Magneto-acousto-electrical tomography with magnetic field measurements: A numerical and experimental study
Manyetik alan öçümleri ile manyeto-akusto-elektriksel tomografi: Sayısal ve deneysel bir çalışma
- Tez No: 1009282
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT GÜNERİ GENÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli algılayıcılar, Elektriksel empedans tomografisi, Elektriksel iletkenlik, Elektromanyetik alanlar, Sayısal modelleme, Süperheterodin alıcı, Veri toplama ve kontrol sistemleri, İşaret alıcıları, Electrically sensors, Electrical impedance tomography, Electrical conductivity, Electromagnetic fields, Numerical modelling, Superheterodyne receiver, Data acquisition and control systems, Signal receiver
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, manyetik alan ölçümleri ile Manyeto-Akusto-Elektriksel Tomografi tekniğinin 2 boyutlu sayısal çalışmalar ile desteklenen deneysel çalışmalarını sunmaktadır. Bu yöntemin temel amacı, insan dokularının iletkenlik dağılımını tomografik görüntüler olarak ortaya çıkarmaktır ve bu tez, görüntülenecek nesnenin etrafına yerleştirilen manyetik bobin sensörlerinden ölçümler alarak bu tekniğin uygulanabilirliğini göstermeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, MAET'in matematiksel temelleri, MAET'in ileri ve geri problemlerine yönelik birleşik kısmi diferansiyel denklemlerini çözen özel olarak geliştirilmiş bir tomografik görüntüleme simülasyon modeline entegre edilmiştir. Bu simülasyonlarda görüntü geri çatımı için bir fantom nesnenin etrafına yerleştirilen 11 manyetik bobin sensöründen ölçümler alınmıştır. Bununla birlikte, 0.5T ve 1.5T statik manyetik alan altında insan memesinin özelliklerini taklit eden bir nesne üzerinde MAET deneyleri yapılmıştır. Bu fantomun etrafına yerleştirilen bobinlerden manyetik alan ölçümleri alınmış ve bu ölçümler simülasyon sonuçlarıyla ilişkilendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, manyetik alan ölçümleri kullanan MAET'in, literatürde ilk kez insan dokusu iletkenlik değerlerine yakın doku sınırlarını ayırt etmede bir tomografik görüntüleme yöntemi olarak etkinliğini sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents the Magneto-Acousto-Electrical Tomography (MAET) with magnetic field measurements technique with an experimental study, which is also supported by 2D numerical simulations. The very aim of this method is to exploit the conductivity distribution of human tissues as tomographic images and this thesis attempts to demonstrate the feasibility of this technique by obtaining measurements from the magnetic coil sensors placed around the object to be imaged. For this purpose, the mathematical foundation of MAET is integrated into a custom-built tomographic imaging simulation model which solves the coupled partial differential equations for the MAET forward and reciprocal problems. Measurements from 11 magnetic coil sensors placed around a phantom object are obtained to reconstruct the image in these simulations. Furthermore, MAET experiments are conducted on an object mimicking the properties of human breast under 0.5T and 1.5T static magnetic field. Magnetic field measurements are obtained from the coils placed around this phantom and the measurements are correlated with the simulation results. The results exhibit the effectiveness of MAET using magnetic field measurements as a tomographic imaging method in discriminating the tissue boundaries close to human tissue conductivity values for the first time in literature.