محمد طلعت حرب باشا وآثاره في تطوير الاقتصاد المصريدراسة تقويمية من منظور الاقتصاد الإسلامي
Talat Harb Paşa ve Misir ekonomisinin gelişimi üzerindeki etkileri: Eleştirel bir bakiş
- Tez No: 1009250
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED HARB
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İngiliz İşgali - Banque Misr - İslam Ekonomisinin Değerlendirilmesi ve Standardizasyonu, British Occupation - Banque Misr - Evaluation and Standardization of Islamic Economy
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
Özet
İslam ekonomisinin içtihatları tarafından hazırlanan“Talat Harb Paşa Ve Mısır Ekonomisinin Gelişimi Üzerindeki Etkileri: Eleştirel Bir Bakış ”başlıklı bu çalışma, Mohamed Talaat'ın kalkınmada oynadığı ekonomik rolü ele almıştır. Mısır ekonomisi ve Mohamed Talaat'ın Banque Misr'ı kurarken yaptıkları ve rollerini bilmek Mohamed Talaat'ın üretim sektörü, iç ve dış ticaret sektörü ve turizm sektörü gibi Mısır ekonomisinin gelişmesinde yürüttüğü projeler, ardından Muhammed Talat'ın Mısır ekonomisini geliştirme vizyonunu ve İslam ekonomisinin kuralları ışığında bağımsızlığını eleştiriyor. Araştırma, betimleyici yaklaşıma, analitik yaklaşıma ve ardından Muhammed Talat'ın politikaları ile hukuk kuralları ve politikaları arasındaki eleştirel ve karşılaştırmalı yaklaşıma dayanıyordu. Çalışma en önemli sonuçlara ulaştı: 1- Güçlü ve bağımsız bir ulusal ekonomi inşa etmek için üniversitelerdeki ekonomi bölümleri ile araştırma merkezleri, İslami bankalar ve ülkedeki büyük ekonomik kuruluşlar arasında bağlantı kurmak 2- Bağımlı ekonomilerimizi İslami ekonomik sistem ve araçlarına uygun olarak bağımsız ekonomilere dönüştürmek için ekonomi uzmanlarından yardım istemek. Tefeciliğe dayalı ekonomiden katılımcı finansmana dayalı bir ekonomiye geçiş, İslami fikre inanmış, yetişmiş bankacılar nesiller yetiştirmekle mümkün olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study, entitled:“Talat Harb Pasha And Its Effects On The Development Of The Egyptian Economy: A Critical Approach”, prepared by: Al-Sayed Al-Shuaihi March 2022, dealt with the economic role that Mohamed Talaat played in the development of the Egyptian economy and what Mohamed Talaat did in establishing Banque Misr, and knowing the roles The projects carried out by Mohamed Talaat in the development of the Egyptian economy, such as the manufacturing sector, the domestic and foreign trade sector and the tourism sector, then criticizing Mohamed Talaat's vision in developing the Egyptian economy and its independence in light of the rules of the Islamic economy. The research relied on the descriptive approach, the analytical approach, and then the critical and comparative approach between the policies of Muhammad Talaat and the legal rules and policies. The study reached the most important results: 1- Linking economic departments in universities with research centers, Islamic banks and large economic entities in the country to build a strong and independent national economy 2- Seeking the assistance of economic experts to transform our dependent economies into independent economies in accordance with the Islamic economic system and its tools