyaları ve bedenleri değil, aynı zamanda bireyin kimliğini de parçaladığını; geride ise geleceğe dair umutsuzluk ile yaşama yönelik çaresiz bir arzu arasında sıkışıp kalmış bir kuşak bıraktığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the psychological and social disillusionment of the post-World War I era through the comparative analysis of Virginia Woolf's Mrs Dalloway and Aldous Huxley's Antic Hay. Applying Sigmund Freud's psychoanalytic concepts, the dichotomy of Eros and Thanatos, the Pleasure Principle and repetition compulsion, this study argues that the Great War was not a simple historical event but a lingering trauma that continued to damage and reshape both individual and collective consciousness. It examines the anxieties of the Lost Generation as they manifest across both veteran and civilian experiences. By focusing on Woolf's Septimus Smith Warren and Clarissa Dalloway alongside Huxley's Theodore Gumbril and his intellectual circle, this thesis explores the pervasive existential trauma through repetition, emotional alienation, and the characters' failure to reconcile with their past. Utilizing Freudian frameworks, it demonstrates how both novels depict Post War London as a space of psychological and social alienation. In Mrs Dalloway, Virginia Woolf utilizes the stream of consciousness technique to present the invisible wounds of the war, especially through Septimus's shell shock and Clarissa's desperate attempts to restore the pre-war social order. In Antic Hay Huxley employs satire and fragmented narrative to mirror the aimlessness, emotional stagnation and intellectual disillusionment of the Lost Generation. Ultimately, this thesis argues that while Woolf and Huxley employ distinct narrative techniques, both criticize the failure of British social and medical institutions to heal psychological trauma. Their novels expose that the Great War shattered not only physical landscapes and bodies but also the stable identity of the modern individual, leaving behind a generation trapped between a hopelessness for the future and a desperate desire for life.