Türk deniz turizm hukukunda yat ve marina işletmeciliği: Sorunlar ve çözüm önerileri (hukuki bakış)
Yacht and marina management in Türkiye maritime tourism law: Problems and proposed solutions (a legal perspective)
  1. Tez No: 1009430
  2. Yazar: ORHAN ÖZBEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ATLAY IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, Hukuk, İşletme, International Trade, Law, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz hukuku, Fransız hukuku, Ticaret hukuku, Türk hukuku, Yunan hukuku, Özel hukuk, İtalyan hukuku, Law of the sea, French law, Commercial law, Turkish law, Greek law, Private law, Italian law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye 8 bin 333 kilometre kıyı şeridine sahip bir deniz ülkesi olarak uluslararası arenada deniz turizmi açısından ön plana çıkmaktadır. Sahip olduğu coğrafi konumu, iklimi, doğal kaynakları, sosyal ve kültürel mirasları bakımından turizm sektöründe diğer Akdeniz kıyısı ülkelerle kıyaslandığında küçümsenemeyecek potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin en önemli parçasını deniz turizmi oluşturmaktadır. Deniz turizmi kapsamında öne çıkan yat ve marina işletmeciliği ise yüksek katma değer yaratma potansiyeli, döviz girdisi sağlama kapasitesi ve turizm sezonunu uzatıcı etkisiyle öne çıkan alt bir sektördür. Ancak Türkiye'de yat ve marina işletmeciliğine ilişkin hukuki düzenlemeler, farklı mevzuatlar arasında parçalı bir yapıya sahip olup uygulamada idari yetki çatışmaları, ruhsatlandırma süreçlerinde gecikmeler ve çevresel etki değerlendirmelerinde standart eksiklikleri gibi önemli sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu tez çalışmasında, Türkiye'de deniz turizmi hukuku kapsamında yat ve marina işletmeciliğine ilişkin mevcut durumunun, uluslararası deniz hukukuyla ve Avrupa Birliği düzenlemeleriyle uyumlu bir çerçevede sistematik analizini yapmak, mevcut hukuki sorunları ve uygulamadaki eksiklikleri ortaya koymak ve bunlara yönelik uygulanabilir çözüm önerileri geliştirmek, iyi uygulama örnekleri kapsamında Fransa, İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinin yat ve marina işletmeciliği mevzuatları irdelenerek Türkiye için iyi uygulama örnekleri sunularak kesin sonuçlar verilecektir. Tez, böylece hem akademik literatüre katkı sunacak hem de yasa koyucular, idare ve sektör paydaşları için yol gösterici, bütüncül bir rehber niteliği taşıyacaktır.
Özet (Çeviri)
As a maritime country with a coastline of 8,333 kilometers, Türkiye stands out in the international arena in terms of maritime tourism. Considering its geographical location, climate, natural resources, and social and cultural heritage, it has a considerable potential in the tourism sector when compared to other Mediterranean coastal countries. One of the most important components of this potential is maritime tourism. Within the scope of maritime tourism, yacht and marina management stands out as a sub-sector with a high potential for generating added value, providing foreign currency inflow, and extending the tourism season. However, the legal regulations concerning yacht and marina management in Türkiye have a fragmented structure across different legislative instruments, and in practice they give rise to significant problems such as conflicts of administrative authority, delays in licensing processes, and deficiencies in environmental impact assessment standards. This thesis aims to conduct a systematic analysis of the current state of yacht and marina management within the scope of maritime tourism law in Türkiye in line with international maritime law and European Union regulations, to identify the existing legal problems and deficiencies in practice, and to develop applicable solution proposals for these issues; by examining the legislation on yacht and marina management in Mediterranean countries such as France, Italy, Spain, and Greece within the framework of good practice examples, it seeks to present good practice models for Türkiye and to reach definitive conclusions. Accordingly, the thesis aims both to contribute to the academic literature and to serve as a comprehensive and guiding reference for legislators, the administration, and sector stakeholders.