Bazal ve genotoksik stres kaynaklı otofajinin meme kanseri kemoterapi direncinde rolünün ve mekanizmasının araştırılması
Investigation of the role and mechanism of genotoxic stress-i̇nduced autophagy in breast cancer chemotherapy resistance
- Tez No: 1009388
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP KILIÇ EREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: DNA hasarı, Kemoterapi, Meme kanseri, DNA damage
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, meme kanseri hücre hattı MCF-7'de Wip1 fosfatazının otofaji, DNA hasar yanıtı (DNA Damage Response/DDR) ve hücresel süreçler üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, genotoksik stres koşullarında onkogenik Wip1'in otofaji mekanizmalarını düzenleme potansiyelini, kemoterapiye direnç mekanizmalarının anlaşılmasını ve kanser tedavilerinde yeni hedeflerin belirlenmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: MCF-7 hücrelerinde genotoksik ajan etoposid (ETO), otofaji inhibitörü klorokin (CQ) ve Wip1 inhibitörü GSK 2830371 (GSK) kullanılarak tekli ve kombinasyon tedavileri uygulanmıştır. DDR yolunun aktivasyonu, DNA hasar yanıtı proteinleri, hem bazal otofaji hem de genotoksik stres indüklü otofaji aktivasyonları Wip1, LC3 I-II ve P62 proteinleri, Wip1-ULK1 etkileşimi fosforile ULK1 bölgesi (Ser-638 ve Ser-757) düzeyleri ve hücresel süreçteki proteinler western blot analizleri ile belirlenmiştir. Tedavi şartlarındaki hücrelerin hücresel yanıtları ayrıca Annexin/V, hücre döngüsü, senesens (SA-β-Gal boyama) ve hücrelerin göç kapasitesi yara iyileştirme analizleriyle belirlenmiştir. Bulgular: Wip1 fosfatazının otofaji ve DNA hasar yanıtındaki düzenleyici rolü, genotoksik stres koşullarında hücre kaderini şekillendiren kritik bir unsur olarak belirlenmiştir. Wip1'in inhibisyonu ve otofajinin baskılanması, hücre apoptozunda artışa yol açmıştır ve hücre döngüsü durmasına yol açarak senesense aracılık etmiştir. Aynı koşullarda, yara iyileşmesi analizi ile hücre göçünün baskılandığı da açıkça belirlenmiştir. Bu sonuçlar, Wip1-ULK1 ekseninin ve otofaji hedefli tedavilerin, kanser kemoterapisinde direnç mekanizmalarını aşmak için terapötik bir strateji olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Sonuç: Çalışmamız, genotoksik stres kaynaklı otofaji aktivasyonunun diğer hücresel mekanizmalar üzerinde etkili rolünü göstermektedir ve daha detaylı incelenmesi için bir temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the effects of oncogenic Wip1 phosphatase on autophagy, DNA damage response (DDR), and cellular processes in the breast cancer cell line MCF-7. It focuses on exploring Wip1's potential to regulate autophagy mechanisms under genotoxic stress conditions, understanding chemotherapy resistance mechanisms, and identifying new targets in cancer treatment. Material and Methods: Single and combination treatments were applied to MCF-7 cells using the genotoxic agent ETO, the autophagy inhibitor CQ, and the Wip1 inhibitor GSK. The activation of DDR pathways, DNA damage response proteins, and both basal autophagy and genotoxic stress-induced autophagy activities were assessed through the analysis of Wip1, LC3 I-II, and P62 proteins, Wip1-ULK1 interaction, and phosphorylated ULK1 regions (Ser-638 and Ser-757) via western blotting. Cellular responses under treatment conditions were further evaluated using Annexin/V assay, cell cycle analysis, senescence (SA-β-Gal staining), and the assessment of cellular migration capacities through wound healing assays. Results: The regulatory role of the Wip1 phosphatase in autophagy and the DNA damage response has been identified as a critical determinant of cell fate under genotoxic stress conditions. Inhibition of Wip1 and suppression of autophagy resulted in increased apoptosis and promoted cellular senescence through cell cycle arrest. Under the same conditions, wound healing assays clearly demonstrated a marked inhibition of cell migration. Collectively, these findings suggest that the Wip1–ULK1 axis and autophagy-targeted interventions may represent a promising therapeutic strategy to overcome resistance mechanisms in cancer chemotherapy. Conclusion: Our study demonstrates the significant role of autophagy activation induced by genotoxic stress in influencing other cellular mechanisms and provides a foundation for further detailed investigations.