Kullanıcı deneyimi tasarımında duygusal tasarımın yeri: İnteraktif tasarımın kullanıcı algısı ve bağlılığı üzerindeki rolü
The place of emotional design in user experience design: The role of interactive design on user perception and loyalty
  1. Tez No: 1009232
  2. Yazar: AYAS BORAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİK ÇELİK YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Tasarım, İnteraktif Tasarım, Kullanıcı Algısı, Kullanıcı Deneyimi, Emotional Design, Interactive Design, User Experience, User Perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Sanat Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, kullanıcı deneyimi (UX) tasarımında duygusal tasarımın yerini incelemek ve interaktif tasarım unsurlarının kullanıcı algısı ile kullanıcı bağlılığı üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Dijital ürünlerin kullanıcıyla etkileşiminde duygusal unsurların ne derece etkili olduğu araştırılmıştır. Çalışma, nicel araştırma metodolojilerinden biri olarak sınıflandırılan betimsel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma sırasında, herhangi bir müdahale biçimi olmaksızın yürütülen önceden var olan verilerin analizi yoluyla sonuçlara varılmıştır. Bu çalışmada kullanılan veri kaynağı, Google Analytics platformu aracılığıyla elde edilen web sitesi ziyaretçi bilgilerinden türetilmiştir. Belirlenen dört aylık zaman dilimindeki site ziyaretçilerinin sayısı, trafik kaynakları, oturum süreleri ve sayfa görüntülemeleriyle ilgili istatistikler dahil olmak üzere çeşitli metrikler üzerinde bir değerlendirme yapılmıştır. Duygusal tasarım, kullanıcı deneyimini yalnızca işlevsellik düzeyinde değil, aynı zamanda duygusal düzeyde de zenginleştiren bir faktördür. İnteraktif tasarım unsurları, kullanıcıların ürüne olan algısını ve bağlılığını doğrudan etkileyen stratejik araçlardır. Bu nedenle kullanıcı deneyimi tasarımında duygusal ve etkileşimsel boyutlara öncelik verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the place of emotional design in user experience (UX) design and to reveal the effect of interactive design elements on user perception and user loyalty. The extent to which emotional elements are effective in the interaction of digital products with the user was investigated. The study was conducted using the descriptive survey model, which is classified as one of the quantitative research methodologies. During the research, conclusions were reached through the analysis of pre-existing data conducted without any form of intervention. The data source used in this study was derived from website visitor information obtained through the Google Analytics platform. An evaluation was made on various metrics, including the number of site visitors, traffic sources, session durations and statistics on page views in the specified four-month period. Emotional design is a factor that enriches the user experience not only at the functional level but also at the emotional level. Interactive design elements are strategic tools that directly affect users' perception and loyalty to the product. Therefore, it is recommended to prioritize emotional and interactive dimensions in user experience design.