Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi 1179 numaralı Rumeli Hurufat Defteri (Tahlil ve transkripsiyon)
General Directorate of Foundations Archive 1179 numbered Rumelia Hurufat Book (Analysis and transcription)
- Tez No: 1009249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hurufat Defterleri, Osmanlı Devleti, Rumeli, Vakıflar, Hurufat Notebooks, Ottoman State, Rumelia, Foundations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Vakıflar, insanlara yardım etme amaçlı ortaya çıkmış kurumlar olarak, yüzyıllar boyunca var olmuş hayır eserleridir. Günümüzde devlet tarafından yerine getirilen birçok hizmet; Osmanlı döneminde vakıflar aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda vakıflar; dini, sosyal, kültürel ve ekonomik birçok alanda faaliyet göstermiştir. Osmanlı Devleti'nin sosyal ve kültür yapısının incelenmesi noktasında en önemli kurumlardan olan vakıflar hakkında pek çok birinci elden kaynak mevcuttur. Bu kaynak gruplarından biri de“Hurufat Defterleri”dir. Hurufat defterleri, vakıflarda görev alan kişilerin tayin, terfi, yer değiştirme, azil gibi işlemlerinin kaydedildiği arşiv kaynağıdır. Bu defterlerdeki kayıtlar sayesinde vakıfların kurucuları, bulundukları şehir ya da köy gibi yerleşim birimleri, faaliyet alanları, buralarda çalışan görevliler ve bu görevlilerin meslek kariyerleri anlaşılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Foundations are charitable works that have existed for centuries as institutions that have emerged to help people. Many services that are performed by the state today were realized through foundations during the Ottoman period. In this context, foundations were active in many religious, social, cultural and economic fields. There are many first-hand sources on foundations, which are among the most important institutions in analyzing the social and cultural structure of the Ottoman Empire. One of these source groups is the“Hurufat Notebooks”. Hurufat notebooks are archival sources in which transactions such as appointments, promotions, relocations and dismissals of people working in foundations are recorded. Thanks to the records in these books, the founders of the foundations, the settlements such as cities or villages where they were located, their fields of activity, the officials working in these foundations and the professional careers of these officials can be understood.