İvermektinin Newcastle disease virus'a karşı in vivo antiviral aktivitesi ve bazı sitokin seviyeleri üzerine etkisi
In vivo antiviral activity of ivermectin against Newcastle disease virus and its effect on some cytokine levels
- Tez No: 1009252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IRMAK DİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antiviral, Gen ekspresyonu, İn vivo, İvermektin, Newcaste disease virusu, Antiviral, Gene expression, In vıvo, Ivermectin, Newcastle disease virus
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Viroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Paramyxoviridae ailesi içerisinde yer alan ve Avulavirus olarak tanımlanan Newcastle disease virus (NDV), negatif polariteli tek zincirli RNA genomuna sahiptir. Dünya genelinde evcil ve yabani kanatlılarda solunum, sindirim ve sinir sistemi bulguları ile seyreden enfeksiyonlara neden olmaktadır. Zoonotik potansiyeli bulunan virus, kanatlı endüstrisinde önemli ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Geniş bir konak spektrumuna sahip olmakla birlikte, türler arasında duyarlılık ve klinik şiddet açısından farklılıklar gözlenebilmektedir. Yeni NDV viral suşların ortaya çıkışı ve aşılama süreçlerindeki başarısızlıklar, aşıya dayalı geleneksel kontrol stratejilerinin etkinliğini ciddi şekilde sorgulanır hâle getirmiştir. Bu durum, enfeksiyonun kontrol altına alınabilmesi için alternatif yaklaşımların geliştirilmesi ve kapsamlı şekilde araştırılmasını zorunlu kılmaktadır. COVID-19 pandemisinde olduğu gibi insan ve hayvan sağlığını ciddi anlamda tehdit eden viruslara karşı antiviral çalışmalarda kullanılan bileşikler arasında IVM, önemli bir yer tutmuştur. Bu çalışmada ivermektinin Newcastle hastalığı virusu enfeksiyonunda viral replikasyonu etkileyebileceği ve konak bağışıklık yanıtını modüle edebileceği hipotez edilmiştir. Bu kapsamda SPF ETY'ler kullanılarak IVM'nin NDV üzerine antiviral aktivitesi ve interferon gama (IFN-γ), interferon alfa (IFN-α), interleukin-2 (IL-2), interleukin-15 (IL-15), interleukin-16 (IL-16), interleukin-18 (IL-18) genlerinin beta actin (β-actin) referans geni (Housekeeping) kullanılarak gen ekspresyon çalışmaları gerçekleştirildi. Virusun adsorbsiyon ve replikasyon aşamalarında 200 µg/mL, 100 µg/mL ve 50 µg/mL IVM uygulanarak antiviral aktivitesi ve gen ekspresyon çalışmaları, IVM uygulanan ve uygulanmayan embriyolarla karşılaştırılarak gerçekleştirildi. Antiviral aktivite hemaglütinasyon ve real time RT-PCR analizleri ile değerlendirilirken, IVM'nin immün sistem üzerinde gerçekleştirdiği etkilerin sitokinler üzerindeki ifadesi delta-delta Ct (2–∆∆Ct) metodu ile hesaplandı. Real time RT-PCR analizlerin 2 tekrarlı gerçekleştirildiği çalışmada NDV verilen tüm embriyolar öldü. IVM embriyoların hayatta kalmasına bir etki sağlayamadı. Hemaglütinasyon değerlerinin de istatistiksel olarak anlamsız olduğu çalışmada NDV real time RT-PCR sonuçlarına göre IVM'nin toksik kabul edilen 200 µg/mL ve 100 µg/mL miktarlarında kullanılması halinde viral yükün azaldığı tespit edildi. Gen ekspresyon çalışmalarında ise IL15 hariç çalışılan tüm sitokinlerde çarpıcı şekilde yukarı yönlü istatistiksel olarak anlamlı katlanma tespit edildi (P<0.05). Sonuç olarak IVM'nin özellikle NDV'nin replikasyonu aşamasında uygulanması halinde immünostimülatör etkisiyle immün sistemi uyardığı ve IVM uygulanmayan embriyolara göre sitokin salınımını anlamlı bir şekilde artırdığı görülmüştür. Tespit edilen immünomodülatör etkinin sonraki çalışmalara ışık tutacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Newcastle disease virus (NDV), which belongs to the Paramyxoviridae family and is identified as an avulavirus, has a negative-polarity single-stranded RNA genome. It causes infections in domestic and wild poultry worldwide, manifesting with respiratory, digestive, and nervous system symptoms. The virus, which has zoonotic potential, causes significant economic losses in the poultry industry. Although it has a broad host spectrum, differences in susceptibility and clinical severity can be observed among species. The emergence of new NDV viral strains and failures in vaccination processes have seriously questioned the effectiveness of traditional vaccine-based control strategies. This situation necessitates the development and comprehensive research of alternative approaches to control the infection. IVM has an important place among the compounds used in antiviral studies against viruses that seriously threaten human and animal health, such as the COVID-19 pandemic. This study hypothesized that ivermectin may affect viral replication and modulate the host immune response in Newcastle disease virus infection. In this context, studies were conducted using SPF ETYs to investigate the antiviral activity of IVM on NDV and the gene expression of interferon gamma (IFN-γ), interferon alpha (IFN-α), interleukin-2 (IL-2), interleukin-15 (IL-15), interleukin-16 (IL-16), and interleukin-18 (IL-18) genes using the beta-actin (β-actin) reference gene (Housekeeping). Antiviral activity and gene expression studies were performed by applying 200 µg/mL, 100 µg/mL and 50 µg/mL IVM during the adsorption and replication stages of the virus and comparing IVM-applied and non-applied embryos. While antiviral activity was evaluated by hemagglutination and real-time RT-PCR analyses, the expression of the effects of IVM on the immune system on cytokines was calculated by the delta-delta Ct (2–∆∆Ct) method. In the study where real-time RT-PCR analyses were performed in duplicate, all embryos given NDV died. IVM failed to affect embryo survival. In the study, where hemagglutination values were also statistically insignificant, NDV real-time RT-PCR results showed that the viral load decreased when IVM was used at the levels considered toxic, namely 200 µg/mL and 100 µg/mL. In gene expression studies, a striking upward statistically significant fold was detected in all cytokines studied except IL15 (P<0.05). As a result, it was observed that IVM, especially when applied during the replication phase of NDV, stimulated the immune system with its immunostimulator effect and significantly increased cytokine release compared to embryos without IVM. It was thought that the detected immunomodulatory effect would shed light on further studies.