Pulmoner hipertansiyon tanısı alan hastaların semptom yönetiminde dinamik karma eğitim modülünün hasta sonuçlarına etkisi
The effect of the dynamic mixed training module on patient outcomes in the symptom management of patients diagnosed with pulmonary hypertension
- Tez No: 1009246
- Danışmanlar: PROF. DR. VESİLE ÜNVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner hipertansiyon, Semptom yönetimi, Yaşam kalitesi, Akran desteği, Dinamik karma eğitim, Kardiyovasküler hemşirelik, Pulmonary hypertension, Symptom management, Quality of life, Peer support, Dynamic blended education, Cardiovascular nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Pulmoner hipertansiyon (PH), dünya genelinde nadir ancak ilerleyici bir kardiyovasküler hastalık olup hem bireysel hem de sağlık sistemleri düzeyinde önemli bir yük oluşturmaktadır. Bu çalışma, PH tanısı almış hastalarda Dinamik Karma Eğitim Modülü'nün semptom yönetimine etkisini incelemek amacıyla randomize kontrollü deneysel tasarımda gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini kamuya bağlı bir eğitim ve araştırma hastanesinin Kalp Yetersizliği Polikliniği ve Servisi'nde yatarak veya ayaktan poliklinik takibi yapılan 49 PH hastası oluşturdu. Kontrol grubuna (n=24) mevcut klinik uygulama kapsamında standart hastane eğitimi uygulandı, girişim grubuna (n=25) Dinamik Karma Eğitim Modülü uygulandı. Araştırma verileri başlangıç, 3., 6. ve 9. ay ölçümlerinde EmPHasis-10 Ölçeği, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD), Modifiye Borg Dispne Skalası, Altı Dakika Yürüme Testi (6 DYT), Richards-Campbell Uyku Ölçeği (RCUÖ) ve Sözel Kategori Ölçeği kullanılarak toplandı. Veriler, IBM SPSS Statistics Version 27.0 ve Jamovi 2.3.28 paket programları kullanılarak analiz edildi. Elde edilen bulgulara göre, gruplar arasında fizyolojik parametreler açısından anlamlı fark saptanmadı (p > 0,05). Altı dakika yürüme testi (6 DYT) sonuçlarında gruplar arasında anlamlı fark saptandı (p < 0,05). Borg dispne, uyku kalitesi, ağrı düzeyi ile anksiyete ve depresyon puanları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p > 0,05). EmPHasis-10 yaşam kalitesi puanları girişim grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde fark saptandı (p < 0,05). Sonuç olarak, Dinamik Karma Eğitim Modülü'nün PH hastalarında fizyolojik parametreler ve algılanan semptomlar üzerinde anlamlı bir değişiklik oluşturmasa da, fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitesi ile ilişkili ölçümlerde iyileşme sağladığı belirlendi. Çalışmanın farklı hasta gruplarında karşılaştırmalı olarak tekrarlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Pulmonary hypertension (PH) is a rare but progressive cardiovascular disease that poses a significant burden on individuals and healthcare systems. This randomized controlled experimental study examined the effect of the Dynamic Blended Education Module on symptom management in PH patients. The sample included 49 patients receiving inpatient or outpatient care at the Heart Failure Clinic and Ward of a public teaching and research hospital. The control group (n=24) received standard hospital education as part of routine clinical practice, while the intervention group (n=25) received the Dynamic Blended Education Module. Data were collected at baseline and at 3, 6. and 9 months using the EmPHasis-10 Scale, Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), Modified Borg Dyspnea Scale, Six-Minute Walk Test (6MWT), Richards-Campbell Sleep Questionnaire (RCSQ), and Verbal Category Scale. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics 27.0 and Jamovi 2.3.28. No significant differences were observed between groups in physiological parameters, Borg dyspnea, sleep quality, pain, or anxiety and depression scores (p > 0.05). Significant improvements were found in 6MWT results and EmPHasis-10 quality of life scores in the intervention group compared to the control group (p < 0.05). In conclusion, the Dynamic Blended Education Module improved functional capacity and quality of life in PH patients, although physiological parameters and perceived symptoms remained unchanged. The study is recommended to be repeated in different patient populations for comparative evaluation.