Gömülü mandibular üçüncü molar dişlerin mandibular kanalla ilişkisinin yaş ve cinsiyete göre konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile incelenmesi
Investigation of the relationship between impacted mandibular third molars and the mandibular canal according to age and sex using cone-beam computed tomography
  1. Tez No: 1009471
  2. Yazar: SÜMMEYE YAŞA ARITÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, mandibular üçüncü molar diş, inferior alveoler kanal, sinir teması, gömülü diş, Cone-beam computed tomography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, mandibular gömülü üçüncü molar dişler ile inferior alveoler kanal arasındaki ilişkinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (CBCT) kullanılarak değerlendirilmesi ve bu ilişkinin yaş ve cinsiyet değişkenleri ile olan bağlantısının incelenmesidir. Çalışma, retrospektif olarak planlanmış olup, Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda çeşitli endikasyonlarla CBCT görüntüleri alınmış toplam 250 hastaya ait görüntüler değerlendirilmiştir. Radyografik incelemeler sonucunda 336 mandibular gömülü üçüncü molar diş analiz edilmiştir. Mandibular gömülü üçüncü molar dişlerin pozisyonları Winter ve Pell–Gregory sınıflamalarına göre değerlendirilmiş; mandibular kanalın diş köklerine göre konumu bukkal, lingual, apikal ve interradiküler olarak sınıflandırılmıştır. Kanal ile diş kökleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesinde, kök yüzeyleri ile kanalın kortikal sınırları arasındaki mesafe esas alınmış; kortikal sınırın kaybolması veya temas izlenmesi durumları“sinirle temas varlığı”olarak kaydedilmiştir. Tüm radyolojik değerlendirmeler, deneyimli tek bir gözlemci tarafından, standart görüntüleme koşulları altında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS Statistics 26.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkiler Ki-kare testi ile değerlendirilmiş ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışmada mandibular kanal ile diş kökü arasında yüksek oranda temas saptanmış olup, kanalın en sık apikal ve bukkal konumda seyrettiği belirlenmiştir. Winter sınıflamasına göre mezioangüler gömüklük en sık izlenen angulasyon tipi olmuş ve bu grupta sinirle temas oranının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Pell–Gregory sınıflamasına göre ise ramusla örtüşmenin arttığı ve gömüklük derinliğinin fazla olduğu olgularda sinirle temas oranlarının yükseldiği görülmüştür. Buna karşın, yaş ve cinsiyet değişkenleri ile mandibular kanal–diş kökü teması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç olarak, mandibular gömülü üçüncü molar dişler ile inferior alveoler kanal arasındaki ilişkinin değerlendirilmesinde yaş ve cinsiyet gibi demografik faktörlerden ziyade, dişin angulasyonu, gömüklük derecesi ve kanalın bukkolingual konumunun daha belirleyici olduğu görülmüştür. CBCT'nin, bu anatomik ilişkilerin üç boyutlu olarak değerlendirilmesine olanak tanıyarak cerrahi öncesi risk analizine önemli katkı sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the relationship between impacted mandibular third molars and the inferior alveolar canal using cone beam computed tomography (CBCT) and to investigate the association of this relationship with age and gender. This retrospective study included CBCT images of 250 patients who underwent imaging for various indications at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Dicle University. A total of 336 impacted mandibular third molars were analyzed radiographically. The positions of the impacted mandibular third molars were classified according to the Winter and Pell–Gregory classifications. The position of the inferior alveolar canal relative to the tooth roots was categorized as buccal, lingual, apical, or interradicular. The relationship between the canal and the tooth roots was assessed based on the distance between the root surfaces and the cortical borders of the canal; loss of the cortical boundary or direct contact was recorded as the presence of nerve contact. All radiological evaluations were performed by a single experienced observer under standardized imaging conditions. Statistical analysis of the data was performed using IBM SPSS Statistics version 26.0. Relationships between categorical variables were analyzed using the chi-square test, and the level of statistical significance was set at p<0.05. A high frequency of contact between the inferior alveolar canal and the tooth roots was observed, with the canal most commonly located in apical and buccal positions. According to the Winter classification, mesioangular impaction was the most frequently observed angulation type, and this group showed a significantly higher rate of nerve contact. In the Pell–Gregory classification, increased nerve contact was associated with greater ramus overlap and deeper impaction levels. In contrast, no statistically significant association was found between nerve contact and age or gender. In conclusion, the findings indicate that radiological parameters such as tooth angulation, depth of impaction, and the buccolingual position of the inferior alveolar canal are more predictive of nerve contact than demographic factors such as age and gender. CBCT provides valuable three-dimensional information that contributes significantly to preoperative risk assessment in the surgical management of impacted mandibular third molars.