Yeşil egzersiz uygulamasının Bursa Uludağ Üniversitesi aile hekimliği asistanları üzerine psikolojik ve fizyolojik etkileri
Psychological and physiological effects of green exercise on family medicine residents at Bursa Uludağ University
- Tez No: 1009468
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM UNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yeşil egzersiz, psikolojik sıkıntı, duygu durumu, aile hekimliği, asistan hekim, Green exercise, psychological distress, mood, family medicine, medical resident
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Asistan hekimlerde mesleki stres ve buna bağlı gelişen psikolojik sıkıntı, kritik bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışma, yapılandırılmış yeşil egzersiz müdahalesinin aile hekimliği asistanlarında psikolojik sıkıntı, duygu durumu ve fizyolojik parametreler üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda prospektif müdahale tipinde gerçekleştirilmiştir. Elli asistan hekime dört hafta boyunca haftada bir kez, 45 dakika süren yapılandırılmış yeşil egzersiz (kampüs içi yeşil alanda yürüyüş) uygulanmıştır. Katılımcılara müdahale öncesi ve sonrası Kessler Psikolojik Sıkıntı Ölçeği (K10-PSÖ), her seans öncesi ve sonrası Pozitif ve Negatif Duygu Durum Ölçeği (PANAS) uygulanmış; sistolik/diyastolik kan basıncı ve nabız ölçümleri kaydedilmiştir. Bulgular: Müdahale sonrasında K10-PSÖ puanlarında anlamlı düşüş saptanmıştır (22,16±6,52'den 18,66±6,23'e; p<0,001).“Muhtemel iyi”kategorisindeki katılımcı oranı %34'ten %64'e yükselmiştir (p=0,011). Dört haftanın tamamında pozitif duygu durumunda anlamlı artış ve negatif duygu durumunda anlamlı azalma gözlenmiştir (p<0,001). Pozitif duygu artışı birinci haftadan dördüncü haftaya doğru kümülatif olarak yükselmiştir (p=0,001). Sistolik kan basıncında ikinci haftadan itibaren anlamlı düşüşler saptanmıştır. K10-PSÖ fark puanları sosyodemografik değişkenlerden bağımsız bulunmuştur. Sonuç: Yeşil egzersiz, aile hekimliği asistanlarında psikolojik sıkıntıyı azaltmada ve duygu durumunu iyileştirmede etkili, erişilebilir ve maliyet-etkin bir müdahale aracıdır. Hekim ve hasta popülasyonu için koruyucu ruh sağlığı kapsamında yeşil egzersiz müdahalelerinin birinci basamak sağlık hizmet sunumuna dahil edilmesinin, toplumsal iyilik haline anlamlı katkılar sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Occupational stress and associated psychological distress among resident physicians are considered critical public health issues in current literature. This study was conducted to evaluate the effects of a structured green exercise intervention on psychological distress, mood states, and physiological parameters in family medicine residents. Materials and Methods: The study was conducted as a prospective intervention study at the Department of Family Medicine, Bursa Uludağ University Faculty of Medicine. Fifty residents underwent a structured green exercise program (walking in campus green spaces) once weekly for 45 minutes over four weeks. The Kessler Psychological Distress Scale (K10) was administered before and after the intervention, and the Positive and Negative Affect Schedule (PANAS) was applied before and after each session. Systolic/diastolic blood pressure and pulse rate measurements were recorded. Results: A significant decrease in K10-PDS scores was observed following the intervention (from 22.16±6.52 to 18.66±6.23; p<0.001). The proportion of participants in the“likely to be well”category increased from 34% to 64% (p=0.011). Significant increases in positive affect and decreases in negative affect were observed across all four weeks (p<0.001). The positive affect increase showed a cumulative pattern from the first to the fourth week (p=0.001). Significant reductions in systolic blood pressure were detected from the second week onward. K10-PDS change scores were found to be independent of sociodemographic variables. Conclusion: Green exercise is an effective, accessible, and cost-effective intervention for reducing psychological distress and improving mood in family medicine residents. Incorporating green exercise interventions into primary healthcare service delivery within the framework of preventive mental health for both physician and patient populations is anticipated to make meaningful contributions to community well-being.