Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri çay kültürünün araştırılması ve bu bölgelerde kullanılan yabancı menşeli çayların özelliklerinin belirlenmesi
Researching the tea culture in the Eastern and Southeastern Anatolia regions and determining the properties of foreign products tea used in these regions
  1. Tez No: 801505
  2. Yazar: HAKKI UĞUR DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZİBAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çay kültürü, Yabancı menşeli çay, Kalite analizi, Mineraller, Kafein, Tea culture, Foreign origin tea, Quality analyzis, Minerals, Caffeine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki çay kültürü incelenmiş olup ayrıca bu bölgelerde tüketilen yabancı menşeli çayların özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla tezin ilk aşamasında dünya ve ülkemiz çay kültürü ele alınarak, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimiz Çay kültüründeki farklılıklar ortaya konulmuştur. Tezin ikinci aşamasında Bu Bölgelerimizde en fazla tüketilen 10 yabancı çay çeşidi ile 7 yerli çay çeşidi belirlenerek, örnekler alınmış ve kalite analizleri ile mineral madde analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla alınan çay örneklerinde; kuru madde, selüloz, toplam polifenol, su ekstraktı, toplam kül, mineral madde, kafein, Theaflavin (TF) ve Thearubigin (TR) analizleri yapılmış ve miktarları belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda; yabancı menşeli çayların ekstrakt, polifenol, kafein ve toplam kül değerinin yerli çaylara göre daha yüksek, selülöz, theaflavin, tearubigin ve alüminyum değerlerinin ise yerli çaylardan daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine tea culture in the Eastern and Southeastern Anatolian regions and to determine the characteristics of the teas of foreign origin consumed in these regions. For this purpose, in the first stage of the thesis, tea culture of the world and our country was discussed, and the differences in tea culture especially of our Eastern and Southeastern Anatolia regions were revealed. In the second stage of the thesis, 10 foreign tea varieties and 7 domestic tea varieties which were most consumed in these regions were determined, samples were taken, and quality analyses and mineral substance analyses were carried out. In the tea samples taken for this purpose; dry matter, cellulose, total polyphenol, water extract, total ash, mineral matter, caffeine, Theaflavin (TF), and Thearubigin (TR) analyses were made, and their amounts were determined. As a result of the analyses conducted, it was determined that extract, polyphenol, caffeine, and total ash values of foreign origin teas were higher than domestic teas while cellulose, theaflavin, tearubigin, and aluminum values were lower than domestic teas.