II. Abdülhamid döneminde sicill-i ahvâl kayıtlarına göre Osmanlı Devleti'nde Ohri doğumlu memurlar
Ohri-born civil servants in the Ottoman Empire according to the registry records of the Abdul Hamid II period
  1. Tez No: 1009233
  2. Yazar: ÖMER ÖĞÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Abdülhamid II, Devlet memurları, Makedonya-Ohri, Osmanlı Devleti, Abdülhamid II, Macedonian-Ohri, Ottoman State
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devleti'nde bilhassa Sultan II. Abdülhamid'in devrinde, gelişen bürokrasinin bir sonucu olarak giderek sayıları fazlalaşan devlet memurlarının atama, yükselme ve diğer işlemlerinde belirli bir disiplin ve kolaylık sağlamak için bir kuruma ihtiyaç vardı. Bu amaçla teşkil edilen Sicill-i Ahval Komisyonu'nun kurulması önemli bir adım oldu. Bu komisyon tarafından tutulan personel sicil kayıtlarının bir araya getirilmesi ile oluşan ve çalışmamıza kaynak teşkil eden Sicill-i Ahvâl Defterleri'nde yer alan Ohri doğumlu memurların eğitim durumları, aldıkları maaşlar, aldıkları ödül ve cezalar gibi hususlarda özgün ve yeni bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Empire, especially Sultan II. During the reign of Abdulhamid, an institution was needed to provide a certain discipline and convenience in the appointment, promotion and other processes of civil servants, whose numbers were increasing as a result of the developing bureaucracy. The establishment of the Sicill-i Ahval Commission, which was established for this purpose, was an important step. Original and new information is given on issues such as the educational status of Ohrid-born civil servants, the salaries they receive, the awards and punishments they receive, and which are included in the Sicill-i Ahvâl Books, which are formed by bringing together the personnel registry records kept by this commission and constitute the source of our study.