Meme kanseri tanılı hastalarda tümöral dokudaki ATRX ve TINAGL-1 antikor düzeylerinin sağkalım ve prognoz üzerindeki etkisi
The effect of ATRX and TINAGL-1 antibody levels in tumor tissue on survival and prognosis in patients diagnozed with breast cancer
  1. Tez No: 1009451
  2. Yazar: ÖZGE BAYGUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR BAYRAM KORKMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ATRX, TINAGL-1, triple-negative breast cancer, survival, immunohistochemistry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada üçlü negatif meme kanseri (TNBC) hastalarında ATRX ve TINAGL-1 immünohistokimyasal ekspresyon düzeylerinin klinikopatolojik özellikler, progresyonsuz sağkalım (PFS), genel sağkalım (OS) ve inflamatuar belirteçlerle ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 76 TNBC hastası dahil edildi. Tümör dokularında ATRX ve TINAGL-1 ekspresyonu immünohistokimya ile değerlendirildi. Klinikopatolojik veriler, sağkalım süreleri ve inflamatuar indeksler (NLR, PLR, LMR, SII, SIRI, PIV, De Ritis oranı) dosya kayıtlarından elde edildi. ATRX ve TINAGL-1 düzeyleri ile klinik parametreler arasındaki ilişkiler uygun istatistiksel testlerle analiz edildi; PFS ve OS Kaplan-Meier yöntemiyle değerlendirildi. Bulgular: ATRX ekspresyonu ile klinikopatolojik özellikler, PFS ve OS arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. TINAGL-1 ekspresyonunun düşük olduğu hastalarda progresyon oranı daha yüksek bulundu ve PFS anlamlı derecede daha kısa izlendi (p<0.05). Ancak TINAGL-1 düzeyi ile OS arasında anlamlı ilişki gösterilemedi. Bu durum, progresyon sonrası hastaların aldığı farklı tedavi modalitelerinin OS üzerinde etkili olabileceği şeklinde değerlendirildi. İnflamatuar belirteçlerle ATRX veya TINAGL-1 ekspresyonu arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuçlar: Bu çalışma, ATRX'in TNBC'de prognostik bir belirteç olmadığını; TINAGL-1'in ise özellikle progresyon ve PFS ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. OS ile ilişki saptanmaması, progresyon sonrası tedavi heterojenliğine bağlanmıştır. TINAGL-1'in TNBC'de tümör agresifliğinin belirlenmesinde potansiyel bir biyobelirteç olabileceği düşünülmekte olup, daha geniş kohortlarda yapılacak çalışmalarla bu ilişkinin doğrulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the association between immunohistochemically assessed ATRX and TINAGL-1 expression levels and clinicopathological parameters, progression-free survival (PFS), overall survival (OS), and inflammatory markers in patients with triple-negative breast cancer (TNBC). Methods: A total of 76 female patients diagnosed with TNBC were included. ATRX and TINAGL-1 expression in tumor tissues was evaluated using immunohistochemistry. Clinicopathological data, inflammatory indices (NLR, PLR, LMR, SII, SIRI, PIV, De Ritis ratio), and survival outcomes were obtained from medical records. Associations between biomarker expression and clinical variables were analyzed using appropriate statistical tests. PFS and OS were assessed using the Kaplan–Meier method. Results: No significant association was found between ATRX expression and clinicopathological features, PFS, or OS. Low TINAGL-1 expression was significantly associated with higher progression rates and shorter PFS (p<0.05). However, TINAGL-1 levels showed no significant relationship with OS, which may be attributed to heterogeneous treatment modalities administered after disease progression. No significant correlations were detected between inflammatory markers and ATRX or TINAGL-1 expression. Conclusion: This study suggests that ATRX is not a prognostic biomarker in TNBC, whereas TINAGL-1 may be associated with disease aggressiveness, particularly reflected by progression and PFS. The lack of association with OS likely reflects variability in post-progression treatments. TINAGL-1 may have potential as a prognostic biomarker in TNBC; however, validation in larger and more detailed cohorts is warranted.