Post-truth ve demokrasi
Post-truth and democracy
- Tez No: 1009467
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN GÖKTOLGA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyetçi Parti, Demokratik Parti, Dijital Çağ, Hakikat Sonrası Çağ, Neo-liberalizm, Popülizm, Sosyal medya, Sosyal medya platformları, Trump, Donald, Yalan haberler, Republican Party, The Democratic Party, Digital Age, Post-Truth Era, Neo-liberalism, Popülism, Social media, social mediaplatforms, Trump, Donald, False News
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, günümüz siyasetinde belirleyici bir rol oynayan post-truth (hakikat sonrası) olgusunu, demokrasinin işleyişi üzerindeki etkileri bağlamında ele almaktadır. Post-truth; bireylerin kanaatlerinin, duygularının ve aidiyetlerinin nesnel gerçeklikten daha etkili olduğu bir siyasal iletişim evrenini temsil etmektedir. Bu noktada, neoliberal politikaların yol açtığı sosyoekonomik güvencesizlik, göç ve kimlik krizleri gibi yapısal sorunlar, post-truth içeriklere olan yönelimi artırmakta ve demokratik kurumları zayıflatmaktadır. Çalışma, literatür taraması ve kavramsal analiz yöntemiyle post-truth'un epistemolojik ve siyasal boyutlarını incelemekte; bu olgunun demokratik değerler, kurumlar ve süreçler üzerindeki olumsuz etkilerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Özellikle dijital medyada algoritmaların filtre balonları oluşturarak bireyleri alternatif gerçekliklere hapsetmesi, demokratik tartışmayı ve çoğulculuğu zedelemektedir. Tez, popülist söylemlerin bu yapay gerçeklik ortamından nasıl beslendiğini ve liberal demokrasileri nasıl illiberal biçimlere dönüştürdüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the phenomenon of post-truth, which plays a decisive role in contemporary politics, within the context of its impact on the functioning of democracy. Post-truth represents a political communication environment in which individual opinions, emotions, and group affiliations outweigh objective reality. At this point, structural issues such as socioeconomic insecurity caused by neoliberal policies, migration, and identity crises increase the tendency toward post-truth content and weaken democratic institutions. The study employs literature review and conceptual analysis methods to explore the epistemological and political dimensions of post-truth, aiming to identify its detrimental effects on democratic values, institutions, and processes. In particular, the creation of filter bubbles by algorithms in digital media traps individuals in alternative realities, undermining democratic debate and pluralism. The dissertation demonstrates how populist discourses feed on this artificial reality and transform liberal democracies into illiberal forms of governance.