Doktorların kanser hastalarına tedavi yaklaşımları, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of physicians' treatment approaches, attitudes and behaviors towards cancer patients
  1. Tez No: 1009313
  2. Yazar: MAHSUM AYKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ORUÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Doktor, kanser hastaları, tutum, tedavi yaklaşımı, Physician, cancer patients, attitude, treatment approach
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada kanser hastalarıyla karşılaşan acil servis hekimleri (araştırma görevlisi, uzman doktor, öğretim üyeleri) ile dahiliye hekimlerinin (araştırma görevlisi, uzman doktor, öğretim üyeleri) kansere yönelik tutumu, davranışı, tedavi yaklaşımları ve bunları etkileyen değişkenleri incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 01 Temmuz 2023-01 Ekim 2023 tarihleri arasında Türkiye genelinde çalışan, onkoloji hastaları ile karşılaşan acil servis hekimleri (araştırma görevlisi, uzman doktor, öğretim üyeleri) ve dahiliye hekimleri (araştırma görevlisi, uzman doktor, öğretim üyeleri) online anket şeklinde katılmıştır. Anket 35 soru olarak tasarlandı ve 255 katılımcıya uygulandı. Hekimlerin çalıştığı birim, yaş, meslekte çalışma yılı gibi sorular soruldu. Devamında hekimlerin onkolojik aciller, kanser hastasının yönetimi, kanser hastalarına yönelik duygu ve tutumları ile ilgili sorular soruldu. Bulgular: 255 katılımcıyla yürütülen çalışmamızda katılımcıların %47.5'inin eğitim ve araştırma hastanesi/devlet hastanesinde, %52.5'inin ise üniversite hastanesinde çalıştığı belirlenmiştir. Katılımcıların %52,9'u onkoloji hastalarına yönelik kendilerini yeterli görmekte, %44,7'si onkolojik aciller konusunda eğitimleri iyi olduğunu, %71,8'i onkoloji hastasını hastaneye yatırmakta zorluk çekmekte, %61,2'si zorlanmanın sebebi olarak yatış yeri sıkıntısı olduğunu söylemekte, %51,8'i kanser hastalarına bakmak istememekte, %90,2'si onkoloji konusunda öğretim üyelerinden düzenli olarak eğitim almak istemekte idi. Katılımcıların onkoloji hastalarına yönelik tutumları olumlu yönde idi. Katılımcıların cinsiyetleri ile mezuniyet sonrası uzmanlık eğitimi alma durumları, kanser hastalarının acil iş yükünü arttırma düşünce durumları ve kanser tanılı hasta ve hasta yakınlarını daha ajite ve stresli bulma durumları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (sırasıyla p=0,020, p=0,036, p=0,0043). Üniversite hastanesinde çalışan hekimlerin daha sık uzmanlık eğitimlerinde onkoloji eğitimi gördükleri, kanser hastalarını servise yatırmakta zorlandıkları, bu zorluğun yatış yeri sıkıntısı olduğu ve kanser hastalarının acil iş yükünü arttırdığını düşündükleri görülmüştür (sırasıyla p=0,010, p<0,001, p<0,001, p=0,005). Meslekte altı yıl üstü çalışan hekimlerin kanser hastasına bakma konusunda daha istekli oldukları bulunmuştur (p=0,005). Kadın hekimlerin erkek hekimlerden onkoloji hastalarına yönelik daha olumlu tutuma sahip oldukları bulunmuştur. Sonuç: Hekimlerin uzmanlık eğitiminde onkoloji eğitimini yeterli düzeyde almadıkları, kanser hastasının yönetiminde zorlandıkları saptanmıştır. Hekimlerin onkoloji hastalarına yönelik tutumlarının olumlu yönde olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: In this study, we aimed to examine the attitudes, behaviors, treatment approaches, and influencing variables of emergency department physicians (research assistants, specialist doctors, faculty members) and internal medicine physicians (research assistants, specialist doctors, faculty members) towards cancer patients. Materials and Methods: Between July 01, 2023, and October 01, 2023, emergency department physicians (research assistants, specialist doctors, faculty members) and internal medicine physicians (research assistants, specialist doctors, faculty members) working across Turkey and encountering oncology patients participated in this study through an online survey. The survey was designed with 35 questions and administered to 255 participants. Questions included inquiries about the department where physicians worked, age, years of experience in the profession, and other relevant factors. Subsequently, questions were asked regarding physicians' approaches to oncological emergencies, management of cancer patients, and their emotions and attitudes towards cancer patients. Findings: In our study conducted with 255 participants, it was determined that 47.5% of the participants worked in training and research hospitals/public hospitals, while 52.5% worked in university hospitals. 52.9% of the participants considered themselves adequate in caring for oncology patients, 44.7% believed their training in oncological emergencies was good, 71.8% experienced difficulty in admitting oncology patients to the hospital, 61.2% cited the lack of hospital beds as the reason for this difficulty, 51.8% did not want to care for cancer patients, and 90.2% wanted to receive regular education on oncology from faculty members. Participants' attitudes towards oncology patients were generally positive. When compared, statistically significant differences were found in terms of participants' genders, post-graduate specialization training status, thoughts on increasing the workload of oncology patients in emergencies, and perceptions of finding cancer-diagnosed patients and their relatives more agitated and stressed (p=0.020, p=0.036, p=0.0043, respectively). It was observed that physicians working in university hospitals more frequently received oncology training in their specialization education, struggled with admitting cancer patients to the service, attributed this difficulty to the shortage of hospital beds, and believed that cancer patients increased the emergency workload (p=0.010, p<0.001, p<0.001, p=0.005, respectively). Physicians with more than six years of experience in the profession were found to be more willing to care for cancer patients (p=0.005). Female physicians were found to have a more positive attitude towards oncology patients compared to male physicians. Conclusion: It was determined that physicians did not receive sufficient oncology training during their specialization education and struggled with managing cancer patients. However, their attitudes towards oncology patients were found to be positive.