Gebe bayanlarda vasküler endoteryal büyüme faktörü A geni rs3025039 C>T polimorfizmi ile hipertansif bozukluklar arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between the vascular endothermal growth factor A gene rs3025039 C>T polymorphism and hypertensive disorders in pregnant culture
  1. Tez No: 1009450
  2. Yazar: ELİF DÖNMEZOĞLU KÜTÜKÇÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Gebelikte Hipertansif Bozukluklar, VEGFA, rs3025039, Pregnancy, Hypertensive Disorders of Pregnancy, VEGFA, rs3025039
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Gebelikte görülen hipertansif bozukluklar, gebelik hipertansiyonu, preeklampsi ve eklampsiyi içeren bir terim olup, gebeliklerin yaklaşık %10'unu karmaşık hale getirmektedir. Vasküler endotelyal büyüme faktörü A (VEGFA), tüm gebelik dönemi boyunca döllenmiş yumurtanın implantasyon sürecinde ve plasental büyüme sürecinde damar oluşumunda önemli bir işleve sahiptir. Bu çalışmanın amacı, gebelerde hipertansif bozukluklar ile VEGFA geni rs3025039 C>T polimorfizmi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışmada, hipertansif bozukluğu olan 70 gebe bayan (hasta grubu) ile sağlıklı 125 gebe bayanın (kontrol grubu) DNA'ları polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ve restriksiyon parça uzunluk polimorfizmi (RFLP) testleri ile analiz edilmiştir. İstatistiksel analizler ki-kare ve ANOVA testleri kullanılarak yapılmıştır. VEGFA geni rs3025039 C>T polimorfizminin allel ve genotip dağılımları hipertansif bozukluğu olan gebe bayanlar ve sağlıklı gebe bayanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermemiştir (p>0.05). Hipertansif bozukluğu olan gebe bayanlar hastalık tipine göre, gebelik hipertansiyonu ve preeklampsi olarak ayrılıp birbirleriyle ve sağlıklı gebe bayanlarla karşılaştırıldığında gruplar arasında VEGFA geni rs3025039 C>T polimorfizmi genotip ve allel dağılımları açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Elde edilen bulgular VEGFA geni rs3025039 C>T polimorfizminin gebelikte hipertansif bozuklukların gelişiminde tek başına belirleyici bir genetik risk faktörü olmadığını düşündürmektedir. Gelecek çalışmalarda, genetik faktörlerin yanı sıra çevresel, epigenetik ve klinik değişkenlerin birlikte değerlendirilmesi, gebelikte hipertansif bozuklukların patofizyolojisinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Hypertensive disorders in pregnancy, a term encompassing gestational hypertension, preeclampsia, and eclampsia, complicate approximately 10% of pregnancies. Vascular endothelial growth factor A (VEGFA) plays a crucial role in vascular formation throughout pregnancy, both during the implantation of the fertilized egg and during placental growth. The aim of this study is to investigate the relationship between hypertensive disorders in pregnant women and the VEGFA gene rs3025039 C>T polymorphism. In this study, DNA from 70 pregnant women with hypertensive disorders (patient group) and 125 healthy pregnant women (control group) was analyzed using polymerase chain reaction (PCR) and restriction fragment length polymorphism (RFLP) tests. Statistical analyses were performed using chi-square and ANOVA tests. The allele and genotype distributions of the VEGFA gene rs3025039 C>T polymorphism did not show a statistically significant difference between pregnant women with hypertensive disorders and healthy pregnant women (p>0.05). When pregnant women with hypertensive disorders were separated according to disease type, namely gestational hypertension and preeclampsia, and compared with each other and with healthy pregnant women, no significant difference was found in terms of genotype and allele distributions of VEGFA gene rs3025039 C>T polymorphism between the groups (p>0.05). The findings suggest that the VEGFA gene rs3025039 C>T polymorphism is not a sole determining genetic risk factor in the development of hypertensive disorders in pregnancy. Future studies, evaluating environmental, epigenetic, and clinical variables together with genetic factors, may contribute to a better understanding of the pathophysiology of hypertensive disorders in pregnancy.