Genç dramatik soprano seslerin Fach sistemi içinde mevcut repertuvarlarının değerlendirilmesi
Evaluation of young dramati̇c soprano voices' existing repertoire within the Fach system
- Tez No: 1009485
- Danışmanlar: PROF. DR. SETA KÜRKÇÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klasik müzik, Operet, İnsan sesi, Classical music, Operetta, Human voice
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
Özet
Genç Dramatik Soprano sesi, doğası gereği hacimli, büyük ve ton olarak zengin tınılı bir sestir. Genç dramatik soprano seslerin tam olarak gelişmesi ve olgunlaşması, diğer ses gruplarına göre daha uzun ve zorlu bir süreci kapsar. Sesin gelişim sürecinde yapısına zarar vermeden sağlıklı bir eğitim süreci, dikkatli bir repertuvar seçimi çok önemlidir. Bu çalışma genç dramatik soprano seslerin kariyerlerinin başında doğru repertuvar seçerek ilerlemesinin önemini ele almaktadır. Genç dramatik sopranoların ses özelliklerini ve diğer ses türlerinden farklılıklarını kavrayabilmek adına çalışmanın ikinci bölümünde erkek ses türlerinin genel sınıflandırılması, ardından kadın ses türlerinin alt kategorileri ile sınıflandırılmalarına yer verilmiştir. Genç dramatik soprano ses türünü daha iyi anlayabilmek adına öne çıkan özellikleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde fach sisteminin ortaya çıkışı ve işlevi incelenmiş, genç dramatik sopranoların bu sistemdeki yeri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde genç dramatik sopranoların repertuvar seçiminde göz önünde bulundurması gereken etkenler, erken dönemde söyleyebileceği repertuvarlar incelenmiştir. Yanlış repertuvar seçimi ile uzun vadede ortaya çıkabilecek sorunlara değinilmiştir. İtalyanca, Almanca, Fransızca, Çekçe ve Rusça dilinde operalardan seçilen genç dramatik soprano rolleri incelenmiştir. Bu çalışmada kaynak tarama yöntemi uygulanmış ve kariyerlerinin veya eğitiminin başında olan genç dramatik sopranolar için Türkçe kaynak sağlamak amaçlanmıştır. Bu çalışma ile repertuvar seçiminin önemi, genç dramatik soprano seslerin nasıl tespit edilebileceği, repertuvarlarını çalışmalarında izlemeleri gereken vokal çalışma yöntemleri ve doğru repertuvarın vokal performansa yansıyan olumlu sonuçları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The voice of a young dramatic soprano is, by its nature, voluminous, large, and richly toned. The full development and maturation of young dramatic soprano voices encompasses a longer and more challenging process than other voice groups. A healthy training process that does not harm the voice's structure, along with careful repertoire selection, is crucial in this developmental process. This study addresses the importance of young dramatic soprano voices choosing the right repertoire at the beginning of their careers. To better understand the vocal characteristics of young dramatic sopranos and their differences from other voice types, the second part of this study includes a general classification of male voice types, followed by a classification of female voice types into subcategories. Prominent characteristics are discussed to provide a better understanding of the young dramatic soprano voice type. The third chapter examines the emergence and function of the Fach system and discusses the place of young dramatic sopranos within this system. The fourth chapter examines the factors that young dramatic sopranos should consider when choosing their repertoire, and the types of repertoire they can perform in their early years. It also addresses the long-term problems that can arise from choosing the wrong repertoire. The chapter analyzes selected roles for young dramatic sopranos from operas in Italian, German, French, Czech, and Russian. This study employed a literature review method and aimed to provide Turkish-language resources for young dramatic sopranos at the beginning of their careers or training. The study highlighted the importance of repertoire selection, how to identify promising young dramatic soprano voices, the vocal training methods they should follow in their repertoire studies, and the positive impact of the right repertoire on vocal performance.