Bazı insektisit formülasyonlarındaki etkin maddelerin spektroskopik ve kemometrik yöntemlerle karşılaştırmalı miktar tayinleri
The Comparative quantitative analysis of active component in some insecticide formulations by spectroscopic and chemometric methods
- Tez No: 123780
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ BİLGİLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnsektisit formülasyon, etkin madde, miktar tayini, türev spektrofotometrisi, kemometri, Insecticide formulation, active component, quantitative analysis, derivative spectrophotometry, chemometry
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
96 ÖZET Bazı İnsektisit Formülasyonlarındaki Etkin Maddelerin Spektroskopik ve Kemometrik Yöntemlerle Karşılaştırmalı Miktar Tayinleri Bu çalışmada ivermektin + klorsulon (İvomec F), piretrum + piperonil butoksit (AquaPy) ve propoksur + tetrametrin + piperonil butoksit (Baygon) karışımlarının içerisindeki etkin maddelerin tayinleri spektrofotometrik yöntemler ve kemometrik tekniklerle yapıldı. İvermektin + klorsulon karışımlarının analizleri IV. türev spçktrofotometrisi ve kemometriyle (CLS, PCR, PLS) yapıldı. Türev spektrofotometrisinde ivermektin analizleri iki farklı dalga boyunda ( 241.1 ve 250.4 nm'de)* klorsulon analizleri dört farklı dalga- boyunda (230.0 nm, 234.6' nm, 239.0 ve 243.2 nm'de) gerçekleştirildi. IV. türev spektrofotometrisi ve- kemometrik tekniklerin tayin aralıkları ivermektin için 1.60-9.60 ug/ml, klorsulon için 3.2-22.4 ug/ml olarak belirlendi. Piretrum ve piperonil butoksit karışımlarının analizi için II. türev spektrofotometrisi ve kemometri (CLS, PCR, PLS) kullanıldı. Türev spektrofotometrisinde piretrum analizleri iki farklı dalga boyunda (231.4 ve 249.2 nm'de), piperonil butoksit analizleri üç farklı dalga boyunda (240.6, 287.2 ve 304.6 nm) yapıldı. E türev spektrofotometrisi ve kemometrik tekniklerin tayin aralıkları piretrum için 2-14 ug/ml; piperonil butoksit için 10-50 ug/ml olarak belirlendi. Propoksur + tetrametrin + piperonil butoksit karışımlarının analizleri sadece kemometrik teknikler (CLS, PCR, PLS) kullanılarak yapılabildi. Kemometrik tekniklerin tayin aralıkları propoksur için 10-26 ug/ml, tetrametrin için 2-6 ug/ml ve piperonil butoksit için 8-24 ug/ml olarak belirlendi. Sonuç olarak ivermektin + klorsulon ve piretrum + piperonil butoksit karışımı analizlerinin türev spektrofotometrisi ve kemometri, propoksur + tetrametrin + piperonil butoksit karışımı analizlerinin ise kemometriyle başarılı bir şekilde yapılabileceği; seçilen yöntemlerin İvomec-F, AquaPy ve Baygon ticari formülasyonlarının kalite kontrollerinde ve rutin analizlerinde güvenle, kullanılabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
97 SUMMARY The Comparative Quantitative Analysis of Active Component in Some Insecticide Formulations by Spectroscopic and Chemometric Methods. In this article, quantitative analysis of ivermectin + clorsulon (Ivomec-F), pyrethrum + piperonyl butoxide (AquaPy) and propoxur + tetramethrin + piperonyl butoxide (Baygon) mixtures' in insecticide formulation were carried out by using derivative spectrophotometric method and chemometric techniques. ivermectin + clorsulon mixtures' analysis were realised by fourth derivative spectrophotometry and chemometry (CLS, PCR, PLS). In derivative spectrophotometry, ivermectin analysis were made by two different wavelength (241.1 and 250.4 nm), clorsulon analysis were done by using four different wavelength (230.0, 234.6, 239.0 and 243.2 nm). ivermectin and clorsulon determination limit were found to be 1.60-1.90 ug/ml and 3.2-22.4 ug/ml, respectively both fourth derivative spectrophotometric method and chemometric techniques. For pyrethrum and piperonyl butoxide mixtures' analysis, second derivative spectrophotometry and chemometry (CLS, PCR, PLS) were used. In derivative spectrophotometry, pyrethrum analysis were made by two different wavelength (231.4 and 249.2 nm), piperonyl butoxide analysis were done by three different wavelength. In second derivative spectrophotometry and chemometry, for pyrethrum and piperonyl butoxide determination limits were found to be 2-14 ug/ml, 10-50 ug/ml, respectively. Propoxur + tetramethrin + piperonyl butoxide mixtures' analysis could be realised only with chemometry (CLS, PCR, PLS). Propoxur, tetrametrin and piperonyl butoxide's determination limits were found to be 10-26 ug/ml, 2-6 jig/ml and 8-24 ug/mL, respectively. Consequently it has been determined that, ivermectin + clorsulon and pyrethrum + piperonyl butoxide mixtures' quantitative analysis can be realised by derivative spectrophotometry, propoxur + tetramethrin + piperonyl butoxide mixtures' quantitave analysis can be realised by chemometry; chosen techniques can be used for the quality control and routine analysis of Ivomec-F, AquaPy and Baygon formulations, succesfully.