Castells'in ağ toplumunda ifade özgürlüğü ve cinsiyetçi söylem:Twıtter'da bir içerik analizi
Freedom of expression and gendered discourse in castells' network society: A content analysis on twitter
  1. Tez No: 1009244
  2. Yazar: ELİF BUSE BALTACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA SEMİZ TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Ağ toplumu, Sosyal medya, Toplumsal cinsiyet, İfade özgürlüğü, Web society, Social media, Gender, Expressive freedom
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Sosyolojisi Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın temel amacı; Castells'in ağ toplumu olarak nitelendirdiği sosyal medya ortamında; bireylerin ifade özgürlüğüne dayalı olarak kullandıkları cinsiyetçi söylemlerin incelenmesidir. Bu çalışmada; dijitalleşmenin ve bir kamusal alana dönüşen sosyal medyada, sosyal medya platformlarının kullanımına bağlı olarak bireylerin ifade özgürlüğünü ne yönde kullandıkları incelenecektir. İletişim devriminin gerçekleşmesinin ardından, dünya küresel bir köye dönüşmüş ve endüstriyel kitle toplumları yaratmıştır. Ağlar çağı olarak da adlandırılan modern çağda, gündelik yaşamlar ağlara bağımlı hale gelmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, ağ toplumu kavramı ve Sanayi Devrimi sonrası ortaya çıkan kitle toplumundan dijital devrim süreci ile ortaya çıkan ağ toplumuna geçiş sürecine yönelik kavramlar incelenirken, ikinci bölümde kamusal alana dönüşen sosyal medya, sosyal medyanın yükselişi, sosyal medyada iletişim ve ifade özgürlüğü gibi kavramlar incelenecektir. Üçüncü bölümde; cinsiyetçi söylem ile ilgili kuram ve teoriler irdelenecektir. Bu bağlamda, tezin araştırma kısmında dijital ortamda ifade özgürlüğünün cinsiyetçi söylem üretimini nasıl etkilediğinin incelenmesi için, Twitter'da“karı gibi”ve“adam gibi”etiketi ile paylaşılan tweet'ler içerik analizi yöntemiyle incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is; ın the social media that Castells describes as a network society, to examine the sexist discourses used by individuals based on freedom of expression. In this study; In social media, which has turned into a public space, digitalization will examine how individuals use freedom of expression depending on the use of social media platforms. After the communication revolution took place, the world turned into a global village and created industrial mass societies. In modern times, also called the age of networks, everyday lives have become dependent on networks. In the first part of the study, the concept of network society and the concepts of transition from the mass society that emerged after the Industrial Revolution to the network society that emerged with the digital revolution process will be examined. In the second part, concepts such as social media, the rise of social media, communication and freedom of expression in social media will be examined. In the third part; Theories about sexist discourse will be examined. In this context, in order to examine how digital freedom of expression affects sexist discourse production in the research part of the thesis, tweets shared on Twitter with the label“like wife”and“like man”will be examined through content analysis method.