Güneydoğu menşeli siyasi partilerin demografik yapısı
Demographic structure of political parties originating in the southeast region
- Tez No: 1009245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ AKYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Siyaset sosyolojisi, Elit Teorisi, Siyasal partiler, Demografi, Parti Söylemi, Siyasal seçkinler, Siyasi partiler, Siyasi söylem, Political sociology, Elite theory, Political parties, Demography, Party Discourse, Political elites, Political discourse
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada; Türk siyasal hayatında 1990 yılında ortaya çıkan ve daha sonraki dönemlerde farklı parti isimleriyle siyasetini devam ettiren, toplumsal taban olarak Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine yaslanan siyasal partilerin programları ve demografik yapısı incelenmiştir. İncelememizde öncelikle seçkin sosyolojisinin temel tartışmaları ele alınmıştır. Sonrasında siyasal partinin tanımı verilerek, parti tipolojileri ve partilerin seçkin yaratma işlevi üzerinde durulmuştur. Kuramsal tartışmalardan sonra, incelediğimiz Güneydoğu menşeli siyasi partilerin oluşma dinamikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Partilerin programlarında değindikleri konular alt başlıklara ayrılmış ve parti söylemleri incelenmiştir. Yapılan incelemede, partilerin söylemlerinde süreklilik ve farklılık arz eden hususlar ele alınmıştır. Partilerin kamuoyuna sundukları politikalar incelenmiş ve dönemsel değişimler incelenmiştir. Bununla beraber partilerin seslendikleri hedef kitleler, programlarından hareketle içeresinde tespit edilmeye çalışılmış, hedef kitlenin partinin yaslandığı sosyolojiye uyup uymadığı tartışılmıştır. Çalışma asıl olarak bir siyasal seçkin yaratma girişimi olarak kabul ettiğimiz partilerin kurucularının ve milletvekillerinin demografik analizine odaklanmaktadır. Parti kurucuları ulaşabildiğimiz bilgiler doğrultusunda yaş, cinsiyet, doğum yeri, eğitim ve meslek açısından incelemeye tabi tutulmuştur. Milletvekillerinin ise sayılanların dışında medeni durum, çocuk sayısı ve bilinen dil verileri incelenmiş, sınıflandırılmış ve toplumsal profiller çıkartılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the programs and demographic structures of political parties with social bases in Turkey's Southeastern and Eastern Anatolia regions, which emerged in the 1990s and remained in the political arena under various names. It engages key discussions on the sociology of party elites and proceeds to provide a definition of political parties, party typologies, and attempts by parties to create their own elites. The theoretical discussion is followed by an analysis of the dynamics behind the rise of Southeastern political parties. I classify the key issues in party programs under various categories. The analysis focuses on continuity and differences among party discourses, and identifies temporary changes in their policy proposals. At the same time, I identify the parties' target audiences based on their programs and describe whether the target audiences identified in party programs match the actual audiences of the respective movements. This study primarily focuses on the demographic analysis of party founders and parliamentarians — which we consider an attempt to create political elites. It analyzes party founders judging by available information, including age, gender, place or birth, education, and profession. Parliamentarians, in turn, have been inspected and classified according to marital status, number of children, and language skills to present a social profile.