Gebelik döneminde aşırı kilo alan kadınların plasentalarında E-Selectin ve P-Selectin proteinlerin ekspresyon seviyelerinin araştırılması
Investigation of expression levels of E-Selektin and P-Selektin proteins in placentas of women who gained excessive weight during pregnancy
- Tez No: 1009470
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKKUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel kilo alımı, maternal obezite, plasenta, E-Selektin, P-Selektin, inflamasyon, endotel disfonksiyonu, Gestational weight gain, maternal obesity, placenta, E-Selectin, P-Selectin, inflammation, endothelial dysfunction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Gebelikte aşırı kilo alımı ve maternal obezitenin plasental yapı ve fonksiyonlar üzerindeki etkileri, özellikle endotel aktivasyonu ve inflamatuvar yanıt açısından tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu çalışmada, gebelik döneminde aşırı kilo alan kadınların plasentalarında E-Selektin ve P-Selektin protein ekspresyon düzeylerinin immünohistokimyasal yöntemlerle değerlendirilmesi ve bu değişikliklerin histopatolojik bulgular ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen olgular maternal vücut kitle indeksi/gebelikte kilo alımı özelliklerine göre gruplandırıldı. Doğum sonrası elde edilen plasental dokular rutin histopatolojik incelemeye alındı; villöz yapılarda bozulma, stromal dejenerasyon, konjesyon ve vasküler değişiklikler değerlendirildi. Ayrıca plasental kesitlerde E-Selektin ve P-Selektin ekspresyonları immünohistokimyasal olarak incelenerek yarı-kantitatif olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Maternal aşırı kilo alımı/obezite grubunda plasental dokuda histopatolojik hasarın belirginleştiği; villöz mimaride bozulma, stromal değişiklikler ve konjesyon bulgularının arttığı saptandı. İmmünohistokimyasal analizde kontrol grubunda E-Selektin ve P-Selektin ekspresyonu negatif veya çok zayıf iken, yüksek VKİ/aşırı kilo alımı grubunda özellikle damar endotelleri ve villöz stromada E-Selektin ekspresyonunda belirgin artış izlendi. Benzer şekilde P-Selektin ekspresyonunun yüksek VKİ grubunda yoğun ve yaygın şekilde arttığı, bunun endotel aktivasyonu ve trombotik eğilimle ilişkili olabileceği değerlendirildi. Sonuç: Bulgularımız, maternal aşırı kilo alımı ve obezitenin plasentada yalnızca yapısal değil, aynı zamanda moleküler düzeyde de belirgin değişikliklere yol açtığını göstermektedir. E-Selektin artışı plasental inflamasyonu; P-Selektin artışı ise endotel disfonksiyonu ve vasküler bozukluğu düşündürmektedir. Bu değişiklikler fetüsün maruz kaldığı suboptimal intrauterin ortamı yansıtarak fetal büyüme dinamikleri ve ileriki yaşam metabolik riskleri açısından önem taşıyabilir. E-Selektin ve P-Selektin molekülleri, riskli gebeliklerin izleminde plasental stresin olası erken belirteçleri olarak klinik değer taşıyabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Excessive weight gain during pregnancy and maternal obesity have significant impacts on placental structure and function; however, these effects are not fully understood regarding endothelial activation and inflammatory response. This study aimed to evaluate E-Selectin and P-Selectin protein expression levels in the placentas of women with excessive gestational weight gain using immunohistochemical methods and to investigate their relationship with histopathological findings. Material and Method: Cases included in the study were grouped according to maternal body mass index (BMI) and gestational weight gain. Placental tissues obtained after delivery underwent routine histopathological examination; villous structural disruption, stromal degeneration, congestion, and vascular changes were evaluated. Furthermore, E-Selectin and P-Selectin expressions were examined immunohistochemically in placental sections and compared semi-quantitatively. Results: In the maternal excessive weight gain/obesity group, histopathological damage in the placental tissue became prominent, with an increase in villous architecture disruption, stromal changes, and congestion. Immunohistochemical analysis revealed that while E-Selectin and P-Selectin expressions were negative or very weak in the control group, there was a significant increase in E-Selectin expression in the high BMI/excessive weight gain group, particularly in the vascular endothelium and villous stroma. Similarly, P-Selectin expression increased intensely and diffusely in the high BMI group, which was considered to be associated with endothelial activation and thrombotic tendency. Conclusion: Our findings demonstrate that maternal excessive weight gain and obesity lead to significant changes in the placenta at both the structural and molecular levels. The increase in E-Selectin suggests placental inflammation, while the increase in P-Selectin indicates endothelial dysfunction and vascular impairment. These changes reflect the suboptimal intrauterine environment the fetus is exposed to and may be significant for fetal growth dynamics and future metabolic health risks. E-Selectin and P-Selectin molecules may hold clinical value as potential early markers of placental stress in the monitoring of high-risk pregnancies.