Türkiye'de siyasal dönüşümlerin sosyal bilgiler dersine etkileri (1960-1980)
The effects of political transformations in Türkiye on social studies course (1960-1980)
- Tez No: 1009597
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH TINAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türk eğitim tarihi, Turkish education history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Sosyal bilgiler eğitimi, bireyin kimlik gelişimini desteklerken toplumsal yapıyı anlamasını, demokratik vatandaşlık becerileri kazanmasını ve sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmesini amaçlar. Bu ders, yurttaşlık bilincinin kazandırılmasında ve toplumsal değerlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasında merkezî bir rol üstlenir. Türkiye'de sosyal bilgiler öğretim programlarının tarihsel gelişimi incelendiğinde, vatandaşlık aktarımının öncelendiği görülmektedir. Programlarda şekillenen“iyi vatandaş”profili; cumhuriyet değerlerine bağlı, tarihsel bilinç sahibi, sorumluluk duygusu gelişmiş ve demokratik yaşama katkı sunan bireyler olarak tanımlanır. Türk tarihinde sosyal bilgilerin temellerine inildiğinde, dersin kapsamına giren bilgi, beceri ve davranışların çeşitli öğretim süreçleriyle kazandırıldığı görülse de sosyal bilgiler Türkiye'de kendi adıyla ilk kez 1968 yılında millî eğitim programına dahil edilmiştir. 1960'lar sonrasında ülkeyi derinden sarsan siyasal ve sosyokültürel olaylar doğal olarak millî eğitim politikalarını da etkilemiştir. Sosyal bilgiler dersi de doğrudan veya dolaylı olarak, ülkeyi etkileyen bu önemli olaylardan etkilenmiştir. Hükümetlerin millî eğitim politikaları kendi fikir dünyalarına ek olarak askerî müdahalelerden etkilenmiştir. Ülke siyaseti ve toplum üzerinde büyük etki yaratan bu olayların yansımaları eğitim politikaları üzerinde uzun süreler devam etmiştir. 27 Mayıs 1960 Askerî Darbesini izleyen yıllarda 12 Mart 1971 Askerî Muhtırası ve 12 Eylül 1980 Askerî Darbesi yaşanmıştır. Demokrasi tarihimize damga vuran bu anti demokratik uygulamalar, ironik bir şekilde, demokrasi kavramını çocuklara öğretme gayesinde olan sosyal bilgiler dersini de çeşitli yönlerden etkilemiştir. Sonuç olarak süreç içinde çeşitli değişim ve dönüşümlere uğrayan sosyal bilgiler dersi, kendisini etkileyen bu önemli olayları konu edinmeye devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Social studies education aims to support the development of individual identity while helping students understand social structures, acquire democratic citizenship skills, and act with a sense of social responsibility. This course plays a central role in instilling civic awareness and passing on social values from generation to generation. When examining the historical development of social studies teaching programs in Turkey, it is clear that the transmission of citizenship has been prioritized. The“good citizen”profile shaped by the programs is defined as individuals who are committed to republican values, have historical awareness, have a developed sense of responsibility, and contribute to democratic life. When examining the foundations of social studies in Turkish history, it is seen that the knowledge, skills, and behaviours covered in the course are imparted through various teaching processes. However, the social studies course was first included in the national education program under its own name in 1968. After this date, political and sociocultural events that deeply affected the country had a direct and indirect impact on the social studies course. National education policies during the Republican era were also affected by these important events that influenced the country's politics. National education policies of governments were influenced by coups and coup attempts as well as by each government's ideological frameworks. The repercussions of these events, which had a significant impact on the country's politics and society, naturally continued to influence education policies for a long time. In the years following the May 27, 1960 military coup, the March 12, 1971 military memorandum, the September 12, 1980 military coup, and the February 28, 1997 National Security Council decisions took place. These anti-democratic practices, which left their mark on our democratic history, ironically also affected the social studies course, which aims to teach the concept of democracy to individuals, in various ways. As a result, the social studies course, which has undergone various changes and transformations over time, continues to address these important events that have influenced it.