İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi ön hekimlerinin zoonotik hastalıklar hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge and attitudes regarding zoonotic diseases among interns at Inönü University Faculty of Medicine
  1. Tez No: 1009387
  2. Yazar: ESMA FIRAT ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BURAK SELÇUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ön hekimler, Zoonotik hastalıklar, Mezuniyet öncesi eğitim, Intern medical students, Zoonotic diseases, Pre-graduate education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Zoonotik hastalıklar, tüm dünyada bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin önde gelen sebepleri arasındadır. Bu çalışma ile İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi altıncı sınıf öğrencilerinin zoonotik hastalıklar hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve metot: Bu kesitsel tipteki çalışma İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2025-2026 dönemli ön hekimler üstünde yapılmıştır. Çalışmaya 159 ön hekim katılmıştır. Ön hekimlerin zoonotik hastalıklar ile ilgili bilgisi Zoonoz Bilgi Düzeyi Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 159 ön hekimin yaş ortalaması 24.5±1.6 olup, yaş aralığı 22 ile 38 arasında değişmektedir. Katılımcıların %58.5'i kadın (n=93), %41.5'i erkektir. Zoonotik hastalık öyküsü incelendiğinde, katılımcıların sadece %3.1'inin (n=5) daha önce zoonotik bir hastalık geçirdiği, %96.9'unun (n=154) ise geçirmediği görülmüştür. Katılımcıların birinci derece yakınlarında ise bu oran %11.3 (n=18) olarak tespit edilmiştir. Zoonozlara ilişkin bilgi düzeyi değerlendirildiğinde, katılımcıların %76.1'i (n=121) yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade ederken, yalnızca %23.9'u (n=38) yeterli bilgiye sahip olduğunu belirtmiştir. Çalışmaya katılan 159 ön hekimin ortalama puanı 24.8'dir, katılımcıların genel zoonotik hastalık bilgi düzeyinin orta düzeyin biraz üzerinde olduğunu göstermektedir.Katılımcıların zoonotik hastalık bilgi düzeyi ölçeğinden aldıkları toplam puanların, cinsiyet, kişisel zoonotik hastalık geçirme öyküsü ve öznel bilgi yeterlilik algısına göre karşılaştırması değerlendirildiğinde istatistiksel olarak önemli farklılık olmadığı bulunmuştur. Sonuç:Tıp fakültesi ön hekimlerinde zoonotik hastalık bilgisi düzeyinde eksiklikler olduğu tespit edilmiştir. Tıp eğitimi müfredatında zoonotik hastalıklar ile ilgili eksikliklerin giderilmesine yönelik çalışmalar yapılmasını tavsiye ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Zoonotic diseases are among the leading causes of global mortality from infectious diseases. This study aimed to evaluate the knowledge and attitudes regarding zoonotic diseases among sixth-year medical students (interns) at İnönü University Faculty of Medicine. Material and Methods: This cross-sectional study was conducted with interns at İnönü University Faculty of Medicine during the 2025-2026 academic year. A total of 159 interns participated. Their knowledge of zoonotic diseases was assessed using the Zoonosis Knowledge Level Scale. Results: The mean age of the 159 interns included was 24.5 ± 1.6 years, with an age range of 22 to 38. Of the participants, 58.5% (n=93) were female and 41.5% (n=66) were male. Evaluation of zoonotic disease history revealed that only 3.1% (n=5) of the interns reported a previous zoonotic infection, while 96.9% (n=154) reported none. Among their first-degree relatives, this rate was 11.3% (n=18). Regarding perceived knowledge of zoonoses, 76.1% (n=121) of participants stated they did not have sufficient knowledge, whereas only 23.9% (n=38) believed they were adequately informed. The mean total score of the interns was 24.8, indicating a general knowledge level slightly above average. No statistically significant differences were found in the total knowledge scores based on gender, personal history of zoonotic disease, or subjective perception of knowledge adequacy. Conclusion: Deficiencies were identified in the level of knowledge about zoonotic diseases among medical school interns. We recommend implementing measures to address the gaps in the medical education curriculum concerning zoonotic diseases.