Eritrosit zarı lipit içeriği ve zar akışkanlığının koroner arter hastalığı ve şiddeti ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between erythrocyte membrane lipid content and membrane fluidity and coronary artery disease and its severity
- Tez No: 1009472
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN CANER KARAHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Damar tutulumu, Eritrosit zar akışkanlığı, Kan ve eritrosit zarı lipitleri, Koroner arter hastalığı, SYNTAX skoru, Eritrosit membranı, Hiperlipidemiler, Atherosclerosis, Blood and erythrocyte membrane lipids, Coronary artery disease Erythrocyte membrane fluidity, SYNTAX score, Vascular involvement, Erythrocyte membrane, Hyperlipidemias
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Dünyada prevalansı hızla artan ve başlıca mortalite ve morbidite sebebi olan koroner arter hastalığının ana nedeni aterosklerozdur. Aterosklerozu açıklamada kullanılan hipotezlerden en önemlisi hiperkolesterolemidir. Aterosklerotik plaklardaki kolesterolün eritrosit zarlarında bulunan serbest kolesterol şeklinde olduğu ortaya konmuştur. Bu tez çalışmasında koroner arter hastalarındaki (n=160, dört alt grup) kan lipitleri (TG, LDL-K, HDL-K, TK) ile eritrosit zar kolesterolü, fosfolipiti ve eritrosit zar akışkanlığı arasındaki ilişkiler ve bu ilişkilerin hastalığın şiddetini belirlemedeki rolleri incelendi ve sağlıklı şahıslar (n=40) ile karşılaştırıldı. Bütün şahıslardan kan örnekleri alındı, eritrosit paketleri ve serum örnekleri hazırlandı. Eritrosit zar ekstraktında kolesterol miktarı kolesterol oksidaz, fosfolipit miktarı Barlett ve zar akışkanlığı Shinitzky ve Barenholz metotları ile ölçüldü. Serum kan lipitleri otoanalizörde tayin edildi. Koroner arter hastalarında kan lipit düzeyleri ve eritrosit zar kolesterol miktarları sağlıklı şahıslardan daha yüksek, zar fosfolipit miktarlarının ve akışkanlığının ise daha düşük olduğu bulundu (p<0.05). Hem sağlıklı şahıslarda hem de koroner arter hastalarında kan total kolesterol seviyeleri ve eritrosit zar parametreleri arasında zayıf veya orta düzeyde ilişkiler tespit edildi. Koroner arter hastaları ile sağlıklı kişilerin ayırımında LDL-K ve CRP, damar tutulumu olan ile olmayan koroner arter hastalarının ayırımında ise eritrosit zar kolesterolü ve kan total kolesterolü testleri en yüksek performansı gösterdi. Damar tutulumu olan koroner arter hastaları arasında; a)hem tek damar ile birden fazla damar tutulumu olan hastaların hem de iki damar ile üç damar tutulumu olan hastaların ayırımında en yüksek ayırım gücüne sahip olan eritrosit zar akışkanlığı ve zar kolesterolü testleri, b)testlerin SYNTAX skorlaması ile kombinasyonu ile damar tutulumuna göre hastaların ayırımında daha yüksek performans değerleri elde edildi. Sonuç olarak; bu tez çalışması koroner arter hastalarını ve damar tutulum sayısına göre hastalığın şiddetini tahmin etmede kan lipitleri ve eritrosit zar parametrelerini veya bu testlerin SYNTAX skorlaması ile kombinasyonunu değerlendiren ilk çalışma özelliğindedir.
Özet (Çeviri)
Coronary artery disease, a rapidly increasing prevalence worldwide and a major cause of mortality and morbidity, is primarily caused by atherosclerosis. The most important hypothesis used to explain atherosclerosis is hypercholesterolemia. It has been shown that cholesterol in atherosclerotic plaques exists in the form of free cholesterol found in the membranes of red blood cells. This thesis study investigated the relationships between blood lipids (TG, LDL-C, HDL-C, TC) and erythrocyte membrane cholesterol, phospholipid and erythrocyte membrane fluidity in coronary artery disease patients (n=160, four subgroups) and the roles of these relationships in determining disease severity and compared them with healthy individuals (n=40). Blood samples were taken from all individuals, and erythrocyte packets and serum samples were prepared. Cholesterol content in erythrocyte membrane extract was measured using cholesterol oxidase, phospholipid content using the Bartlett method, and membrane fluidity using the Shinitzky and Barenholz methods. In patients with coronary artery disease, blood lipid levels and erythrocyte membrane cholesterol levels were found to be higher than in healthy individuals, while membrane phospholipid levels and fluidity were found to be lower (p<0.05). Weak to moderate correlations were found between total blood cholesterol levels and erythrocyte membrane parameters in both healthy individuals and patients with coronary artery disease. LDL-C and CRP tests performed best in differentiating between coronary artery disease patients and healthy individuals, while erythrocyte membrane cholesterol and total blood cholesterol tests showed the highest performance in differentiating between coronary artery disease patients with and without vascular involvement. Among coronary artery disease patients with vascular involvement: a) erythrocyte membrane fluidity and membrane cholesterol tests, which have the highest discriminatory power in differentiating both patients with single-vessel and multiple-vessel involvement, and those with two-vessel and three-vessel involvement, and b) higher performance values were obtained in differentiating patients according to vascular involvement when the tests were combined with SYNTAX scoring. In conclusion, this thesis study is the first to evaluate blood lipid and erythrocyte membrane parameters, or a combination of these tests with the SYNTAX scoring system, in predicting the severity of coronary artery disease based on the number of vessels involved.